nlc.hu
Család

A TikTok hatásai a tinikre

TikTok vs. tinik: miért veszélyes ez a közösségi oldal a gyerekekre?

A betiltás nem megoldás, a TikTok népszerűbb, mint valaha, a tinik imádják, márpedig az esetükben a tiltás szinte sosem jó taktika. Mi a baj a TikTokkal a gyerekekre nézve és mit tehetünk mi, szülők, hogy ne legyen annyira veszélyes hely?

A TikTok most már a legnépszerűbb közösségi oldalak közé tartozik, rég túlnőtte a kezdeti táncikálós videókat, ami nem feltétlenül pozitív dolog. Szerencsére lehet értelmes tartalmakat is találni a TikTokon, de a kamaszok jellemzően a kevésbé épületes, károsnak is nevezhető videókat találják meg, sajnos.

Hogyan működik?

Ahhoz, hogy szülőként megértsük és tudjunk segíteni a gyerekeknek a TikTok helyes használatával kapcsolatban, első lépésként ismernünk kell a működését. A TikTok jelenleg a világ legtöbbet letöltött alkalmazása és leglátogatottabb weboldala, megelőzve a Google-t és a Facebookot. Naponta több mint egymilliárd különböző videót néznek meg a felhasználók a TikTokon. A szakértők egyetértenek abban, hogy a siker kulcsa a platform egyedi algoritmusa. Amikor csatlakozol a TikTokhoz, feltesznek neked néhány kérdést az érdeklődési körödről és arról, hogy milyen tartalmakat szeretnél látni. Az app ezután felajánl néhányat az érdeklődési körödbe tartozó legnépszerűbb videók közül, és elkezdi figyelni, hogy mit csinálsz. Figyelembe veszi, hogy milyen videókat nézel, és – ami különösen fontos – mennyi időt töltesz a megtekintésükkel, és mely videókat nézed meg többször is. Az algoritmus ezután finomítja a preferenciáidat. 

Ennek a működésnek köszönhetően olyan a TikTok mintha olvasna a gondolataidban, mert egy idő után az alkalmazás pontosan olyan videókat kínál, amilyeneket látni akarsz: legyen az egy vicces macskás vagy egy szinkronúszásról szóló videó, vagy egy olyan tartalom, ami a csillámos sminkelést mutatja meg. És persze jönnek azok a videók is, amik nem ennyire ártatlanok, például a kissé alulöltözött, a korukhoz képest túlságosan erotikus táncot lejtő lányok, akikről nem tudjuk eldönteni, hogy hány évesek. És mindez igaz a szexuális orientációkra is: „A TikTok előbb tudta, hogy biszexuális (vagy meleg, vagy transz) vagyok, mint én” egy elég gyakran hangoztatott kijelentés a fiatalok részéről az interneten.

TikTok és a tinik

Fotó: nlc illusztráció

Mentális problémák és a TikTok

Egy tinilány anyja mondta el, hogy szerinte a lánya a TikTok miatt is fordult a falcolás, önvagdosás felé. „A lányom 15 évesen kezdte el vagdosni magát, ami gyanúsan egybeesik azzal, amikor TikTokozni kezdett. Amikor egy veszekedés alkalmával elkoboztam a telefonját, megnéztem azt is, hogy miket szokott látni TikTokon, és csupa önsértős, falcoló, öngyilkossággal foglalkozó videót dobott ki az app neki. Szerintem túl sok információhoz férnek hozzá itt a gyerekek, olyanokhoz is, amikre nincsenek felkészülve.

Nekünk ilyen idős korunkban még eszünkbe sem jutott az, hogy vagdossuk magunkat, mert ez nem létezett a megoldási lehetőségek között a fejünkben a belső feszültség enyhítésére.

A mai gyerekeknek viszont feldobja ezeket a vagdosós, öngyilkos videókat a TikTok, amivel máris beleeszi az agyukba a lehetőség magát és kipróbálják, mert tálcán kínálták nekik megoldásnak. Ebben látom az igazi veszélyét ennek az appnak, nincsenek normálisan szűrve a tartalmak ahhoz, hogy a tinik ezt jól tudják használni és tényleg csak a szórakozást tudják kivenni belőle.”

