nlc.hu
Család

Csűrös Karola élete

“A hivatásomat mindennél jobban szerettem” – Csűrös Karolára emlékezünk

Szomorú hír érkezett: Csűrös Karola 85 éves korában elhunyt. Cikkünkben róla és pályájáról emlékezünk.

Csűrös Karola 1936 novemberében Csűrös Karolinaként látta meg a napvilágot, de mivel nem szeretett volna időskorára Lina néni lenni, keresztnevet váltott. Állítólag amikor kiállították a személyi igazolványát, nagy nehezen meggyőzte a rendőrt, hogy Karolát írjon bele. „Gyerekkoromban Dudunak hívtak, aztán a gimnáziumban Csűri lettem. Aztán a Színművészetin Karoláztak. Az kibírhatatlan, borzasztó. Elkezdtek Karcsizni: én ezt viszont szeretem” – emlékezett vissza a Bors interjújában a művésznő, aki férje, Horváth Ádám Életképek című teleregényében Dr. Csűri Karolinaként, Karcsi doktornőként szerepelt.

"A hivatásomat mindennél jobban szerettem" - Csűrös Karolára emlékezünk

Csűrös Karola a Változnak az időkben, 1969. (Fotó: MTI)

Csűrös Karola értelmiségi, tudós családból származott, édesapja Csűrös Zoltán Kossuth-díjas vegyészmérnök, akadémikus volt, aki az ipari szerves kémia, a makromolekuláris vegyészet jeles magyarországi alakja, a textil- és polimerkémiai kutatások, a heterogén katalízisek vizsgálatának megalapozója volt. Édesanyja, Bruckner Valéria családtagjai között is sok jeles tudóst találni például Bruckner Győző jog- és művelődéstörténészt, illetve a szintén Bruckner Győző nevet viselő Kossuth-díjas kémikus, gyógyszerész, a szerves kémia tudományának jeles magyar képviselőjét. Karolát mégsem vonzották a természettudományok, inkább táncolni szeretett. Bár szülei először megijedtek döntésétől, hogy színész akar lenni, végü1 mégis beleegyeztek. Édesapja állítólag ezt mondta:

Tudod mit, próbáld meg, nehogy egész életedben engem szidj, amiért nem sikerült az álmod.

És sikerült: 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd még ebben az évben a Győri Kisfaludy Színházba szerződött. 1962-től a budapesti Madách Színház művésznője. 1962–1972 között vendégszerepelt a Bartók Gyermekszínházban. Több filmben is szerepelt, A kamera előtt jelentősebb feladathoz a Két emelet boldogságban jutott mint Szabó Gyula partnere, a Ballada egy lányról című rövidfilmben pedig táncolt is.

„Karcsit”, ahogy mindenki hívta, az opera vezette a színészpályára. Szüleivel gyakran jártak színházba, de az Operaházba, egy Varázsfuvola-előadásra gimnáziumi osztálytársa vitte el. „Attól kezdve hetente négyszer ott ültem a kakasülőn, tagja lettem az operabarát körnek – emlékezett vissza -, a művészbejárónál vártuk az énekeseket” – mondta el 2012-ben a szinhaz.hu interjújában. Több mint 50 évig játszott színházban, még az utóbbi években is szívesen visszament volna a Madách Színház színpadára, ám állapota sajnos nem engedte.

A legendás szerelem

Csűrös Karola és párja, Horváth Ádám kapcsolata nem volt épp zökkenőmentes a kezdet kezdetén. Mikor először találkoztak, és érezték, hogy mindketten túlságosan megkedvelték a másikat, szinte egy csapásra, csakhogy Horváth Ádám még nős volt. A rendező egy színházban látta meg Csűröst, egy darab főszerepében. „Azt kérdeztem, ki ez a nagyképű alak – mondta el a színésznő az RTL Klub XXI. század című műsorában. – Mondták, hogy tévérendező, lejött megnézni a várost. Közvetíteni fog. Beült az első sorba és olyan nagyképű volt. Néztem rá, és gondoltam, ha már ilyen nagyképű vagy… na, az első felvonás végén már rendesen tapsolt. Elintéztem – mosolygott –, kicsit tettem-vettem magam neki. És akkor első éjszaka sétáltunk, és irtó jópofa volt, mert egész Győrben áramszünet volt. Sétáltunk-sétáltunk és ő másnap hazament. Három évig nem találkoztunk” – árulta el Csűrös Karola, akit három évvel később már Budapesten talált meg a közismert rendező. “A Zenélő órák című sorozat, 50-es sorozat volt, amiben voltak versbetétek, oda hívtam el Karolát. Akkor én már különköltöztem, és szerelemre fakadtunk, ’63 óta élünk együtt” – mesélte Horváth Ádám, aki ’66-ban vette feleségül a színésznőt.

