nlc.hu
Család

Eltűnt kisbaba körözése

Jogtalanul került egy külföldi párhoz a magyar kisbaba, eltűnt személyként körözik

A külföldi pár a gyermekkel együtt ismeretlen helyre távozott, azóta sem tudják elérni őket.

Eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyként körözik azt az öt hónapos csecsemőt, akit a Magyar Nemzet értesülései szerint jogtalanul vett magához egy külföldi pár. A gyermek egy örökbefogadási eljárásban, de valószínűleg szabálytalanul került egy brit–afgán nemzetiségű párhoz.

Még tavaly, karácsony előtt tűnt el az az öt hónapos csecsemő, akinek körözését elrendelte a Dabasi Rendőrkapitányság. A rendőrség oldalán található körözési adatokból kiderül, az augusztusban született Szabó Kitti eltűnése miatt a Pest vármegyei kapitányság folytatja az eljárást, a csecsemő jelenleg is eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyként szerepel. 

Az ügy hátterében egy gyámügyi eljárás áll. A csecsemő Ócsán hivatásos nevelőszülőhöz került, miközben elkezdődött a örökbeadási eljárás. A kislány vér szerinti édesanyja lemondott a gyermekről, a gyámhivatal pedig kiállította az örökbefogadáshoz szükséges papírokat. A brit–afgán házaspár ezután jelent meg Ócsán, kikérte a gyermeket a kijelölt gyámtól, aki oda is adta nekik. Ezt követően viszont a külföldi pár a gyermekkel együtt ismeretlen helyre távozott, azóta sem tudják elérni őket.

A lap értesülése szerint azonban az örökbeadáshoz szükséges határozat meghozatalakor a gyámhivatal eljárási hibát követett el. A gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás valójában nem is zárult le – a titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban –, vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a csecsemőt és vitte magával. Kitti már a második, örökbefogadott gyermeke lett volna a külföldi párosnak.

Az, hogy hogyan kerültek az örökbefogadók listájának az elejére, további kérdéseket vet fel, hiszen körülbelül hatszáz – gyermektelen – házaspár vár jelenleg is arra, hogy örökbe fogadhasson egy 3 évnél fiatalabb gyermeket.

Előfordul, hogy a szülők elszöktetik a gyereküket a gyámhivatal elől, ahogy ez ebben az esetben is történt.

Egy nő leteszi a kanapéra a kisbabát

Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top