nlc.hu
Család

Még éjszaka is telefonoznak a gyerekek

Egyre több gyerek nyomogatja éjjel a telefonját

Egy új tanulmány szerint a gyerekek jelentős része felébred az éjszaka közepén, hogy ellenőrizze a telefonja értesítéseit.

A leicesteri De Montfort Egyetem, amely 60-10 éves gyereket vizsgált meg a belvárosi iskolákból, azt találta, hogy a gyerekek 12,5  százaléka felébred, hogy ellenőrizze a telefonját. Azt is megállapították, hogy a gyerekek átlagosan 8,7 órát alszanak éjszakánként, ami kevesebb, mint a koruknak ajánlott 9-11 óra, vagyis alvásveszteséget okoz az éjjeli telefonozás.

okostelefon, gyerek

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

A kutatási projektet vezető Dr. Shaw pszichológiaprofesszor sajtóközleményében elmondta: Az általános iskolás gyerekeknek kilenc és 11 óra között kellene aludniuk éjszakánként. 

Dr. Shaw szerint a „FOMO” (félelem a kimaradástól) fő oka annak, hogy a gyerekek az éjszaka közepén a telefonjukat nézegetik.

Azt mondta: „A kimaradástól való félelem, amelyet a közösségi média vezérel, közvetlenül befolyásolja az alvásukat. Tudni akarják, hogy mit csinálnak a barátaik, számukra, ha nem vagy online, amikor valami történik, az azt jelenti, hogy nem veszel részt benne.”

A közösségi média intenzív használata azonban a szorongás ördögi köréhez is vezethet, amelynek során a fiataloknak egyre nagyobb kihívást jelent letenni a telefonjukat.

Egy korábbi kutatásból az is kiderül, hogy hét év az az átlagéletkor, amikor a legtöbb gyerek megkapja az első okostelefonját. A több mint kétezer, 5–16 év közti gyerek megkérdezésével végzett kutatásból az is kiderült, hogy a készülékek hamar központi szereplővé válnak a kicsik életében: a válaszadók 39 százaléka azt mondta, ma már nem tudna élni a telefonja nélkül. Ami az életkort illeti, a megkérdezettek 53 százaléka hétéves korában jutott hozzá az első készülékéhez.

(LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top