Nem ez a lány az egyetlen tini, aki a TikTokról mentális problémákat tett magáévá. Egy texasi gyermekkórház orvosai évente egy, esetleg két tinédzsert diagnosztizáltak Tourette-szindrómával, ám 2020 tavasza és 2021 ősze között a Tourette-szindrómás tünetekkel érkező tinik száma körülbelül 60-ra ugrott. A pszichiáterek világszerte arról számoltak be, hogy a tinilányok egyre többen diagnosztizálják magukat Tourette-szindrómával, és ezek közül a lányok közül sokan kiszámíthatatlan időközönként kiabálják, hogy „beans!” Az angol pszichiáterek „Evie”-nek nevezték el ezeket a lányokat, mert viselkedésük hasonlított a Tourette-szindrómával diagnosztizált Evie Meg Fieldéhez, akinek TikTok-videói több mint 14 millió követőt és 500 millió lájkot szereztek. Egy híres videójában Evie kontrollálatlanul hajtogatja, hogy „beans”. Régebben valószínűleg tömeghisztériának nevezték volna a hirtelen megjelenő, rengeteg kiabáló tinilányt, ma már inkább a „közösségi média által kiváltott betegség” a preferált kifejezés.

@thistrippyhippie this is getting out of hand🤣i’ve never had a tic be so frequent for so long before omggg #tourettes #foryou #tourettessyndrome #awareness #disability ♬ original sound - evie meg

Testképzavar, túlszexualizált tartalom

Az Institute for Family Studies (IFS) vizsgálata szerint nagy veszély leselkedik a gyerekeinkre a TikTokon a testképükkel kapcsolatban is. Ha beírjuk a keresőbe a diet, azaz diéta szót – ami minden második tinilányt érdekel –, akkor láthatjuk, hogy a #diet hashtag több mint 29 milliárd megtekintést ért el. Itt a hasznos, egészséges életmódra buzdító tanácsok mellett olyan videókat is találunk bőségesen, amelyek azzal ámítják a felhasználókat, hogy néhány plank és lábemelés elég hozzá, hogy mindössze 16 nap alatt karcsú legyen mindenki. 

Alyssa Moukheiber, egy étkezési zavarokkal foglalkozó kezelőközpont dietetikusa szerint a TikTok algoritmusa beszippantja a lányokat egy olyan világba, ami a külsejükre nézve tökéletességet ígér könnyen elérhető módon. A központ igazgatója még hozzátette, hogy az utóbbi pár évben hozzájuk érkezett lányok 60 százaléka „szexuálisan nem a koruknak megfelelő” videókat posztolt a TikTokra. Hasonló megfigyelést tett Paul Sunseri, a New Horizons Child and Family Institute igazgatója is, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyre több lány posztol túlzottan szexuális tartalmú videókat a TikTokra:

Egy fiatal lány számára, aki épp az identitását keresi, rendkívül romboló hatású, ha egy ilyen szexualizált világba sodródik bele. Amikor a tinilányokat a szexualitásukért jutalmazzák, azt kezdik hinni, hogy az értékük abban rejlik, ahogyan kinéznek.

A fiúk sem immunisak. Egyre több kamasz fiút szippant be a TikTok algoritmusa, ami gyakran azt jelenti, hogy olyan fiatal férfiak TikTok-videóit látják, akik nagyobbak, izmosabbak náluk. Ez „bigorexiához” vezethet, vagyis a fiúk megszállottá válnak és az egyetlen céljuk a Dwayne „The Rock” Johnson és az egész Marvel-univerzum férfiideáljához köthető izmos külső megszerzése.

Fizikailag is veszélyt jelenthet

Egy tanulmány szerint azok a tizenévesek, akik sok időt töltenek okostelefonok és közösségi média használatával, nagyobb valószínűséggel mutatják a depresszió tüneteit és az öngyilkossági hajlamot. A TikTokot a szorongással, a magányossággal és a „kimaradástól való félelemmel” (FOMO) is összefüggésbe hozták. De nemcsak a mentális egészségre nézve kell aggódnunk a TikTok miatt, hanem az olyan kihívások miatt is, amik akár fizikailag veszélyeztethetik a gyerekeket – a leghírhedtebb kihívások közé tartozott az elmúlt években például a Fire challenge (tűz kihívás), a SkullBreaker challenge (koponyatörő kihívás) és a Blackout challenge (ájulásos kihívás) is. És ez a három kihívás csak a jéghegy csúcsa.

