nlc.hu
Család

Kártérítést kapott a nő, akit „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem alkalmaztak

Ötmillió forintot kap a nő, aki „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem dolgozhatott tovább egy állami szervnél

Az állami szerv egyezséget kötött a nővel, akinek jogszerűtlenül nem hosszabbították meg a szerződését.
Várandós kismama hasa

Befejeződött az az ügy, amely 2019-ben azért indult az egyik országos állami szerv ellen, mert „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem hosszabbították meg egy kismama szerződését, és elutasították az álláspályázatát – számolt be a Facebookon a kismamát képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

Mint írják, a kismamával egyezséget kötött egykori munkáltatója, mert jogszerűtlenül nem hosszabbította meg a szerződését. A megállapodás értelmében 5 millió forintot fizetnek neki.

A fiatal nőt képviselő Tóth Balázs ügyvéd így foglalta össze a tanulságot: „Minden szempontból elfogadhatatlan, hogy egy munkavállaló nőt az esetleges jövőbeli várandóssága miatt ne alkalmazzanak. Különösen súlyos ez a jogsértés, mert egy állami szervnél történt és több nő is áldozata lett. Sokat hallunk mostanság népességfogyásról, családvédelemről, babaváró támogatásról meg a nők kötelességéről. De jól látszik, az államnak a saját háza táján is akad tennivalója, hogy a szülő nőket és kismamákat ne érje hátrány.”

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/fezailc)

Nők diszkriminációja a munkaerőpiacon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top