nlc.hu
Család

Miért megy szünetre a csúcson Ryan Reynolds?

Ryan Reynolds visszavonulása: miért tart szünetet a földkerekség egyik legnagyobb filmsztárja?

Ryan Reynolds mindössze 45 éves, mégis úgy döntött, hosszabb időre visszavonul a színészkedéstől. Mire ezt mi nézők meglátjuk, legalább egy év telik el, mivel Reynolds időközben már két filmet is leforgatott, amiket jövőre fognak bemutatni. De miért fordít egy időre hátat a szakmájának egy filmsztár a karrierje csúcsán? Erre keressük a választ.

Vitathatatlan, hogy Ryan Reynolds ma a földkerekség egyik legnagyobb és legismertebb sztárja. Klasszikus filmsztár alkat, akire nem az a jellemző, hogy eltűnik a szerepeiben, inkább a szerepei idomulnak hozzá, vagyis a Deadpool óta készített filmjei közül szinte mindegy, melyiket nézzük, mindegyikben először magát Ryan Reynoldsot látjuk, és csak utána a karaktert. Játsszon vidáman naiv NPC-karaktert egy videojátékos világban (Free Guy), legyen depresszióval küzdő bérgyilkos (Sokkal több mint testőr 2), aki Samuel L. Jacksonnal szópárbajozik, vagy ravasz műkincstolvaj, aki egyfolytában a Sziklát szívatja (Különösen veszélyes bűnözők). Ezek a karakterek nem is annyira karakterek, inkább Ryan Reynolds különféle alteregói, akikben sokkal több a közös annál, mint amiben különböznek egymástól.

Ami a leginkább összeköti őket a színész sajátos, már messziről felismerhető, piszkosul önironikus és csípős humorérzéke, és ezt látva talán joggal feltételezhetjük, hogy hiába nem tűnik fel a neve a filmjeiben forgatókönyvíróként, a saját poénjai javát nagy eséllyel ő maga írja (állítása szerint ebben időnként a felesége, Blake Lively is besegít neki). Idei három filmbemutatójából kettő óriási sikert aratott. A Free Guy úgy lett a nyár nagy kasszasikere a mozikban, hogy semminek nem volt sem adaptációja, sem folytatása, sem remake-je, ráadásul ezt a sikert egy világjárvány közepén érte el. Novemberben amint felkerült a Netflix választékába a Különösen veszélyes bűnözők (Red Notice) című akció-vígjátéka, rögtön a nyitónapon a streaming szolgáltató egy nap alatt legtöbbek által megnézett filmjévé vált. Egyértelmű, hogy Reynolds a csúcson van, és a karrierje úgy is viharsebességgel dübörög, hogy utoljára három és fél éve láthattuk Deadpool szerepében, és nem lehet tudni, mikor készül el folytatás, vagy hogy elkészül-e egyáltalán. De miért fordít hátat valaki a karrierjének, amikor egyértelműen a csúcson van?

A hivatalos magyarázat

Ryan Reynolds a Spirited című karácsonyi musical forgatásának zárónapján jelentette be, hogy most egy időre hátat fordít a szakmájának, és nem tudja elképzelni, hogy mostanában bármilyen filmes felkérésre igent mondjon. Az erről szóló tweetjében nem igazán részletezte a döntése okait, de később a Hollywood Reporternek már elmondta, miért döntött így:

Szeretnék egy kicsit több időt tölteni a családommal, aktívabban részt venni az életükben. Ezt az időszakot később nem kaphatom vissza. Ez most tényleg arról szól, hogy minőségi időt tölthessek a gyerekeimmel még azelőtt, hogy tinédzserekké válnak, és elkezdenek utálni engem.

Ryan Reynolds és Blake Lively a gyerekekkel, a hollywoodi hírességek sétányán, 2015-ben (Fotó: Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Ryan Reynolds és Blake Lively a gyerekekkel, a hollywoodi hírességek sétányán, 2015-ben (Fotó: Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Természetesen nincs okunk kétségbe vonni ezt az indoklást, de azt azért szeretnénk hozzátenni, hogy Reynolds még a számos filmsztári teendője mellett is mindig vigyázott arra, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse a családjával. Amikor 2019 tavaszán találkozhattam vele a Sokkal több mint testőr 2 trieszti forgatási napján, a film producere elárulta, hogy Reynoldsot az egész családja elkísérte, és együtt laknak egy környékbeli szállodában. Amikor kora este volt 2-3 órányi szünete az egész napos forgatás után és az éjszakai forgatás kezdete előtt, neki nem az volt az első dolga, hogy befeküdjön a lakókocsijába egy kicsit szusszanni, hanem rohant a hotelbe a feleségéhez és a lányaihoz, hogy az esti mókázás, az altatás és a fürdetés idején végig velük lehessen. Persze érthető, hogy az országról országra vándorlás és a szállodai lakosztályokban lakás hosszú távon nem annyira működik egy háromgyerekes család esetében, főképp olyan a tempó mellett, amit Reynolds diktált.

