nlc.hu
Család

LEGO-ból építettek maguknak akadálymentes házat

„Építkezni” hív az Önállóan Lakni – Közösségben Élni csoport

December harmadika a fogyatékossággal élő emberek világnapja, ennek apropóján sok helyen programokkal, ünnepséggel készülnek, kiemelt figyelem fordul a fogyatékossággal élőkre. Egy akció keretében a az Önállóan Lakni – Közösségben Élni csoport tagjai saját elképzelt akadálymentes házukat is megépítették LEGO kockákból.

2006-ban a fogyatékossággal élők jogairól szóló egyezménytől azt remélték, hogy az érintettek közül (ami becslések szerint világszerte 650 millió fő) többé senki sem szorul a társadalom perifériájára, akár szerzett, akár veleszületett fogyatékossággal él. 2011-es kutatási adatok alapján több mint 450 000 valamilyen mértékben fogyatékossággal élő személy van hazánkban. Ez a szám valószínűsíthetően egyre csak növekedett azóta.

A mozgássérült személyek, kerekesszékkel közlekedők, látássérüléssel rendelkezők és minden fogyatékossággal élő személy számára fontos az akadálymentes hozzáférhetőség biztosítása az élet bármely területén, legyen szó közlekedésről, munkavállalásról, lakhatásról. Az akadálymentes lakások száma igen csekély és a meglévők nehezen fellelhetőek. Általában csak a bejárat akadálymentes, kerekesszékkel a belső terek már nem azok, legyen szó akár piaci, akár önkormányzati alapú bérleményről. Azonban, hogy bátran merjenek közlekedni, kell egy biztonságos, védelmet, nyugalmat nyújtó hely, ahová a most még kalandos és izgalmakat sem nélkülöző közlekedéssel tűzdelt nap után hazamehetnek, az pedig az otthon. Mostanában sok szó esik a családról, otthonról, amely a mozgássérültséggel élők, kerekesszékkel közlekedők számára még nehezebb és bonyolultabb kérdés. A lakhatás kérdésében is fontos lépéseket kell tenni. Az Önállóan Lakni-Közösségben Élni csoport tagjai fő céljuknak tekintik az önrendelkező élet és az önálló életvitelhez szükséges feltételek megteremtését, amelynek az akadálymentes közlekedés mellett fontos eleme a lakhatás is. Mindannyiunknak joga van ugyanis a méltó és megfelelő lakhatáshoz.

Álomház álomváros – közösen építkezzünk!

Az Önállóan Lakni-Közösségben Élni csoport december 3-a, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából egy különleges akció keretében kívánja felhívni a figyelmet a lakhatással kapcsolatos helyzetre. „Álomházból álomváros- közösen építkezzünk!” akció keretében a csoport tagjai saját elképzelt akadálymentes házukat is megépítették LEGO kockákból.

Építs te is!

Emellett a csoport tagjai pedig csatlakoztak a LEGO #BuildToGive kampányához is. Ez viszont csak az első lépés a cél felé, épp ezért az építést kiterjesztik óvodás csoportok, iskolások, civil szervezetek és bármilyen LEGO építést kedvelők számára az alábbi felhívással.

Az Önállóan Lakni - Közösségben Élni csoport

LEGO-ból építettek maguknak akadálymentes házat (fotó: részlet a YouTube videóból)

Építsd meg az álomházat, ami akadálymentes- rámpa, lift, bármi lehet benne, ami szerinted is hozzásegíthet egy mozgássérült, kerekesszékes figurát ahhoz, hogy a házba bejusson, illetve ott önállóan éljen! Az építményről készült fotót az onalloanlakni@gmail.com e-mail címre várják! A pályázattal kapcsolatos további részletekért kövesd az Önállóan Lakni-Közösségben Élni csoport Facebook-oldalát!

A legjobb csapatok és egyéni pályázók értékes LEGO nyereményben részesülnek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top