nlc.hu
Család

Csoportterápia kamaszok szüleinek

„Kamasszal élsz? Sajnáljuk!” – Minden kamasz szülőjének kellene egy ilyen terápiás csoport

A kamasszal együttélésben a legnehezebb talán a tehetetlenség, eszköztelenség, és a magány, amit átél a szülő, amikor kicsit problémásabb gyerek adatott neki. Ezeknek az ellenszere lehet egy olyan szülőcsoport, amin nemrég részt vehettem.

Kamasszal élsz? Sajnáljuk! Előfordul a legjobb helyeken is. És igen – ez sok esetben egy Save Our Souls vészhelyzet, de talán segít, ha tudod nem vagy egyedül, ha akad egy hely, ahol megoszthatod az érzéseid, nehézségeid.” – Ezekkel a mondatokkal kezdődött a Feldmár Intézet S.O.S. Kamasszal élek című, ingyenes önsegítő csoportjának felhívása, amire nem is tehettem mást, mint hogy azonnal jelentkeztem, miután egy olyan kamasszal élek, hogy a fal adja a másikat. Aztán volt olyan szerencsém, hogy fél évig tagja lehettem annak a szülői közösségnek, ami átsegített több mélyponton is.

Embert próbáló időszak

Tóth László mentálhigiénés szakember, a Feldmár Intézet ügyvezetője és Mundrucz Anett pedagógus, ifjúsági munkás, resztoratív konfliktuskezelő facilitátor vezették a szülőcsoportot a Büky Dorka Ösztöndíj keretében, amit receptre írnék fel a kamaszok szüleinek, ha lehetne. Már csak azért is, mert a csoportvezetők is bonyolult kamaszokkal élnek együtt, és többek között azért is hozták létre az önsegítő csoportot, mert pontosan tudják, hogy milyen kihívás olykor az a feladat, hogy túléljük a kamaszokat.

„Bennem személyesen az volt, hogy a saját kamaszaimmal is embert próbáló ez az időszak – mesélte el Tóth László, hogyan merült fel a csoport ötlete. – De közben arra is gondoltam, hogy a szenvedést és a szorongást még csak tetézi, ha egyedül kell átélni, miközben biztos másoknak is vannak hasonló problémáik, nehézségeik.

Így gondoltam, hogy találkozzunk és osszuk meg egymás között azt, ami nehéz, hogy oldódjon legalább az egyedüllétből adódó nehézség. Nekem személyesen nagy élmény volt benne lenni – érintettként és szakemberként.

Jó volt azt megélni, ahogy a viharos kamasztörténetek után a csoport fókusza egyre inkább ránk, szülőkre fordult, hiszen a kamaszoknak nagyon nehéz, de gondoskodnak róla, hogy a környezetüknek se legyen könnyű.”

A szülőcsoport nem oldotta meg otthon a kamasz gyerekemmel a problémákat természetesen, de nem is ezért jártam fél évig ebbe a bizalmi körbe, hogy mások majd jól megjavítják a családi életemet. Ami történt, az viszont egy kis varázslat, mert ahogy Laci is említette, a fókusz átkerült nálunk is a gyerekről a szülőre, azaz rám, ami egy egészen új nézőpontot adott az anya-kamasz kapcsolathoz. Például megtanultam azt, hogyan tartsam jobban a határaimat a gyerekemmel szemben. Vagy azt a hozzáállást is megkaptam Laciéktól és a szülőtársaktól, hogy a szeretet nevében nem kell engednem, hogy bántson a kamaszom – vagy bármelyik családtagom. Fontos rájövések és aha-pillanatok voltak ebben az elmúlt fél évben, melyektől én alakultam, ezáltal pedig változott a kamasszal is a viszonyom.