Mr. irgalmatlan munkamorál

Ha a 2020-as pandémia évet nem vesszük számításba, Ryan Reynolds már hosszú évek óta évente átlagosan két új filmmel rukkol elő. Ez talán nem tűnik soknak, ha olyan sztahanovisták teljesítményével próbáljuk összehasonlítani, mint a munka hőse érdemrend örökös viselője, Samuel L. Jackson, aki úgy szórja ki magából a filmeket, mint kormányunk a kék óriásplakátos gigakampányokat, de ha már összehasonlítjuk őket, akkor nem árt tudni, hogy Reynolds szinte kizárólag főszerepeket alakít, ráadásul nagyrészt hatalmas költségvetésű, rengeteg speciális effektet igénylő filmekben, amelyeknek a forgatási ideje nem pár hét, inkább jellemzően néhány hónap. Emberünk ráadásul szereti mélyen beleásni magát a munkába, és ha van rá lehetősége, már az előkészítési szakaszban is részt vesz, és sosem tartozott azon sztárok közé, akik meg akarták úszni a filmjeik promócióját. Ha érkezik egy új Ryan Reynolds-mozi, szinte garantálható, hogy mindent elárasztanak a szellemesebbnél szellemesebb Reynolds-interjúk, vagy a rendkívül ötletes és vicces promóciós videók. Sokak szerint a Free Guy sikerében különösen nagy szerepe volt annak, hogy a színész minden erejével belevetette magát a film népszerűsítésébe, és sokkal szellemesebb, viccesebb és személyesebb kampányt csinált a filmnek, mint azt a hollywoodi filmektől megszokhattuk.

Két éve a saját szememmel is láthattam, hogy Reynolds milyen iszonyatosan keményen melózik. A Sokkal több mint testőr utolsó forgatási napján vettem részt, ahol Ryan nemcsak egész nap, hanem egész éjszaka is forgatott zokszó és sztárallűrök nélkül – még az ebédjét is úgy fogyasztotta el, hogy egy papírdobozból evett pár falatot két felvétel között, mert nem volt ideje rendesen leülni megebédelni – , aztán hajnalban felült egy repülőgépre, ami Olaszországból Kínába repítette őt a Pokémon – Pikachu, a detektív világpremierjére, ahonnan a film néhány napos népszerűsítése után azonnal, szünet nélkül repült is tovább a Free Guy amerikai forgatására. Valljuk be, ezt a munkatempót nem lehet könnyű éveken át bírni, főképp nem három gyerek mellett.

Kiégés ellen

Bár Reynolds erről nem beszélt, könnyen lehet, hogy az elmúlt évek kegyetlen munkatempójába belefáradhatott. Rajta ez sosem látszott igazán, de volt már szerencsém közelről látni, mit tud tenni az emberrel az állandó, több éven át tartó, felfokozott munkatempó. Michael Fassbender sokáig egyike volt a legaktívabb színészeknek, 2015-ben és 2016-ban négy, míg 2017-ben három új filmmel rukkolt elő. Kétszer is volt alkalmam interjúzni vele, egyszer a Steve Jobs, második alkalommal pedig A Hóember apropóján, és a sztár mindkét alkalommal úgy nézett ki, mint aki mindjárt összeesik a fáradtságtól. Mindkét beszélgetésnél egy forgatásról rángatták el őt egy-két napra, hogy promózhassa az új filmjét, és arról is mesélt, hogy gyakorlatilag évek óta sportot űz abból, hogy egyik szerepből ugrott fejest rögtön a másikba, szünet nélkül vagy minimális, alig két-három napos szüneteket tartva egy-egy projekt között, ami az ő esetében maximum arra lehetett elég, hogy kivételesen legalább aludjon egy nagyot. Nem csoda, hogy 2017-ben ő is határozatlan idejű szabadságra ment (a Sötét Főnix című X-Men filmje ugyan 2019-ben jött ki, de azt még jóval korábban leforgatta), és csak most készül a visszatérésre, idén vetette bele magát újra a munkába. Ha nem akart kiégni, szüksége volt erre a nagy szünetre, és úgy fest, Ryan Reynolds motivációi mögött is ott lehet valami hasonló.

