nlc.hu
Család

Pontatlan volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt

Hiba a rendszerben: pontatlan volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt

A vizsgálatokból kiderült, hogy a hibás adatok száma a harminc százalékot is meghaladta.

Az Adatvédelmi Hatóság szerint pontatlan volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt Magyarországon. Az RTL azt írja, hogy a halálozási okra vonatkozó adatoknak például több mint a harminc százaléka is hibás lehetett. Például 2021 novemberében, amikor Pintér Sándor belügyminiszter magyarázkodott arról, hogy miért emelkedhetett jelentősen, egyik napról a másikra az elhunytak száma.

Pozitív koronavírus-gyorsteszt

Fotó: Unsplash/John Cameron

Mint kiderült, a statisztikai iránymutatás a három ünnepre való tekintettel egyes kórházakban megcsúszott, és ennek köszönhető az, hogy 107 eset egyszerre került kimutatásra.

Az adatkezelés kapcsán számtalan nehézség és probléma merült fel – állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. „Megállapítható, hogy a Covid-járványra nem volt felkészülve az az informatikai rendszer, ami a fertőző betegekre vonatkozó adatok kezelésére vonatkozik. 2019-ben 55 ezer körüli bejelentés érkezett ebbe a rendszerbe, 2021-ben pedig már több mint kétmillió. Nyilván ezt a fertőzőbeteg-regisztrációt nem úgy találták ki, hogy egy világjárvány be fog ütni” – magyarázta Péterfalvi Attila.

Az RTL Klub szerint az Adatvédelmi Hatóság azután vizsgálódott, hogy Ujhelyi István európai parlamenti képviselő panasszal élt náluk. A politikus azt kifogásolta, hogy a járványban elhunytak és a kórházban ápoltak oltottsági adataival kapcsolatban hiába kért tájékoztatást az állami szervektől. A vizsgálatokból kiderült, hogy a hibás adatok száma a harminc százalékot is meghaladta. Például olyat is koronavírusban elhunyt személyként rögzítettek, aki fertőzött volt ugyan, de egyébként bizonyíthatóan öngyilkos lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top