nlc.hu
Család

Hány éves kortól maradjon egyedül a gyerek otthon?

Egy 4 éves gyereket nem hagyunk egyedül otthon egy percre sem!

A Reggeliben Nyári Dia elmesélte, hogyan hagyta egyedül egy szombat este a négyéves kisfiát, hogy elmenjen megkeresni az elkószált kutyát. Te mit tettél volna a helyében?

Nyári Dia színésznő a Reggeli műsorban mesélte el, milyen érdekesen alakult egy szombat estéje, amikor a férje elvitte sétálni a kutyát, akit a séta közben szem elől tévesztett. Miután felhívta Nyári Diát, az anya egyedül hagyva otthon a négyéves gyereket, rohant keresni a kutyát (aki végül meglett). Bár a műsorban ironizáltak az esten a műsorvezetők is, azt sugallva, hogy nincs azzal probléma, ha egy négyéves gyerek este otthon van egyedül, sajnos azt kell mondanunk, hogy ez egyáltalán nem oké, még 20 percre sem.

„Hívott, mondta, hogy rohanjak ki az utcára, nézzem meg, nem indult-e haza a kutya. Zokogtam, akkor fölült a kisfiam, hogy mi a baj. Mondtam neki, hogy nincs meg a kutya, nekem el kell mennem és meg kell őt keresnem. A gyereket otthon hagytam. Mondtam neki, hogy kirohanok az utcára, be fogom zárni az ajtót, de itt kell maradnia az ágyban. Hívtam anyut, amint kiértem az utcára, Zéti is csak húsz percet volt egyedül. Közbe haza-hazamentem hozzá, és ott ült, mondta, hogy nagyon bátor, nem csinál semmit, keressük a Fibit” – mondta el Nyári Dia a sztorit a műsorban.

Nem egyéni véleményünk az, hogy négyévesen nem jó ötlet egyedül hagyni a gyereket, hanem úgy általában a gyermekvédelmi szervezetek világszerte azt javasolják, hogy a hat éven aluli gyerek semmiképp se maradjon otthon szülői, felnőtt felügyelet nélkül. A National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) hivatalos ajánlása

  • Csecsemőket, totyogókat és kisgyermekeket (kisgyermekkor: 8 hónaptól 6 évig) soha nem szabad egyedül hagyni.
  • A 12 év alatti gyermekek ritkán elég érettek ahhoz, hogy megbirkózzanak egy vészhelyzettel, ezért hosszabb időre ne maradjanak otthon egyedül.
  • 16 év alatti gyermekeket ne hagyjunk éjszakára egyedül.

Magyarországon a gyermekvédelmi törvényben annyi szabályozást találunk, hogy „az életkornak megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást és étkeztetést” biztosítani kell a gyerekeknek, de arra nem tér ki a jog, hogy hány éves kortól maradhat egyedül egy gyerek és mennyi időre – valószínűleg épp azért, mert ez nagyban függ attól, hogy mennyire érett és milyen a személyisége az adott kiskorúnak.

Reszkessetek betörők

Részlet a Reszkessetek betörők! című filmből (Forrás: IMDb)

Az azonban elég egyértelmű szerintünk jogszabályok nélkül is, hogy egy hat éven aluli gyerek még nincs a helyzet magaslatán annyira, hogy saját magáért és a testi épségéért felelősséget vállaljon akár csak 20 percre. 20 perc pont elég arra, hogy leessen, beverje magát, kiessen az ablakon, összetörjön valamit, elvágja a kezét, felgyújtsa a házat puszta kíváncsiságból, miközben még a konnektorban is matat, mert végre nem állítja meg senki, hogy kipróbálja, milyen belenyúlni a lyukakba villával.

A négyéves gyerek nem alkalmas arra, hogy egyedül maradva gondoskodjon saját magáról és a környezetéről. Egyszerűen nem tart ott a fejlődésben, hogy ezt megtegye. Lehet ő a világ legnyugodtabb, legokosabb, legcukibb gyereke, akkor sem maradhat egyedül, ez ennyire egyszerű. Mindegy, hogy egy híresség gyerekéről van szó, vagy a szomszédról, a helyzet ugyanaz marad: egy négyéves nem elég érett az egyedülléthez.

Ahogy a hivatalos ajánlás is írja, hatéves korban valóban választóvonalhoz érkezünk, hiszen akkor a gyerek már átlép a fejlődésben a gyermekkorba, ami 12-13 éves korig tart, és bekerül az iskolába is, ami újabb szintlépést jelent egyéni felelősségvállalás szempontjából is. Egyre önállóbb és kezd leválni a szüleiről annyira, hogy már kisebb időkre – például pont 20 percre – simán egyedül hagyható a lakásban. Ekkor már a szabályokat is tudatosabban betartja a gyerek, tisztában van azzal, hogy milyen veszélyek leselkednek rá egy egyszerű háztartásban, és innentől valóban megítélhető szülői részről is, hogy mennyire van észnél, azaz mennyire felelősségteljes a saját gyerekünk. Ugyanis van olyan 12 éves, aki egy négyéves szintjén van, ha felelősségről van szó, és van olyan hatéves, aki meghaladja a tiniket is érettségben.

Ha konkrétan Nyári Dia esetét nézzük, akkor egyáltalán nem kellett volna a négyéves gyereket otthon hagyni 20 percre egyedül. Egyrészt azért sem, mert a kutyát addigra már kereste a férje az utcán, másrészt pedig azért sem, mert egy kutyáról van szó, akinél azért még mindig fontosabb egy gyerek – legalábbis reméljük.

Jogszabályok régen

„Magyarországon a XIX. század utolsó harmadában jelentek meg a gyermekek védelmére hivatott törvények, jellemzően kihágási szinten. Egy 1868-as törvény az iskolába járástól visszatartást büntette, majd alig 10 évvel később törvénnyel büntették azt a gazdát, aki tanköteles gyerekcselédjének az iskola látogatására kellő időt nem engedett. Egy 1879-es törvényben büntették a szülőt és a nevelőt, ha a kiskorúak felügyeletével kapcsolatos kötelezettségeiket elhanyagolták, vagy a kiskorúak csavargását, koldulását elősegítették. 1954-től büntették a szülőt, ha kötelezettségei megszegésével a gyermek érdekeit súlyosan sértő módon elhanyagolja, illetve a gyermeket súlyos nélkülözésnek teszi ki” – olvashatjuk a Büntetőjog.Infó oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top