Ezért megy szünetre a csúcson Ryan Reynolds

Dwayne Johnson, Gal Gadot és Ryan Reynolds a Red Notice premierjén (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for Netflix)

Túl sok?

Reynolds szünetre vonulása mögött egy másik indok is közrejátszhatott, amiről a sztárok ritkán szoktak beszélni. Ha egy sztár nem vigyáz, és túlpörgeti magát, könnyen eljuthat arra a pontra, hogy túl sok lesz a nézőknek. Az emberek azt fogják érezni, hogy a csapból is ő folyik, minden filmbe őt hívják, ráadásul a filmjei amúgy is túlságosan hasonlítanak egymásra. Amikor Jennifer Lawrence felszívódott a 2018-as Vörös veréb után, nem titkoltan az is közrejátszott a döntésében, hogy azt érezte, túl sok helyen van jelen, egyszerűen a kevesebb több lenne. Egy közel hároméves hiátus után most tér csak vissza decemberben a Ne nézz fel! című Netflixes sztárparádéban, a szokásos karaktereitől igencsak eltérő szerepben. Persze egy néhány éves távolmaradásnak nemcsak előnyei, hanem hátrányai is lehetnek: benne van a pakliban, hogy az emberek már nem fognak iránta annyira érdeklődni, mint korábban, megkophat a fénye, ráadásul ha a visszatérő filmjével/filmjeivel megbukik, az nagyobb nyomot hagy a karrierjén, mintha a bukásai szakmányban gyártott filmek között következtek volna be. Valószínűleg ezt a kockázatot nem akarja bevállalni például Dwayne Johnson sem, aki az nlc „túl sok belőle mostanában” mérőjén kétségkívül előkelő helyen szerepel.

És mi lesz a Deadpool 3-al?

Reynolds szünetre vonulása azért is lehetett nehéz döntés, mert egy sztár az ő pozíciójában már filmek létrejöttét hozhatja tető alá, és ha egy projekthez elígérkezik, sok finanszírozó kizárólag azért áll a film mögé, mert ő is benne van. Ryan Reynolds a visszavonulása előtt már elígérkezett a Paddington-filmek alkotója, Paul King új filmjéhez, az Everyday Parenting Tipshez, amiben egy apuka egy olyan időszakban próbál gyereket nevelni, amikor a szörnyek átveszik a hatalmat a Földön. Emellett Jason Bateman oldalán szerepel a Clue című híres társasjáték filmadaptációjában és természetesen ott várakozik a sorban a Deadpool 3 is, aminek a sorsa azért bizonytalan már évek óta, mert a Marvel felvásárolta a 20th Century Foxot, és fogalmuk sincs arról, hogyan illeszthetnék be a karaktert a jól működő Marvel-filmes univerzumba. Valószínűleg Reynolds is érzi, hogy ebből belátható időn belül nem lesz újabb film, de bárhogy is alakul, Deadpool úgyis megvárja őt, hiszen egy ennyire hozzánőtt szerepet nem mernének odaadni másnak. Arra azonban nem vennénk mérget, hogy a másik két filmmel is megvárják őt.

Ryan Reynolds a Deadpool 2 tokiói premierjén (Fotó: Jun Sato/WireImage)

Ryan Reynolds a Deadpool 2 tokiói premierjén (Fotó: Jun Sato/WireImage)

Jó hír azoknak, akik szeretik a színészt: Ryan Reynoldstól egy darabig még nem kell elbúcsúznunk. Jövőre láthatjuk az Adam Project című Netflix kalandfilmben, amiben a főszereplő visszautazik az időben, hogy a tizenhárom éves önmagától kérjen segítséget, valamint karácsony környékén a Spirited című karácsonyi musicalben Will Ferrell oldalán az Apple TV+-on. Biztosak lehetünk abban, hogy jó szokásához híven ezeknek a filmeknek a promóciójában is vastagon részt vesz majd, szóval az igazi Ryan Reynolds hiányt csak 2023-tól fogjuk megtapasztalni. Vajon hány évig tarthat? Sietnie nem kell, hiszen az Aviation ginmárkája eladásából tavaly több mint hatszázmillió dollárt tehetett zsebre…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top