"A hivatásomat mindennél jobban szerettem" - Csűrös Karolára emlékezünk
Megnézem
Összes kép (4)

Egy interjúban a színésznő azt is elárulta, miért nem szült soha gyereket a szerelmének. „Biztos sokan mondják rám, hogy önző vagyok, de én a hivatásomat, a munkámat mindennél jobban szerettem. Azt pedig tisztességtelennek tartottam, hogy azért szüljek gyereket, hogy a bébiszitter nevelje fel” – emlékezett vissza a színésznő. A férje előző házasságából született két gyermekével viszont nagyon jó viszonyt ápolt.

Ráírták Etus szerepét

A színésznő lett később az egyik főszereplője férje legnagyobb sikerének, a Szomszédok című teleregénynek. Szikszay Etus szerepében keramikust játszott, aki a Mágenheim család „tyúkanyója” volt, az „anyósok legjobbika”, ahogy Mágenheim Ádám (Kulka János) nyilatkozott róla. Etus karakterét Horváth Ádám állítólag saját édesanyjáról, Sárközi Mártáról mintázta, aki híres szerkesztő, ifjúsági író, műfordító volt.

"A hivatásomat mindennél jobban szerettem" - Csűrös Karolára emlékezünk

Csűrös Karola és Ábel Anita a Szomszédok c. sorozatban (Fotó: Story-Best Archívum)

Hogy hogyan került be a teleregénybe, erről így nyilatkozott a szinhaz.hu-nak. „Egyetlen egyszer mondtam, hogy elválok tőle (Horváth Ádámtól): amikor a Szomszédokat tervezve mesélt Etusról. Akkor “fenyegettem meg”, hogy végeztünk egymással, ha nem kaphatom meg ezt a szerepet. Nevetve válaszolta, hogy ez is egy lehetőség, de ő valójában nekem találta ki Etust. Azt azonban egyikünk sem akarta, hogy pusmogni kezdjenek: azért kerültem be a Szomszédokba, mert a férjem rendezi. A forgatáson már rötyögtek a kollégák, hogy jó kis “protekcióm” van, mert Ádám velem volt a legszigorúbb, még egy hiányzó névelőért is ráncolta a szemöldökét.”

"A hivatásomat mindennél jobban szerettem" - Csűrös Karolára emlékezünk

A szomszédok: Trokán Péter, Komlós Juci, Fehér Anna, Zenthe Ferenc és Csűrös Karola (Fotó: Story-Best Archívum)

 „Sehogy sem vagyok”

A színésznő férje 2019-es halála óta nehezen találta a helyét, gyakran volt kedvetlen, sokszor barátainak sem vette fel a telefont. „Nagyon hiányzik a férjem. Amikor megkérdezik, hogy vagyok, én mindig visszakérdezek: hát hogy lennék? (…)  Sehogy sem vagyok, ezt nem lehet leírni. Nagyon rossz, szinte minden nap ugyanolyan szomorú. (…) A temetőbe sem szeretek kijárni” – nyilatkozta egy évvel Horváth Ádám halála után az akkor 83 éves színésznő.

Az utóbbi időkben egyre aggasztóbb hírek keringtek a sajtóban Csűrös Karola állapotáról. Két éve szenvedett súlyos balesetet, amikor otthonában elesett és eltört a térde. Később trombózist kapott, és bár orvosai biztatták, hogy felépül, a várt javulás elmaradt. „Még mindig jár hozzám rendszeresen gyógytornász, de sehogy sincs a lábam, egyszerűen nem javul, nem akar javulni. Pedig jó lenne, mert nagyon unom már, hogy állandóan a négy fal között vagyok – nyilatkozta nemrég. –  Igazság szerint már lemondtam arról, hogy valaha újra rendesen tudok járni. Jó volt kilépni az utcára, sétálni, vagy kimenni a férjem sírjához, de ez egyelőre nem reális elképzelés. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.”

"A hivatásomat mindennél jobban szerettem" - Csűrös Karolára emlékezünk

MTI Fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó anyagok: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top