nlc.hu
Család

Öt százalékban maximálják a csok büntetőkamatát

Vége a csokos horrornak, maximálták a büntetőkamatot

Maximálta a kormány a a családi otthonteremtési kedvezmény büntetőkamatát.
Anya és apa két gyerekkel háttal, mindenki farmerdzsekiben

Véget ért az uzsorakamatot idéző csokos büntetőkamatok időszaka, ugyanis módosították a családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó szabályokat – írja a Bank360.hu.

A kormány döntésének lényege, hogy a már megkötött otthonteremtési támogatásoknál a késedelmi kamat, a csok szabályait nem teljesítőknél a büntetőkamat

az 5 százalékot nem haladhatja meg.

Korábban többször is írtunk arról, hogy az eddigi szabályok szerint brutális összeget kell visszafizetni, ha nem születnek meg családi otthonteremtési kedvezmény miatt bevállalt gyerekek. A 10 milliós támogatásnál a büntetőkamat a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez nem jelentett komoly terhet, amíg 0,6 százalékos volt az alapkamat.

Aztán ahogy az alapkamat elszállt, nagyot változott a helyzet: egy szeptemberi számítás szerint például ha a három vállalt gyerekből egy sem születik meg, akkor összességében a 10. év végén 68 750 000 forintot kellett visszafizetnie a családnak az állam felé.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/John-Mark Smith)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top