nlc.hu
Család

Szigorított a maszkviselésen Izrael

Terjed a delta variáns, Izraelben visszaveszik a maszkokat

Egyelőre csak zárt térben kell majd viselni.

Az új fertőzöttek rendkívül gyors növekedése miatt nem vasárnaptól, hanem már péntek déltől újból kötelező lesz maszkot viselni a zárt terekben. Az izraeli egészségügyi minisztérium emellett azt ajánlja, hogy az emberek a nagyobb rendezvényeken a nyílt levegőn is hordják a maszkot, valamint azt, hogy a be nem oltottak maradjanak távol az ilyen eseményektől, de ez egyelőre nem kötelező, így ezt a pénteki tel-avivi büszkeségmeneten is a résztvevők egyéni belátására bízzák, írja az MTI.

Izraelben csütörtökön kétszázhuszonhétre emelkedett az újonnan fertőzöttek száma, akiket 41 331 tesztből azonosítottak, ami 0,6 százalékos arányt jelent. Korábban már három egymást követő napon meghaladta a százat a friss vírushordozók száma, noha a korábbi hetekben, június elején többször csak napi 4 új esetet találtak. A fertőzöttek számának drasztikus megugrása ellenére egyelőre szinte nincs változás a kórházi ellátásra szorulók számában, mindössze 48 embert ápolnak fekvőbeteg-ellátáson, 26-an súlyos állapotban vannak, és 16-an vannak lélegeztetőgépen. A további napokban dől el, hogy a magas fokú oltottság ellenére megugrik-e a kórházakat leterhelő, súlyos esetek száma.

Izraelben a különösen veszélyeztetett idősebb korosztályok a világon egyedülállóan magas arányban vettek részt az oltási kampányban. A 90 évnél idősebbek 99,6 százalékát egyszer, 95,2 százalékát már kétszer, a 80 és 90 év közöttiek 96,3 százalékát egyszer, 93,3 százalékát kétszer, a 70 és 80 év köztiek 98,7 százalékát egyszer, 95,7 százalékát kétszer, s a 60 és 70 közöttiek 90,6 százalékát egyszer, 86,7 százalékát már kétszer beoltották a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, s még a 20 és 30 év közöttiek 78 százaléka is kapott legalább egyszer – 71,8 százaléka kétszer is – az oltásból. Viszont mintegy 3,5 millió izraeli még nem védett, legnagyobb részük gyermek. Az egészségügyi minisztérium kampányt kezdett a 12-15 évesek oltásáért, ugyanis számukra rendelkezésre áll a vakcina, és tömeges oltásuk jelentősen javítaná az átoltottságot a másfélszer fertőzőbb indiai – delta – vírusváltozattal szemben.

Nachman As professzor, a koronavírus-járvány ügyeivel megbízott kormánybiztos pénteken bejelentette, hogy már szétterjedt a vírus az új járványhullám két kiinduló városából, Binjaminából és Modiinből, s számos más településen is találtak fertőzötteket.
   

arcmaszk

Fotó: Pexels/Karolina Grabowska

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top