nlc.hu
Család

Nem Shakira az egyetlen, aki dalban üzente meg érzéseit egy szakítás után

„Kiszívtad a vérem, mint egy pióca” – Nem Shakira az egyetlen, aki dalban üzente meg érzéseit egy szakítás után

Azt, hogy kiről, vagy inkább kinek szól a világ talán legismertebb bosszúslágere, még ma is találgatják. Pedig a dal már több mint 50 éves.

Úgy tartja a mondás, hogy a bosszú hidegen tálalva a legjobb, ami zenészkörökben látszólag egyet jelent azzal, hogy dalban olvasunk be annak a valakinek, aki bakanccsal taposta meg a lelkivilágunkat. Erre utal legalábbis, hogy most gyors egymásutánban két énekesnő is ezt a módját választotta a bosszúállásnak: Miley Cyrus Flowers című visszatérő dalát hogy-hogy nem épp az exe, Liam Hemsworth szülinapjára időzítette, de nem sokkal különb Shakira sem, aki minden jel szerint képtelen csendben beletörődni abba, hogy focista exférje, Gerard Piqué – akitől több mint fél éve vált külön –, máris újra szerelmes.

A 45 éves kolumbiai énekesnő a legismertebb argentin producerrel, Bizarrappel állt össze, hogy revansot vegyen hűtlen férjén, ebben a közös dalban pedig, – amit mostanáig 70 milliónál is többen néztek meg a Youtube-on – többek közt olyan dolgokat vág Piqué fejéhez, mint, hogy:  

 Elcserélted a Ferrarit egy Twingóra. Elcserélted a Rolexet egy Casióra. Túl gyors a tempó, lassíts. Sokat edzel, de agyra is gyúrhatnál egy kicsit.

Az énekesnő a barcelonai luxusotthonában állítólag ezt a számot bömbölteti reggeltől estig, a volt anyósával szomszédos teraszra pedig egy életnagyságú és meglehetősen ijesztő boszorkányt rakatott ki: így téve egyértelművé, mit gondol arról a nőről, aki első perctől támogatja Piqué új kapcsolatát.

Gerard Pique és Shakira

Gerard Pique és Shakira a Barcelona 2015-ös spanyol bajnoki serlegével (Fotó: David Ramos/Getty Images)

„Olyan hiú vagy, hogy azt hiszed ez a dal is rólad szól”

A bosszúsláger, vagy, ha úgy tetszik, diss track nagyjából egyidős a zenével (legfeljebb csak a neve változik), és még olyan legendák is éltek a műfaj adta lehetőségekkel, mint Elvis Presley (My Baby Left Me) Prince (Eye Hate U), vagy a Rolling Stones (Melody). Mindezek ellenére az egyik legismertebb ilyen darab nem tőlük származik: Carly Simon You’re So Vein című slágere az, ami noha már jócskán elmúlt 50 éves, még most is lázba tudja hozni az embereket. Leginkább azzal, hogy a mai napig nem tudni, kiről, pontosabban kinek szól.

Az elmúlt öt évtizedben felmerült már Mick Jagger, Warren Beatty, David Cassidy, sőt még David Bowie neve is azok között, akik az „Olyan hiú vagy…” dalt ihlethették. Simon maga is többször nyilatkozott az ügyben, és amellett, hogy tisztázta Jaggert és elismerte, hogy a második versszak valóban egykori kedveséről, Warren Beattyről szól, még hozzátette azt is, hogy a dal főszereplőjét igazából három – az életében fontos szerepet játszó – férfiból gyúrta össze.

Azt, hogy Beatty mellett ki lehet a titokzatos másik két férfi, Carly Simonon kívül csak néhány szerencsés tudja:

  • Dick Ebersol, az NBC sportcsatornájának elnöke, aki évekkel ezelőtt kisebb vagyont (50 ezer dollárt, átszámítva 18 millió forintot) fizetett egy jótékonysági aukción az információért,
  • Howard Stern, akinek Simon egy interjú előtt súgta meg a választ,
  • és Taylor Swift, akinek Simon akkor mondta el a dolgot, mikor 2013-ban előadta a dalt.

Mindhárman ígéretet tettek arra, hogy hallgatni fognak arról, ki(k)ről is szól valójában a You’re So Vein. És bár lassan egy egész világ várja, hogy végre kiderüljenek a nevek, könnyen meglehet, hogy a végén mindenki csalódni fog: Carly Simon exférje ugyanis 2005-ben azt nyilatkozta, legjobb tudomása szerint az „Olyan hiú vagy…” című dalt nem ismert emberek ihlették…

„Felégetted a hidakat, most rajtad a sor, hogy sírj”

Amikor 2002-ben megjelent Justin Timberlake Cry Me a River című dala, a kritikusok odáig voltak érte. Volt, aki egészen odáig merészkedett, hogy azt állította, ennek a slágernek köszönhető, hogy az N’Sync egykori frontemberéből komoly előadó lett, és nem ragadt bele a romantikus énekes skatulyába.

