nlc.hu
Család

A görög királyi család izgalmas élete

A legszerencsétlenebb koronások: a görög királyi család sorsa

Hol volt, hol nem volt. Volt egyszer egy ország, ami ugyan még ma is létezik, ám az uralkodói családot elűzték onnan. Akár egy mese is kezdődhetne így, de a görög királyi család élete nem feltétlenül mesébe illő.

Valljuk be, hogy mi magunk sem tudunk sokat erről a koronás családról, talán a legtöbbeknek csak az ugrik be, hogy ebből a famíliából érkezett a britekhez II. Erzsébet királynő néhai férje, Fülöp herceg. Őt egyébként már egy narancsos ládában kellett kimenekíteni Görögországból. Ahhoz, hogy megismerjük a görög királyi család hányatott sorsát, valamennyire fel kell tárnunk a múltat…

A Bajorországból importált görög király

Az 1831-ben véget érő görög szabadságharc eredménye az lett, hogy a görögök elszakadtak az Oszmán Birodalomtól. Azonban magáról a görög állam létrehozásáról, valamint az új állam uralkodójáról, az akkori nagyhatalmak (Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország) döntöttek. Így történt, hogy 1833-ban a bajor Wittelsbach-házból származó Wittelsbach Ottó lett az első görög király. A lelkes, és nagyon fiatal bajor férfi vágya az volt, hogy létrehozza az új Bizánci Birodalmat. Tervében az oroszok ugyan támogatták, de a britek és a franciák elutasították egy újabb nagyhatalmi balkáni birodalom létrejöttének gondolatát. Ottónak a görög nép szeretetét sem sikerült elnyernie, mivel képtelen volt hazájának tekinteni az országot, s gyakran megkapta, hogy pusztán “bajor gyarmatként” néz Görögországra. Ehhez képest viszonylag sokáig kihúzta a trónon. I. Ottót 1862-ben űzték el az országból, és bár ő maga nem mondott le, de minden rangjától megfosztották. 

I. Ottó görög király

Friedrich Dürck festménye a fiatal Ottóról (forrás: Wikipedia)

A dánok beemelése a görög udvarba

Nem sokat tudtak tenni a tanakodó nagyhatalmak, mint új királyt, és új uralkodói családot keresni a görögöknek. Bár sokan nagyon szerették volna, ha brit Viktória királynő egyik fia kapja a görög koronát, erre nem kerülhetett sor, mivel azt sem orosz, sem francia, sem pedig brit nem kaphatta meg a nagyhatalmak közti szerződés értelmében. Elsőre talán különösnek tűnhet, de a királyt ez alkalommal népszavazáson keresztül keresték és választották ki. A győztes végül  IX. Keresztély dán király második fia lett, aki I. György néven lett Görögország második királya, ám első a Glücksburg-házból. (Ezért nevezték házassága előtt Fülöpöt görög-dán hercegnek – a szerk.)

György nem akarta elkövetni elődje hibáját, ezért szorgalmasan tanult görögül, nevét görög hangzásúra cserélte. Nagyon fiatalon, alig 22 esztendősen kötött házasságot. Felesége, az orosz Olga Konsztantyinovna alig volt 16 esztendős, amikor 1867-ben kimondta az igent a királynak. György hosszú évtizedekig volt görög király, 1913-ban éppen az 50. jubileumát szándékozta megünnepelni, amikor ellátogatott Szaloniki városában. Az egyik ünnepi ebéd alkalmával a királyt figyelmeztették, hogy ne sétáljon az utcákon testőrök nélkül, ő viszont fittyet hányt ezen figyelmeztetésekre, és késő délután sétálni indult a kikötőbe. Egy kávézó előtt elhaladva lőtték háton, a golyók pedig roncsolták a tüdejét, a szívét és a gyomrát is. 

I. György görög király

Georgios Jakobides posztumusz festménye (forrás: Wikipedia)

Gyilkosság után, bizarr majomtámadás

Férje halála után Olga visszaköltözött Oroszországba. A görög trónt pedig kettejük legidősebb fia, I. Konstantin örökölte, aki amilyen népszerű volt gyermekkorában, annyira népszerűtlen lett királyként, mivel sem a belpolitikai törekvései, sem a katonai parancsnokként hozott döntései nem arattak osztatlan sikert a nép körében. A problémákat csak tetézte, amikor a király kijelentette, hogy szeretné, ha országa semleges maradna az I. világháborúban. Ő maga egyébként azért kardoskodott emellett, mert minden szemben álló oldallal szoros rokonai kapcsolatban állt. 1917-ben négy év uralkodás után I. Konstantin egyetlen lehetősége a lemondás maradt, a vele szemben felkelő politikusok és a néppel szemben.

