nlc.hu
Család

Fájdalomcsillapítás fontossága

Miért fontos a fájdalomcsillapítás? – Egyszerűbb a válasz, mint gondolnád

Ha sokáig tűrjük a fájdalmat, az előbb-utóbb az életminőségünk romlásához vezethet.

Megfelelő étrenddel, rendszeres mozgással és egészséges társas kapcsolatokkal kiegyensúlyozott életet élhetünk. Igaz, lehetünk bármennyire is az egészséges életmódra törekvők, bármikor derült égből villámcsapásként érhet bennünket a fájdalom.

Fájdalomcsillapítás gyorsan

Fotó: Getty Images

  • Attól függően, hogy a fájdalom milyen mértékben csap le ránk, beszélhetünk lassan fellépő vagy hirtelen bekövetkező fájdalomról.
  • Attól függően, hogy az mennyi ideig tart, megkülönböztetünk krónikus és akut fájdalmat. Utóbbi hirtelen jelentkezik, általában élesen hasogató, a célja pedig az, hogy a szervezetre lecsapó veszélyre terelje a figyelmet. Akik balesetet szenvednek, esetleg égési sérülésük van, vagy műtéten esnek át, ezt a fajta jelzést tapasztalhatják. Többek között a szüléskor fellépő fájdalmat is ebbe a kategóriába sorolják a szakemberek.
  • Intenzitásától függőn lehet erős vagy gyenge a fájdalom, hosszát tekintve pedig a néhány percestől a heteken át tartóig is előfordulhat.
  • Az akut fájdalom a legtöbbször addig tart, míg maga a fájdalmat kiváltó ok, annak megszűnésével a fájdalom is eltűnik. De bizonyos esetekben a kezeletlen akut fájdalom akár krónikus fájdalom kialakulásához is vezethet.

A fájdalom tehát egy jelző tünet a szervezet részéről, ezért nagyon fontos megállapítani, hogy mi áll a fájdalom hátterében. Az ok lehet valamilyen heveny vagy krónikus gyulladás (torokgyulladás, vakbélgyulladás), ízületi probléma, sérülés (baleset, műtét után), izomgörcs (epegörcs, bélgörcs). A fájdalom súlyossága és jellege is meghatározza, hogy milyen fájdalomcsillapítóra van szükség. Más gyógyszer segíthet egy bokaficam miatti heveny fájdalom esetén és más egy daganatos beteg fájdalma esetén.

Ha baj van, ha fáj, ne tűrjük!

A fájdalom hosszan tartó tűrése felesleges, mert: 

  • Nagymértékben rontja életminőségünket, negatívan hat közérzetünkre, ezáltal életünk minden területén változásokat idéz elő!
  • Amikor valami fáj – legyen az ízületi fájdalom, fejfájás, menstruáció – koncentrálóképességünk csökken, ingerlékenységünk viszont nő. Ez az állapot sokszor rosszul sülhet el munkahelyünkön, autóvezetés közben, vagy családunk körében.
  • Kedvetlenek vagyunk, legszívesebben csak feküdnénk, feladatainkat tehernek érezzük, és egy idő után nem élvezünk semmit.

Könnyen beláthatjuk, erre sem nekünk, sem környezetünknek nincs semmi szüksége!

Summa summarum: a fájdalom a szervezetünk jelzése, fontos, hogy komolyan vegyük és a fájdalomcsillapításon túl a háttérben meghúzódó okokat is felkutassuk. Hisz a fájdalom megkeseríti az érintett életét, elvonja a figyelmét, dekoncentráltságot okoz, gátolja a pihenést is. A tartósan fennálló fájdalom komolyan rontja az érintett életminőségét, károsan befolyásolja az emberi kapcsolatait, munkabírását, megváltoztathatja viselkedését.

(Nyitókép: Getty Images/Anastasia Gorlanova)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top