nlc.hu
Család

Durván nőnek a hitelek törlesztőrészletei

Brutálisan drágulnak a törlesztők

A Magyar Nemzeti Bank szinte minden héten kamatot emel, így próbálva csökkenteni az elszabadult inflációs folyamatokat. Ennek hatását a hitellel rendelkezők érzik meg, ugyanis hónapról hónapra kell egyre többet fizetniük.

Ezen a héten az MNB kétszer is kamatot emelt, az új irányadó kamatszint már 6,15. Azt ígérik, hogy a következő hónapban is emelni fogják a kamatot, ugyanis szeretnék megfékezni a nyárra 11 százalékosnak jósolt inflációt. A kamatok emelésével csökkenhet az infláció, nőnek azonban a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kiszámolta, hogy egy újonnan, tízéves futamidőre felvett tízmillió forintos lakáshitelnél mennyit emelkedtek a törlesztők november óta. A szakértők 285 ezer forintos munkabér bankba utalásával és a teljes, 10 éves futamidőre fixált kamatokkal számoltak a vizsgált kölcsönnél – írja a Blikk.

Hitelkártyák

Már most is drágák a törlesztők, és ez még csak a kezdet (Fotó: Pixabay)

A Bank360.hu hat pénzintézet lakáshiteleit hasonlította össze, és azt tapasztalták, hogy legalább 4, és legfeljebb 11 ezer forinttal drágultak az elmúlt négy és fél hónapban a törlesztők. A legjobban a CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelt felvevők jártak, míg a legrosszabbul azok, akik az OTP Fix10 Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelt vették fel. November óta tehát átlagosan hat-hétezer forinttal drágultak a törlesztők. A szakértők úgy számolnak, hogy a háborús helyzet hatására további havi 10-15 ezer forintos emelkedésre lehet még számítani. A bankok azonban csak lassan vezetik át az ajánlataik kamatait, de ezzel együtt is április elejétől újabb hiteldrágulásokra kell számítani. Az MNB leszögezte, hogy hosszabb ideig áll majd fenn a magasabb irányadó ráta, és ez a bankok kamatvárakozásait is megemelheti. A jelenleginél 1 százalékkal magasabb 10 éves BIRS már közel 9,3 százalékos THM-et is előidézhetne a tipikus banki lakáshiteleknél, ami már 128 305 forintos havi törlesztőrészletet jelentene a 10 évre felvett 10 millió forintos lakáshitelnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top