A trónra, legidősebb fia, Sándor került, aki szintén csak három évig lehetett király. Halála pedig már-már filmbe illő történt. Sándor ugyanis a kertben sétáltatta a kutyáját, amikor egy majom rájuk támadt. A férfi menteni akarta az ebet, és igyekezett szétválasztani az állatokat, de közben a majom megharapta, a sebe pedig idővel annyira elfertőződött, hogy Sándor belehalt a kutyamentésbe.

Sándor, görög király

Sándor hivatalos portréja (forrás: Wikipedia)

Újabb népszavazás döntött arról, hogy most mégis ki legyen az új görög király, s a nép elsöprő számban szavazott arra, hogy hívják vissza I. Konstantint a trónra, aki végeláthatatlan háborút folytatott a törökökkel, melyet nagy veszteségek után 1922-ben országa elvesztett. Ő pedig végleg távozott az udvarból a második lemondása után. Helyét egy másik fia. II. György vette át, akinek sorsát megpecsételte, hogy az akkori hatalom mindenképpen felelősségre akarta vonni a törökökkel szembeni kudarcokért az apját. II. György megpróbálta puccsal megbuktatni a kormányát, ami kudarcra volt ítélve, és neki is távoznia kellett a trónról. Kilenc évvel később egy ismételt népszavazáson II. Györgyöt visszahívták a száműzetéséből, és 1947-ben bekövetkezett haláláig uralkodott. 

II. György gyermek, vagyis utód nélkül hunyt el, ezért I. Konstantin harmadik fia, Pál is trónra kerülhetett. Vele kapcsolatban gyakran csak a költekezést, a fényűzést és a luxusra való törekvését említik meg ma is a történelmi feljegyzések. Amikor  17 évvel a trónra kerülése után Pál elhunyt, a fia. II. Konstantin fejére került a korona. S itt el is jutunk a jelenhez…

Hogyan élnek, mit csinálnak a görög királyi család mostani tagjai?

II. Konstantin hat hónappal a koronázása után, 1964 őszén vette feleségül az akkori dán király lányát, Anna Mária hercegnőt. Uralkodását belpolitikai válságok, lemondások, visszahívások és puccskísérletek jellemezték. Sorsát és a görög királyi család jövőjét is megpecsételte, amikor 1973-ban kikiáltották a köztársaságot, ekkor azonban a király és családja már Rómában élt, és a népszavazás eredményét – mely szintén a köztársaság mellett döntött – Konstantin is elfogadta. „Ha a görög emberek úgy döntenek, hogy köztársaságot akarnak, joguk van ehhez, és békén kell hagynunk őket, hogy élvezhessék”– nyilatkozta egyszer a Time magazinnak.

Híres rokonok

Szinte már lehetetlen követni, hogy ki, kinek is a rokona az európai királyi családokban.

Nos, II. Konstantin feleségének Anna Máriának a testvére a jelenlegi dán királynő Margit. Míg magának Konstantinnak a testvére Zsófia spanyol királyné.

Konstantin egészen 1981-ig nem tért vissza az országba, akkor a kormány engedélyével néhány órára ismét görög földre tehette a lábát, hogy részt vegyen édesanyja, Hannoveri Friderika temetésén. Egy 1994-es új jogszabály megfosztotta az elzavart királyt görögországi tulajdonától és görög állampolgárságától. Konstantin ezt követően beperelte Görögországot, és 500 millió eurós kártérítést követelt a megfosztotta vagyonáért cserébe. Ennek azonban csak a töredékét (12 millió euró) kapta meg. Az elzavart uralkodó végül visszautalta a neki megítélt összeget.

