nlc.hu
Család

Pénzt kért a főnővér a hozzátartozóktól

Havi 170 ezret kért egy budapesti kórház főnővére, hogy egy idős nő bent maradhasson az osztályon

Pontos listát adott a főnővér a hozzátartozóknak, hogy kinek mennyit kell fizetni, hogy az idős nőt ne küldjék haza a krónikus osztályról.
Kórházi kórterem

Havi 170 ezer forintot kért egy idős asszony hozzátartozójától egy budapesti kórház krónikus osztályán dolgozó főnővér, hogy az asszony bent maradhasson az osztályon – írja a 444.

A főnővér egy listát is adott, hogy az osztályon dolgozóknak mennyit kell fizetni:

  • az osztályvezető főorvosnak 50 ezer forintot,
  • a helyettesének 20 ezret,
  • a főnővérnek 25 ezret,
  • a gyógytornásznak 5 ezret,
  • a 10 nővérnek pedig fejenként 7 ezret.

Miután a kórház igazgatója a laptól tudomást szerzett a történtekről, belső vizsgálatot indított. Ez viszont nem jutott eredményre, ezért megkeresték a Nemzeti Védelmi Szolgálatot (NVSZ), akik nyomozni kezdtek az ügyben. Pár hónap eltelte után pedig az NVSZ feljelentést tett a rendőrségen, ahol jelenleg nyomozás folyik a főnővér ellen.

A rendőrség korábbi közleménye szerint vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A 45 éves főnővért gyanúsítottként hallgatták ki, a nő nem tett vallomást.

Fernezelyi Borbála, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője szerint ez nem egyedi eset, rendszerszintű problémáról van szó, amelynek a krónikus osztály a melegágya. A beteg, folyamatos ellátásra szoruló időseket szociális intézményekben kellene elhelyezni, de ezek drágák, és a várólisták is hosszúak. Otthoni ápolásra pedig még nehezebb, és nem olcsó ápolót találni. Ezért a hozzátartozók arra kényszerülnek, hogy a kórházak ápolási osztályain tartsák benn valahogy szeretteiket.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/Silas Camargo Silão)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top