nlc.hu
Család

Pert nyertek az otthongondozó anyák az állam ellen

Pert nyertek az otthongondozó anyák az állam ellen

Az állam megsértette fogyatékossággal élő emberek és az őket gondozó édesanyjuk emberi méltóságát, mondta ki a bíróság, és kártérítésre kötelezte az állami szerveket.

Jogerősen is megnyerte a TASZ az otthongondozó anyák perét az állam ellen – jelentette be a szervezet a Facebook-oldalán.

Mint írják, a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta:

a magyar állam megsértette súlyos-halmozott fogyatékossággal élő emberek és az őket gondozó édesanyjuk emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem biztosít számukra megfelelő ellátásokat.

A másodfokú bíróság mindenben megerősítette a Fővárosi Törvényszék decemberi, elsőfokú ítéletét.

Résztvevõk Az otthonápolás munka! címmel, a Lépjünk, hogy léphessenek! egyesület figyelemfelhívó akcióján a fõvárosi Kossuth Lajos téren 2018. szeptember 28-án

Résztvevők Az otthonápolás munka! címmel, a Lépjünk, hogy léphessenek! egyesület figyelemfelhívó akcióján a fővárosi Kossuth Lajos téren 2018. szeptember 28-án (Fotó: Mónus Márton)

A bíróság nemcsak megállapította a jogsértést, hanem kötelezte az állami szerveket, hogy biztosítsák a szükséges támogatott lakhatást, és fizessenek fejenként 5 millió forint kártérítést az elszenvedett sérelmeikért a családoknak.

Hogy milyen érzés tartósan beteg családtagot otthon ápolni, azt a 18 éves bénult lányát egyedül nevelő Tímea brutálisan őszintén, de egyszerre érzelmesen és tárgyilagosan mesélte el az nlc riportjában. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top