nlc.hu
Család

A fájdalom típusai

Hogyan fáj? A fájdalom típusai

A fájdalmat az idegrendszer szabályozza, és nagyon összetett folyamat. Te tudod például, hogy milyen típusai vannak?

Így definiálhatjuk a fájdalmat

A fájdalom egy kellemetlen érzés, ami korlátozhat minket a mindennapi tevékenységek elvégzésében. Gyakran annak figyelmeztető jele, hogy valami nincs rendben testünkkel.

A fájdalom hosszantartó tűrése felesleges, hiszen rontja életminőségünket, valamint negatívan hat közérzetünkre is, éppen ezért elengedhetetlen a fájdalomcsillapítás.

A fájdalom széles körben elfogadott definícióját az International Association for the Study of Pain (Nemzetközi Fájdalomkutató Szövetség) dolgozta ki: „A fájdalom egy kellemetlen érzékszervi és érzelmi élmény, amely egy tényleges vagy potenciális szöveti károsodással hozható összefüggésbe, vagy ilyen módon írható le.”

Fájdalom típusai

Fotó: Getty Images

Akut (heveny) és krónikus (idült) fájdalom

A hirtelen kezdődő és rövidebb ideig tartó fájdalmat akutnak nevezzük. A szöveti károsodás többnyire kimutatható, és ha megszűnik, a fájdalom is eltűnik. Komoly fájdalomra utalhatnak a kitágult pupillák, a verejtékezés, a szapora légzés és pulzus. Tipikusan akut fájdalom kíséri például a csonttöréseket, a sebeket, sérüléseket, a szalaghúzódást, de akár a vakbélgyulladást vagy a szívrohamot is.

A krónikus fájdalom fő jellemzője, hogy három hónapnál hosszabban tart – ilyen például a porckopás okozta érzés. A fájdalom társulhat krónikus betegséghez is, például ízületi gyulladáshoz. Gyakran egyéb problémákat is okoz, mint az étvágytalanság, erőtlenség, alvás- és potenciazavarok, sőt, akár depresszió is – mindez pedig az életminőség romlásához vezet.

A fájdalom típusai

Leginkább háromféle fájdalmat különböztetnek meg a szakemberek:

  • a neuropátiás,
  • a nociceptív,
  • és a pszichogén fájdalmat.

A neuropátiás fájdalom a gerincvelő, az agy és az idegek károsodása vagy kóros folyamatok eredményeként jön létre, ilyen például a cukorbetegség okozta idegkárosodás, az agyvérzés vagy a gerincvelő sérülése.

A nociceptív fájdalmat a szövetkárosodást érzékelő receptorok közvetítik, vagyis ez akkor jelentkezik, ha a test szövetei megsérülnek.

Lelki problémák váltják ki a pszichogén fájdalmat, amely tartósan fennáll, és esetleg még testi ok sem áll a hátterében.

Hogyan fáj?

  • A szöveti károsodás égő, égető fájdalommal jár, ez általában hőhatás vagy valamilyen mechanikai hatás, például vágás, szúrás hatására jön létre.
  • A rándulások és izomgörcsök sajgó fájdalommal, míg a zárt térben (például fogban, fülben) keletkező gyulladást lüktető fájdalomként lehet leírni.
  • Hasogató fájdalom, a migrénes fájdalom, a csípő érzést pedig nevéből adódóan valamilyen csípés (például darázscsípés vagy csaláncsípés) okozza.
  • Az állandóan égő, bizsergető, áramütésszerű fájdalom lehet neuropátiás eredetű is.
  • Létezik kisugárzó fájdalom, ami azt jelenti, hogy a páciens máshol érzékeli a fájdalmat, mint ahol az eredetileg keletkezik. Például a fogfájás kisugározhat a fülbe, a porckorongsérv okozta fájdalom lesugározhat a lábakba is.

(Nyitókép: Getty Images/ PhotoAlto/Frederic Cirou)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top