nlc.hu
Család

Mentsd meg a sérült gyerekek iskoláját!

Bezárás fenyegeti a sérült gyerekekkel foglalkozó speciális iskolát

A Bóné András Kommunikáció és Fejlesztő Iskola egyedülálló munkát végez a halmozottan sérült gyerekekkel, ám most a bezárás szélére került a járvány alatt elapadt bevételek és az állami támogatás hiánya miatt.

A Bóné András Kommunikáció és Fejlesztő Iskola olyan gyerekek fejlesztésével foglalkozik, akiknek sérült a központi idegrendszere, ami miatt a mozgáskorlátozottság mellett például nem tudnak beszélni, kommunikálni sem a környezetükkel. A halmozottan sérült gyerekeknek ebben az iskolában elérhetővé válnak olyan alternatív kommunikációs lehetőségek, eszközök, melyekkel képesek kapcsolatot teremteni, elmondani az érzéseiket, vagy épp közvetíteni a szükségleteiket a gondozóik, szüleik felé.

Egyedülálló fejlesztések

A budapesti Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskola egyedülálló munkát végez Magyarországon: a központi idegrendszeri sérült gyerekeknek ők kezdtek elsőként alternatív kommunikációt tanítani. Küldetésük: „Megtanítani kommunikálni a beszédképtelen személyeket a külvilággal és kihozni belőlük képességeikhez mérten a legtöbbet, melyek a kommunikáció hiányában rejtve vannak Eljuttatni őket ezáltal az önállóság és az önrendelkezés  lehető legmagasabb szintjére” – árulta el az nlc-nek a Bliss Alapítvány vezetője, Trexler Erik. 

Az iskola már 20 éve működik a Bliss Alapítvány fenntartásában, évekig ingyen állt a gyerekek rendelkezésére, ám az állami pályázatok csökkenése miatt már tavaly is 35 ezer forintos tandíjat kellett kérni a szülőktől, a járvány alatt elapadt bevételi források (óraadás külsős tanítványoknak, vizsgálatok, tréningek szervezése) miatt pedig most ennek többszöröse – havi 156 ezer forint – lenne a szülői hozzájárulás, amit a sok esetben egyszülős családok nem tudnak vállalni. A szülők az illetékes tankerületi központokhoz, önkormányzatokhoz fordultak tavasszal segítségért, ám sajnos nem minden itt tanuló diák kapott támogatást.

Ha nem sikerül a fenntartáshoz elég pénzt szerezni egyéb forrásokból az iskolának, akkor a megszűnés fenyegeti, ez pedig elvenné a sérült gyerekektől ezt a kis esélyt is, hogy a legtöbbet kihozzák az állapotukból és tovább javítsanak az életminőségükön.

Az elég pénzt ebben az esetben egy évre való működési költséget, 28 millió forintot jelenti, amit július elejéig kellene összegyűjtenie az iskolának, hogy 18 halmozottan sérült gyereknek tudjanak fejlesztést biztosítani ősztől. Közülük két gyereknek tűnik megoldottnak a tandíj kérdése, az egyiket a tankerület mentette meg, mert a gyerek tanköteles és csak ebben az iskolában kaphat megfelelő oktatást, így a havi 156 ezerből átvállaltak 121 ezret szeptembertől. A másik gyerek esetében pedig a család gyűjtötte össze a tandíjra valót magánadományokból. 

Mentsük meg a sérült gyerekek iskoláját!

Az iskola segít a sérült gyerekek életminőségének javításában (Kép: Bliss Alapítvány Facebook)

„Intézményünk nem kapja meg azt a kiegészítő támogatást, amelyből az épület fenntartása, karbantartása, technikai dolgozók bérezése meg tud valósulni, hiszen ezt az alapítványunknak kell előteremteni, mint fenntartó. Ám a hozzánk járó családok nem anyagi jólét miatt választják intézményünket, hanem mert nincs elegendő férőhely az állami intézményekben. A súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermeket nevelő családok általában nem engedhetik meg maguknak ezt a havi szintű kiadást. Amennyiben nem tudjuk a szükséges összeget összegyűjteni, a gyermekek többsége kiszorul az intézményi oktatásból. Azonban nekik is joguk van intézményi keretek között tanulni” – mondta el Trexler Erik.

A Bliss Alapítvány természetesen nem engedi el a sérült gyerekek és családjaik kezét, minden erejükkel azon vannak, hogy július 9-ig összegyűjtsék a jövő évi működési költségre elég pénzt. Azért ezt az egy évnyi összeget, mert ezzel időt nyernek, a fő céljuk az, hogy ne támogatásokból kelljen működniük, hanem önfenntartóvá váljanak hosszú távon. Már az is óriási segítség lenne, ha az összeg kétharmadát sikerülne most összegyűjteni, mert akkor sokkal kisebb támogatást kellene kérni a tankerületektől és kisebb anyagi teher lenne a szülők vállán is.

A Bliss Alapítvány vezetője, Trexler Erik nyilatkozatában tökéletesen elmagyarázta, miért olyan fontos, hogy a Bóné András Kommunikáció és Fejlesztő Iskola zavartalanul tudja folytatni a munkát szeptembertől: „A Bliss Alapítvány 35 éve folytat szakmailag kiemelkedő, emberileg tisztességes munkát. Akiken mi segítünk, azok nem választották maguknak ezt a sorsot, de az ő és családjaik élete is élhetőbbé válik, ha e sérült gyermekek és fiatalok nem otthon, a négy fal között, tétlenül, cél és remények nélkül pergetik napjaikat, hanem tanulnak, társak között vannak, nevetnek és rosszalkodnak, mint minden iskolásgyermek a világon. Kérjük, lehetőségeik szerint adományozzanak e súlyosan sérült gyermekek további oktatása érdekében.”

Ezen a számlaszámon támogathatod az iskola fennmaradását: 11712004-20070579, a kedvezményezett neve: Bliss Alapítvány, illetve PayPalon is fogadják az adományokat az info@bliss.org.hu címen.

Speciális élethelyzetek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top