nlc.hu
Család

Elsikkasztotta a gyermekotthon lakóinak pénzét az intézményvezető

A Nógrád megyei gyermekotthon vezetője elsikkasztotta több gondozott pénzét

A nevelőnő vezetőként dolgozott két Nógrád megyei gyermekotthonban is.
bíróság

A Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 36 éves gyermekvédelmi intézményvezetővel szemben, aki a gyermekotthon általa kezelt, a gyermekek ellátását biztosító összeggel, valamint az utógondozott gyerekek apanázsával nem tudott elszámolni.

2018 márciusa és áprilisa között közel másfél millió forint volt rábízva, melyet a gyermekotthon működésének biztosítására kellett volna fordítania. Az ellátmány jelentős része bankszámlára érkezett, amelyről a kezelésében álló bankkártyával mintegy 850.000 forintot vett fel, azt azonban a nevelésben álló gyermekek ellátása helyett magára költötte.

Az ő  feladata volt az is, hogy a felnőttkor elérésével a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerült fiatalok utógondozásával járó pénzügyeket intézze. Ennek keretében köteles volt havonta a fiataloknak saját jogán járó juttatások egy részét a gyermekvédelmi szakszolgálat felé befizetni.

Azonban e kötelességének egy részét nem teljesítette, és ezzel a fiataloknak közel 150.000 forint kárt okozott.

A közleményből az is kiderül, hogy az egyik utógondozott saját nevére szóló bankkártyáját és az ahhoz tartozó PIN kódot is a nő őrizte, arról 2017 novembere és 2018 januárja között többször készpénzt vett fel, valamint azzal közvetlenül fizetett is a saját igényeinek fedezése céljából, ezzel a fiatal megtakarításából 780.000 forintot élt fel.

A nő ellen sikkasztás bűntette miatt emelt vádat. Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a váddal egyezően elismeri a bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 1 év 8 hónap, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top