Nem könnyű egy kamasszal (Részlet a Sex Education című sorozatból, forrás: IMDb)

Nem könnyű egy kamasszal (Részlet a Sex Education című sorozatból, forrás: IMDb)

Magány helyett sorsközösség

Ami pedig talán a legfontosabb, hogy az addig magányos harcom hirtelen kevésbé nehéz lett, amikor kiderült, hogy más szülők is hasonló problémákkal küzdenek. Valahogy erre a sorsközösségre még rátalálunk, amikor kicsik a gyerekek és tele van minden a babás fórumokkal, illetve akarva-akaratlanul is ott kell ülni egymás mellett a játszótéren, amíg a gyerekek eszik a homokot, és szóba elegyedünk. Ebben az időszakban még könnyebben találunk egymásra, és arra az érzésre anyaként, hogy nem vagyunk egyedül. De ez megszűnik, ahogy egyre nő a gyerek. Általános iskolában csak-csak találkozunk a többi szülővel, megbeszéljük a felmerülő gyereknevelési nehézségeket, azonban mire kamaszkorba érnek, 16-17 évesek lesznek a gyerekek, elveszítjük egymást szem elől. Már nem tartjuk a gyerek barátainak a szüleivel a kapcsolatot, sőt, sokszor már azt sem tudjuk, kik a gyerek barátai, csak annyi jut el hozzánk, hogy beleviszik a rosszba.

Kevés magányosabb érzés van, mint amikor a kamasz gyerekkel problémák adódnak, drogot használ, inni kezd, nem eszik, mentális problémái lesznek, lóg a suliból – és még napestig lehetne sorolni, mi minden fordulhat elő ebben az időszakban, amiről persze nem szólnak a gyerekvállalás előtt a szülésfelkészítő könyvek –, de nincs kivel megbeszélni. Vannak a szülők körül nyilván barátok, de ezeket a gondokat igazán csak az értheti meg, aki hasonlón megy keresztül. Arról nem is beszélve, hogy nem szívesen beszél senki sem a kamaszokkal való problémákról, mert azt érezzük belül, hogy a környezetünk ítélkezik az anyaságunk felett. Pedig épp eléggé érezzük magunkat rossz anyának anélkül is, hogy mások hibáztatását éreznénk a bőrünkön.

Egy terápiás csoportban azonban nincs ítélkezés, nincs ujjal mutogatás és hibáztatás, a fókusz tényleg átkerülhet a bűntudatról arra, hogy miben tudnánk változtatni, saját magunkban hogyan tudnánk helyrerakni az érzéseinket. Ezzel pedig máris megszűnik a tehetetlenség és eszköztelenség érzése, hiszen a saját érzéseink felett lehet kontrollunk, ha semmi más felett nincs is a kamasszal kapcsolatban.

A kamaszkor magányos dolog, nemcsak a gyereknek, hanem a szülőknek is, ezért mondanám azt, hogy minden kamasz szülőjének szüksége lenne egy ilyen önsegítő csoportra, mint a Feldmár Intézet lehetősége volt számomra fél évvel ezelőtt. Hozzáteszem, hogy a fél év kevés, igazán tarthatna tovább, mondjuk addig, amíg felnő a gyerek és kirepül otthonról. Az talán elég lenne ahhoz, hogy ép ésszel valahogy túljussunk a kamaszkoron úgy, hogy senki sem szerez maradandó lelki sérüléseket időközben.

Büky Dorka-ösztöndíj

„2022 januárjában elveszítettük Büky Dorkát, aki sokrétű tevékenységei mellett a Feldmár Intézet origója volt. A szavak bennünk ragadtak és azóta is nehezen találjuk őket, amikor erről kellene bármit is mondani. Fontos számunkra, hogy mindaz, amit ő képviselt, ne tűnjön el nyomtalanul, ezért hirdettük meg a Büky Dorka-ösztöndíjat 2022 őszén. Ennek keretében részvételre lehetett pályázni az induló szülőcsoportba kamaszok szüleinek, a tíz alkalmas női csoportba, illetve egy személy részére online pszichológiai konzultációkat biztosítottunk. Elkötelezettek vagyunk a folytatás mellett 2023 őszétől” – mondta el Tóth László.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top