nlc.hu
Család

Gyerekek oltása koronavírus ellen: oltatod vagy nem oltatod?

Nyílt levél a szülőnek, aki bizonytalan a gyerek oltásával kapcsolatban

Több nagy, gyerekneveléssel foglalkozó amerikai magazin fogott össze és tették közzé a következő nyílt levelet azoknak a szülőknek címezve, akik még bizonytalanok a gyerekek oltásával kapcsolatban.

Kedves szülő!

Megkaptad az oltást, hordod a maszkot, mindent megteszel, hogy megvédd a családodat és a saját egészségedet a járványban. De most hezitálsz a gyerekek oltásával. Sok hasonló szülő van, mint te, aki minden tőle telhetőt megtesz a járvány megfékezése érdekében, beoltatta magát, maszkot hord és betartja a szabályokat, mégis, most, hogy szabad az út a kisebbek koronavírus-oltása előtt, elbizonytalanodott, hogy elvigye-e rá a gyerekét.

Szeretnénk, ha tudnád, hogy megértjük. Nekünk is van kicsi gyerekünk. Ő is volt baba, nézett ránk teljes bizalommal és mi is megfogadtuk magunkban, hogy az életünk árán is védelmezni fogjuk. Megkapta az összes régi járvány elleni kötelező oltását, elfogadjuk a gyerekorvos véleményét és kezelési javaslatait születése óta, amikor beteg és eszünk ágában sincs a Facebookon keresni gyógymódot, ha a gyerekünknek egészségügyi problémája akad. Soha nem bántanánk a gyerekünket, pont úgy, mint te.

Gyerek maszkban ragtapasszal a karján

A gyerekek oltása már elérhető (Kép: Getty Images)

2020 nyarán érkeztek először a reménykeltő hírek, hogy harcolhatunk a járvány ellen oltásokkal. Alig vártuk, hogy elérhető legyen, az első adandó alkalommal mentünk beoltatni magunkat, mert tudtuk, hogy ha valaha vissza akarunk térni a normális életünkhöz, akkor ez egy elkerülhetetlen lépés. Megkönnyebbülve jöttünk el az oltópontról, átérezve annak jelentőségét, hogy így jobb esélyünk van túlélni egy Covid-fertőzést. Megkönnyebbültünk, mert pontosan tudjuk felnőtt fejjel, hogy nem mindegy, hogy kórházba kerülünk hetekre vagy otthon egy kis takonnyal és köhögéssel megússzuk a betegséget. 

Most ugyanezt a védelmet és segítséget kaphatják a gyerekeink. Mégis sokan hezitálnak veled együtt. Pedig az oltás most egy ajándék az immunrendszerünknek felnőttként és gyerekként is.

Ha te is azok közé tartozol, akik nem jelentkeznek a gyerekükkel az oltásra, mert inkább kivárnak, megnézik, mi lesz azokkal, akik oltatnak – tudd, hogy így soha nem lesz vége ennek a járványnak. Ha azok között vagy, akik nem hallgatnak a virológusokra, orvosokra, hanem a „saját kutatásuknak” hisznek, ami a mindenféle kétes eredetű, interneten terjedő féligazságokon alapul – tudd, hogy ezzel nem véded meg a gyerekeidet.

Az oltás nem úgy működik, hogy elég, ha csak páran be vannak oltva. Az ilyen járványokat nem lehet megállítani úgy, hogy a lakosság negyede kap vakcinát, ennek belátásához nem kell virológusnak lenni, elég csak végigtekinteni a történelmen. Akkor lett vége a járványoknak, amióta világ a világ, ha az embereket beoltották ellene, ilyen egyszerű. Mire várunk még? Együtt vethetünk véget a járványnak, tegyünk meg ennyit a szabad életért, hogy az elérhető oltásokat minden korosztályban kihasználjuk és örülünk neki, hogy már itt tart a tudomány.

Via

A járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top