nlc.hu
Család

Rengeteg mellrákszűrés maradt el a Covid19 miatt

Rengeteg mellrákszűrés maradt el a koronavírus-járvány miatt

Szakértők nyomatékosították, hogy miharabb pótolni kell az elmaradt szűrővizsgálatokat.

Mostanra látszik igazán, milyen rossz hatással volt a koronavírus-járvány a mellrákszűrésekre – hívta fel a figyelmet cikkében a 444 arra hivatkozva, hogy magyar kutatók tanulmányából kiderül, 

  • 2020 tavaszán, a járvány kitörésekor 68 százalékkal csökkent a mammográfiás vizsgálatok száma a korábban megszokotthoz képest,
  • júliustól szeptemberig, a lazítás idején visszaállt a normális szintre,
  • az 2020 őszétől 2021 tavaszáig tartó időszakban, a második és harmadik járványhullámban 20-35 százalékkal maradt el a korábbitól.
Női mell, amihez egy rózsát tart a fénykép alanya.

Fotó: Pixabay

Az első nagy zárás idején, 2020 áprilisában és májusában szinte nullára csökkent a vizsgálatok száma a 45-65 éves nők körében. Nyáron ebben a korcsoportban is javult a helyzet, de ősztől majdnem egy éven keresztül a szokásosnál kevesebb vizsgálatot végeztek.

Pedig az országos szűrést csak két időszakban, 2020. március 15-étől június 1-jéig, majd 2021. április 9-étől 29-éig állították le teljesen. 

Valószínűleg sokan akkor sem mertek a rendelő közelébe menni, amikor lehetett volna: ezt láthattuk más, késve diagnosztizált betegségeknél is.

A kutatás szerint a postai értesítőket leszámítva elmaradtak azok az intézkedések, amelyek népszerűbbé tehették volna a szűréseket.

Némi csúszással a mellrákdiagnózisok és -műtétek száma is visszaesett. Az első járványhullámban 20-30 százalékkal, a másodikban és harmadikban 12-25 százalékkal maradt ez el a szokásos szinttől. (Egyedül 2020 utolsó negyedéve volt kivétel.)

A szerzők különösen aggasztónak tartják, hogy a 61-65 éves nőknél, akikre még éppen kiterjed az országos szűrés, különösen visszaesett a részleges melleltávolítások száma. Ez arra utal, hogy kevesebb rákos beteget diagnosztizáltak korai fázisban, amikor sokkal jobbak a gyógyulási esélyek. Mint írják, fontos lenne külön megszólítani ezt a csoportot, és mindent megtenni, hogy pótolják az elmaradt szűrővizsgálatokat.

A cikk szerzője jelezte azt is, más országokban is hasonló problémákkal küzdenek. Hollandiában a vastagbélrákszűrés célcsoportjának negyede nem kapott meghívót a járvány alatt, és mellrákszűrésre is jóval kevesebben mentek. Németországban nagyjából minden tizedik ember elhalasztott valamilyen szűrővizsgálatot.

A minap adtunk hírt arról, hogy Hadházy Ákos megválasztott képviselőt nemrég arról tájékoztatta az országos tisztifőorvos, kihasználatlanság miatt más egészségügyi területen fogják felhasználni azt a 10 mammográfiás szűrőbuszt, melyet 2017-ben 1,7 milliárd forint uniós pénzből vásároltak meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top