nlc.hu
Család

Több száz éve halott szerelmesek sírját tárták fel Kínában

1600 éve halott szerelmespár sírjára bukkantak Kínában

Együtt mehettek a halálba.

Több mint 1600 éves, az északi Vej-dinasztia (386–534) idejéből származó síremlék feltárásáról számoltak be a kínai Csilin Egyetem által közzétett tanulmányban, amely szerint a sírban egy egymást átölelő szerelmespár nyugszik. A sírt 2020-ban tárták fel az észak-kínai Sanhszi tartománybeli Datongban.

A pár egy koporsóban feküdt. A férfi karjaival átölelte a nő derekát, míg a nő a férfi mellkasához simult, fejét a férfi vállára hajtva. A kutatók egy ezüstgyűrűt is találtak a nő bal kezének gyűrűsujján.

A csontvázelemzés a férfi jobb karján egy súlyos, nem gyógyult törést talált, míg a nő csontjai egészségesnek tűntek. A kutatók szerint a jelek arra utalnak, hogy mindketten öngyilkosságot követhettek el.

Több száz éve halott szerelmespár sírjára bukkantak

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Bár korábban már több, az északi Vej-dinasztia idejéből származó, ölelkező párt őrző sírt fedeztek fel Kínában, a kutatócsoport szerint a jó állapotban fennmaradt régészeti lelet meglehetősen ritka. Ezek a leletek azonban segítenek abban, hogy többet tudjunk meg az emberi élet és halál társadalmi megítéléséről és a szerelemhez való hozzáállásról abban a dinasztiában, amikor a több etnikai csoport együttélése a pluralista etika felemelkedését és elterjedését táplálta – mondták a kutatók.

Az ősi Datong régió az etnikumok kultúráinak nagy olvasztótégelye volt, ahol a vágyakozás és a szerelem kultusza virágzott. A sírban nyugvó nő gyűrűje elsősorban a szerelem vagy a házasság jeléül szolgált, nem pedig puszta díszítésként.

Az ölelkező szerelmesek sírjai több mint 6000 éves múltra tekintenek vissza világszerte. A Sanhsziben feltárt sírral kapcsolatos tanulmány, amelyen nemzetközi kutatócsoport dolgozott, az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelent meg.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top