nlc.hu
Család

Pillangók a hasadban

A pillangók a hasadban valójában nem is olyan jó jel?

Eddig azt gondoltad, a gyomrod azért bukfencezik a randik előtt, mert ezzel jelzi a tested: ő lehet a nagy Ő? Egy új elmélet szerint valójában a hasadban lévő pillangók szirénaként igyekeznek figyelmeztetni, hogy menekülj. Utánajártunk, mi az igazság.

A TikTokot pörgetve rengeteg érdekes tartalom jöhet szembe, amikből új dolgokat ismerhetünk meg, amik felnyitják a szemünket bizonyos dolgokban, és amiktől akár a korábbi elképzeléseidet is megkérdőjelezheted. Ilyen volt Lauren Zoeller párkapcsolati coach videója is, aki a randizási vörös jelzésekről készített sorozatot. Az aktuális posztban konkrétan a harmadik randi után is a hasadban repkedő pillangók jelenségét emelte ki.

„Ha pillangókat érzel, mikor együtt vagy valakivel, miután már egy ideje randizgattok, az valójában jelzés az idegrendszeredtől, hogy valami nem stimmel. A valódi intimitás olyan érzés, mintha hazaérnél, és nem kelt veszélyérzetet az idegrendszeredben”

– kezdte Zoeller. Hozzátette, hogy bár az első pár randin teljesen normális, ha szorongsz vagy izgulsz, de később már „a pillangók egyrészt jelezhetik azt, hogy a kapcsolat nem biztonságos, esetleg azt is, hogy neked kell még gyógyulnod a korábbi sebeidből. Ezért, ha már egy ideje így megy, akkor lépj le. Becsüld meg magad. Olyasvalakit érdemelsz, aki mellett otthon érzed magad.”

@coachlaurenzoeller

Red Flag #10 #datingadvice #redflags #datingexpert #somatichealing #healyourself #datingtips #learnontiktok #dateontiktok

♬ Darling – Trees and Lucy

Megdöbbentél az infón? Mi is. Hiszen amikor olyasvalakivel találkozol, akivel szikrázik köztetek a levegő, a hasad is elkerülhetetlenül szaltózni kezd, és jelzi, hogy az illetővel valami dolgotok van egymással. De vajon tényleg ezt üzeni a tested vagy inkább a vészharangot kongatja veszettül, csak ezt te épp kupidó nyilainak koccanásaként értelmezed?

Értelmezés kérdése

Ahhoz, hogy kiderüljön, mégis kinek van igaza pillangó-kérdésben, először érdemes lenne tisztázni, hogy mégis mi a tudományos háttere annak, ha bukfenceket vet a hasad egy-egy randi előtt. Dr. Daniel Amen, pszichiáter, neurológus elmondása szerint a gyomrunk és az agyunk direkt összeköttetésben állnak, így az erős érzelmeket a hasadban is megérzed. „A limbikus vagy érzelmi része az agynak aktiválja a bolygóideget, ami az agytól a gyomorig terjed. Amikor idegesek vagyunk vagy izgulunk (ahogy azt a pácienseimnek is gyakran elmondom, a kettő ugyanolyan érzés, csak az értelmezésünktől függően különböztetjük meg őket), ez az ideg stimulálódik, ami aktiválja a gyomrot.”

De nem csupán egyetlen része kapcsol be az agyadnak, ami pillangókat küld a hasadba. Dr. Nicole Prause szerint ez egyúttal a motivációért is felelős, úgynevezett kiugró hálózat triggerelődésének is lehet az eredménye, amivel a tested azt mondja: „stresszelek, de motivált vagyok, hogy csináljak valamit, esetleg újra lássam ezt a személyt.” Azonban ez pontosan ugyanaz a folyamat, mint ami akkor megy végbe, mielőtt jól felpofozol valakit; csupán másképpen interpretálja őket a testünk.

A pillangók a hasadban nem jó jel?

Fotó: skynesher

Amikor zöld utat kapsz

Szeretnénk tehát azt hinni, hogy ezek a fizikai tünetek a megingathatatlan hírvivői annak, hogy rátaláltunk az igazira – csakhogy kezdetben ezt még szervezetünk sem tudja megállapítani.

Amikor ugyanis majd’ elolvadsz az első randin a másiktól, az nem valami égi jel, hanem valami sokkal profánabb: szexuális vonzalom.

 „A tünetek nagyrésze megegyezik a szexuális izgalomra adott válaszreakcióval – magyarázza Dr. Prause. – Tudom, hogy az emberek azt szeretnék hallani, hogy végtelen odaadásról tesznek tanúbizonyságot, a valóság azonban az, hogy mikor belehabarodunk valakibe nagyon is úgy néznek ki, mint a szexuális izgalom”.

Dr. Amen is egyetért: „A szerelembe – vagy inkább vágyakozásba – esés a törzsdúcokban található gyönyörközpontot aktiválja, ami azonnali fizikai reakciót okoz. A szívünk gyorsabban kezd verni, a kezünk hideg lesz és izzadt, és szuperfókuszálunk az adott személyre, valamint a gyomrunk is szaltókat vet.” Ilyenkor beindulnak a szerelem-drogok is az agyunkban: dopamin termelődik (ami a vonzó személy észlelésére adott reakció), megemelkedik a noradrenalin-szint (ez okozza az idegességet), és szépen lassan oxitocin, a kötődésért felelős hormon is elkezd termelődni. Vagyis a pillangók segítségével azt már biztosan megállapíthatod, hogy a kémia legalább működik köztetek.

Búcsúzz el a pillangóktól

Azonban mindez leginkább a kapcsolat legelejére érvényes: azután, hogy már az oxitocin is beindult, a pillangók kezdenek eltűnni. A nyugalom pedig nagyon is jó jel! A szerelem ugyanis nem fáj és nem kellene szoronganod miatta. Merthogy ezek az érzések nem valami szenvedélyes, mindent elsöprő kapcsolódás jeleznek, hanem pusztán csak azt, amik: fájdalmat és szorongást. Ahogy tehát kialakul a bizalom, szorosabbra fűzitek a kapcsolatotokat, valamint a vágyakozás szerelemmé minősült, nem szabadna összerándulnia a gyomrodnak a választottad közelében.

Persze valamennyi aggály normális egy kapcsolatban – ám ha gyakran vagy nyugtalan a partnered miatt, érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkodni az okán. Előfordul, hogy a párod huzamosabb ideig ignorál? Rengeteget kritizál, esetleg féltékenykedik? Vagy talán bűntudatod kelt benned minden apróság miatt, ultimátumokkal bombáz, vagy passzív-agresszíven és ingerlékenyen viselkedik? Ezek sajnos olyan egészségtelen kapcsolati dinamikák példái, amiktől nem csoda, ha bepánikolsz. Azonban a szakértők szerint az igaz szerelem „jóléti tapasztalás”, amibe nem tartozik bele az idegesség, de még az izgalom sem. Mert a szerelemnek nem szabad a függőségre hasonlítania. (Ennek alátámasztásaként a dopamin és endorfin is nagyjából a kapcsolat ötéves fordulójára pedig már csak mérsékelten fokozott szinten van.) Azaz: ahogy Zoeller is mondta a TikTokon, úgy érzed, hazaértél. Na, lehet, hogy nem a harmadik randi után, de az elmélete azért helytálló.

Forrás: NBC News, Good Therapy

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top