nlc.hu
Család

Középkori érméket rejtett a vakondtúrás Simontornyán

Középkori kincset rejtett a vakondtúrás Simontornyán

Egyedülálló, 16. századi érmeleletre bukkantak Simontornyán egy vakondtúrás mélyén.
Vakondtúrás

Gárdonyi Róbert még 2020 őszén figyelt fel a nagyszülei simontornyai portáján egy vakondtúrásra, amelynek a tetején ezüstpénz volt. A férfi megkérte Bencze Kornélt, a török kor és a város múltjának jó ismerőjét, hogy segítsen neki.

A Teol.hu beszámolója szerint így emlékezett az akkor történtekre: „Gárdonyi Róberttel együtt kezdtünk ásni, és egy korsó végét kezdtük megtalálni. A korsó sérülése miatt ezüstpénzek kerültek a felszínre. Látva a lelet komolyságát, úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább az ásást, ezt inkább rábízzuk a szakemberekre. Megkerestük a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumot, végül a régészeik fejezték be a 16. századi éremlelet feltárását”.

Az 1646 darabból álló, 16. századi éremleletben Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjain kívül ritka török akcse (ezüstpénz) is volt. Az érméket 1543-ban rejtették el. A pénzek többségében magyar, osztrák, német és török ezüstérmek voltak, de öt aranyforint is volt köztük. A lelet becsült anyagi értéke: 12 millió 794 ezer forint.

A lelet különlegességét jól érzékelteti, hogy a feltárást végző K. Németh András régész 20 éves pályafutása alatt nem történt még ilyen, sőt 30 éve nem került be a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba éremlelet.

A két simontornyai férfit a régészeti örökség megmentése érdekében végzett önkéntes munkájáért és jogkövető magatartásáért megtalálói jutalomban részesítették.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/Pavel Sternberg)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top