II. Konstantin görög király és családja

Családi portré 1986-ból (forrás: Wikipedia)

Róma után Konstantin és családja London egyik kertvárosi részére költöztek. Ez részben annak is volt köszönhető, hogy a most 81 éves exkirály jó kapcsolatot ápol másodunokatestvérével, Károly walesi herceggel. Ő az egyik keresztapja Vilmos hercegnek is. Innen 2013-ban költözött el a házaspár, akkor dobták piacra addigi házukat. De azóta is két állami angol iskola nagylelkű támogatója. 

Mivel ő maga az 1960-as római olimpián aranyérmet szerzett vitorlázásban, és a Nemzetközi Olimpiai Biztosság egyik tagja, így várható volt, hogy 2004-ben az athéni olimpia idejére visszatér Görögországba. Ebben az évben szenteste napján a királyi pár gyermekeikkel együtt látogatást tettek az egykori királyi palotában. Egykori otthonukban Costis Stephanopoulos akkori elnök fogadta őket. Talán ennek a találkozónak lett az az eredménye, hogy miután 2013-ban felszámolták angliai életüket, a királyi pár visszaköltözött Görögországba Porto Cheli nevű településére.

Koronások a sportban

Érdekesség, hogy II. Konstantin 1994 óta a Nemzetközi Vitorlás Szövetség tiszteletbeli társelnöke V. Harald norvég királlyal együtt. Míg a görög király olimpiai bajnok a sportágban, addig Harald három olimpián vett részt vitorlázóként, de érmet nem sikerült szereznie.

A jövő generációja 

Anna Máriának és Konstantinnak összesen öt gyermeke született.  Alexandra görög és dán hercegnő, Pál görög koronaherceg, Miklós görög és dán herceg, Teodóra görög és dán hercegnő és Fülöp görög és dán herceg.

A legidősebb Alexandra már 56 esztendős. Még 1999-ben kötött házasságot Londonban. Választottja Carlos Morales Quintana építész lett. Házasságukból négy gyermekük született. 

Pál követné apját a trónon, ha máshogyan alakult volna a történelem. Ő idén lett 54 esztendős és nővéréhez hasonlóan még Görögországban született. 1995-ben vette feleségül a tehetős amerikai-brit családból származó Marie-Chantal Millert. 2004 óta élnek Londonban, öt gyermekük született.  

Miklós herceg a harmadik a sorban, ő már Rómában jött a világra azt követően, hogy családját száműzték Görögországból. Miklós október lett 52 éves. Tíz éve él boldog házasságban a venezuelai íróval Tatiana Elinka Blatnikkal. Ők már Szpécesz szigeten mondhatták ki az igent. Gyermekeik eddig nem születtek. Házasságáig igazi playboynak tartották Miklóst, akinek kicsit sem visszafogott életvitele gyakran került a címlapokra.

II. Konstantin görög király és családja

Konstantin, Pál, Anna Mária, Miklós és felesége 2015-ben (fotó: Milos Bicanski/WireImage)

A házaspár negyedik gyermeke ismét lány lett, aki a Teodóra nevet kapta.  Ő azonban már Londonban született 1983-ban. A most 38 éves nő színészként keresi a kenyerét. Hét évig játszott például a Gazdagok és szépek című amerikai szappanoperában.  2018-ban jegyezte el Matthew Jeremiah Kumar amerikai ügyvéd. Az esküvőt 2020-ban tartották volna Szpécesz szigeten, de sajnos a koronavírus miatt törölniük kellett.

Akinek viszont nem maradt el a lagzija, az a legkisebb gyermek, Fülöp. A most 35 éves herceg New Yorkban dolgozott egy vagyonkezelő alapnál. 2020 decemberében vette feleségül egy privát ceremónián Nina Flohr svájci üzletasszonyt, örökösnőt.  Bár a polgári szertartást Svájcban tartották, az egyházi ceremóniára idén októberben Athénban került sor. Ő az első II. Konstantin gyermekei közül, aki itt mondhatta ki az igent. Az esküvőn több külföldi királyi család is képviseltette magát, ott volt a görög király testvére Zsófia spanyol királyné, de jelen volt Beatrix brit hercegnő is, aki egy hónappal korábban adott életet első gyermekének. Athénban pedig hatalmas tömeg gyűlt össze az utcákon, és nemcsak azért, hogy a jóképű, de immár házas herceget megnézzék maguknak, hanem azért is, hogy ismét köszöntsék az egykori uralkodót, aki kerekesszékből integetett az őt ünneplő embereknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top