Lehet. Ami viszont teljesen biztos, hogy Timberlake ebben a diss trackban azt dolgozta fel zavarba ejtő részletességgel, ahogy exbarátnője, Britney Spears megcsalta őt. Az énekesnő egyébként elismerte a hűtlenséget, sőt, két évvel később, 2004-ben az Everytime című dalban bocsánatot is kért Timberlake-től a viselkedéséért. A Rolling Stones magazinnak ugyanebben az évben pedig arról beszélt, nagyon rosszul érzi magát amiatt, hogy exét a szakításuk idején mennyire megviselték a történtek.

Britney Spears és Justin Timberlake

Britney Spears és Justin Timberlake a Crossroads című film Hollywood-i premierjén (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

„Hogy alszol esténként?”

A diss trackek másik, ám nem kevésbé érdekes fajtája, amikor az előadót nem holmi gyorsan múló szerelem, hanem egy korábbi, jó eséllyel zátonyra futott munkakapcsolat ihleti meg. Ennek a leghíresebb példája John Lennon How Do You Sleep? című dala, amit nem sokkal a Beatles feloszlása után írt, nagyjából egy időben azzal, hogy komolyan összefeszült egykori zenésztársával, Paul McCartney-val.

Miután Lennon megtalálva érezte magát McCartney 1971-es Ram című albumának több dalában is, úgy döntött, megírja a saját verzióját. Ebben a dalban olyasmiket vágott McCartney fejéhez, hogy „az egyetlen dolog, amit csináltál, a Yesterday volt”, hogy aztán néhány sorral később már azzal vádolja meg, hogy „még azt is nyúltad”. Lennon ezzel a sorral arra utalt, hogy McCartney állítólag maga sem volt biztos abban, hogy a Yesterday című dal nem akaratlan plágium-e a részéről. Hogy megnyugtassa saját magát, még rá is kérdezett zenésztársainál, többek között Lennonnál, Harrisonnál és George Martinnál, nem rémlik-e nekik valahonnan ez a dallam, nem hallották-e véletlenül már valahol.

És bár hivatalosan a How Do You Sleep-et teljes egészében John Lennon jegyzi, vannak arra utaló jelek, hogy a szövegbe Yoko Ono, sőt, még Lennon menedzsere, Allen Klein is besegített.

Yoko ono, John Lenon és Paul McCartney

Yoko Ono, John Lennon és Paul McCartney a Yellow Submarine premierjén, Londonban (Fotó: Cummings Archives/Redferns)

„Kiszívtad a vérem, mint egy pióca”

A legenda szerint, amikor Freddie Mercury, a Queen frontembere rögzítette az énekes részt a Death On Two Legs című dalhoz, vérző füllel hagyta el a stúdiót. Állítólag annyira felhúzta magát, miközben felénekelte az egyébként általa írt szöveget, hogy megpattant egy ér a fülében. Hogy ebből a legendából mennyi igaz, nem tudni, az mindenesetre biztos, hogy a Death On Two Legs a zenekar korábbi menedzserének, Norman Sheffieldnek íródott, aki finoman szólva sem a legnagyobb barátságban hagyta ott a Queen csapatát. Persze, hogy diss track ez is. Méghozzá a legjavából.

Mercury ugyanis egy pillanatig sem finomkodott, amikor a Queent szerinte nehéz helyzetbe hozó menedzser portréját rajzolta. Ennek pedig az lett a vége, hogy a dalba olyan sorok kerültek, mint hogy:

  • „kiszívtad a véremet, mint egy pióca”,
  • „elloptad az összes pénzem és most még többet akarsz”,
  • „két lábon járó halál vagy, akinek sosem volt szíve”,
  • „új játékszert találtál helyettem? Bele tudsz nézni a szemembe?”
  • „úgy beszélsz, mint egy nagymenő, de csak egy nagy lufi vagy”
Queen

A Queen (Fotó: RB/Redferns)

A szokatlanul szókimondó és nyers szöveg még a Queen tagjait is meglepte, ám végül mindannyian egyetértettek abban, hogy ezt a dalt változtatás nélkül, úgy kell előadniuk, ahogy azt Mercury megálmodta. És így is tettek. A dal egészen a The Game Tour névre keresztelt turnéig állandó darabja maradt a repertoárjuknak. 

Érdekes tény, hogy bár a dalban egyszer sem nevesítik Norman Sheffieldet, a menedzser a dal megjelenése után, szinte azonnal beperelte a Queent és a lemezt kiadó céget is – rágalmazásért. A feleknek ezután mégis sikerült peren kívül megegyezniük, és végül épp ez a megegyezés tette a külvilág számára teljesen nyilvánvalóvá, hogy Sheffieldnek igenis köze van a dalhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.