nlc.hu
Család

A magyar pedagógusok lakhatási viszonyai

Komoly lakhatási problémákkal küzdenek a pedagógusok

Magasak a bérleti díjak, alacsonyak a fizetések – ez jelenti az egyik legfőbb problémát.

Az évek óta stagnáló bérek és az emelkedő albérletárak miatt sokan csak olyan állást tudnak elvállalni, amelyhez szolgálati lakás vagy némi lakhatási támogatás is jár. Miközben nagyobb városokban szinte egyáltalán nincsenek szolgálati lakások, az albérletek pedig kifejezetten drágák: Budapesten kezdő tanári bérből még egy külső kerületben lévő, egyszobás panellakás bérleti díját is nehéz kigazdálkodni, írja az Eduline, a HVG  oktatási szakportálja.

A cikk szerint kezdő pedagógusok bruttó bére mindössze 230 ezer forint, ez nettó 150 ezer forint körüli fizetést jelent, aki pedig már rendelkezik hat-nyolc év tanítási gyakorlattal, mesterszakos diplomával bruttó az 190 ezer forint körüli összeget kap kézhez. Ezekből az összegekből pedig nem könnyű kigazdálkodni a lakhatási költségeket, az ingatlan.com hirdetései alapján egy főváros külső kerületeiben egy egyszobás panellakásért is 100 ezer forint körüli bérleti díjat kell fizetni. A vidéki nagyvárosokban persze valamivel olcsóbbak a lakások: Miskolcon már havi 70 ezer forintért is lehet találni kiadó panellakást, míg Szegeden, Pécsett és Debrecenben inkább 80 és 110 ezer forint között mozognak az árak.

A Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont, a Friedrich-Ebert-Stiftung budapesti irodája, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Pedagógusok Szakszervezete közös, 2020-as kutatása szerint az oktatási dolgozók az országos átlaghoz képest zsúfoltabb háztartásokban élnek, és a jövedelmükből körülbelül 50 százalékkal többet költenek lakhatásra, mint az országos átlag. A válaszadók közül sokan említették azt is, hogy rövid időre ugyan, de időnként elmaradnak a lakbérrel, a rezsivel vagy a hitelek törlesztőrészleteivel.

osztályterem

Üres tanterem egy miskolci gimnáziumban 2020. március 16-án (Fotó: MTI / Vajda János)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top