1. A Fire challenge az egyik legveszélyesebb TikTok-kihívás, amely során az emberek felgyújtják saját magukat vagy tárgyakat, és lefilmezik az eredményt. Az aranykorát 2021-ben élte, ebben az időszakban került egy 13 éves lány Amerikában harmadfokú égési sérülésekkel az intenzív osztályra, mert a kihívás keretében gyúlékony folyadékot locsolt a tükörre, amit aztán meggyújtott. De egy gyors keresésből kiderül, hogy a mai napig kerülnek fel videók ebben a kategóriában.

2. A SkullBreaker kihívásban három embernek egymás mellett kell állnia egy sorban, a középen álló személy felugrik, közben a két oldalt álló ember a középső lábába rúg. Azaz kirúgják a középső ember alól a lábát, és megakadályozzák, hogy talpra érkezzen. Ennek eredményeként elesik, és gyakran a tarkóját a földhöz veri, ezért hívják SkullBreaker, azaz koponyatörő kihívásnak. Ez a kihívás 2020-ban volt a legnépszerűbb, azóta már a TikTok is lépéseket tett ellene, ha rákeresünk a kifejezésre, akkor nem ad ki a keresője videókat róla.

3. A Blackout kihívás különböző változatai már évek óta léteznek, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 1995 és 2008 között 82 halálesetet tulajdonított a fulladásos játéknak. Ez a „fulladásos” vagy „ájulásos” néven is ismert kihívásban az a feladat, hogy ájulásig ne vegyenek levegőt a fiatalok, amit mindenféle segédeszköz bevetésével valósítanak meg. Az elmúlt pár évben mintegy 20 kiskorú halálával hozták összefüggésbe ezt a kihívást, ezért is jutott a Blackout challenge kifejezés ugyanarra a sorsra, mint a SkullBreaker, hogy a TikTok letiltotta a keresőjében.

A Blackout kihívás egyik legnagyobb port kavart esete volt 2021-ben a 12 éves Joshua Haileyesus halála. A fiúra a bátyja talált rá, miután eszméletlenül esett össze az otthonuk fürdőszobájában – a nyaka köré egy cipőfűző volt tekerve. Miután kórházba szállították, Joshua kómába esett, majd 19 nap múlva meghalt. A fiú szülei szerint Joshua követte a Blackout kihívást, amire a TikTokon talált rá.

A veszély azért is leselkedik fokozottan a tinikre, mert rájuk sokkal inkább hat még a kortársak nyomása, az érzés, hogy kimaradnak valamiből (FOMO) erősebb náluk, mint a felnőtteknél, ezért fogékonyabbá válnak az ilyen kihívásokra is.

Hiába látják ésszel, hogy nem szabadna részt venni benne, nem akarnak a többiek mögött kullogni, ezért inkább belevetik magukat a hajmeresztő kihívásokba.

Mit tehet a szülő?

Lévai Richárd közösségi marketing specialista egy korábbi cikkünkben elmondta: „Szülőként szerintem a hozzáállásban segíthetünk a gyerekeknek, megtanítani kezelni ezeket az oldalakat helyesen – ezt tudjuk tenni. Az pedig, hogy a felhasználókhoz milyen tartalom jut el, egyértelműen a TikTok felelőssége, hiszen neki vannak eszközei és lehetősége arra, hogy feltöltéskor ellenőrzést végezzen, vagy hogy menet közben folyamatosan szabályozzon, ezt nem tudja a szülő megtenni. Van ennek nyoma, hogy ezen dolgozik is a TikTok, de lehetne ezt hatékonyabban is csinálni.”

Az első feladatunk az, hogy a TikTok adta lehetőségeket felmérjük: 2021. augusztus 12-től az alkalmazás a következő biztonsági funkciókat vezette be a tizenévesek számára.

  • A 13-15 év közötti gyerekek fiókjai este kilenc óra után nem kapnak push-értesítéseket.
  • A 16-17 év közötti tizenévesek esetében a push-értesítések este 10 óra után letiltásra kerülnek.
  • A 16-17 év közötti felhasználóknak aktívan át kell állítaniuk a beállításokat a közvetlen üzenetküldés engedélyezéséhez. A 16 év alattiak nem férnek hozzá a közvetlen üzenetekhez.
  • Azok a 16 év alatti felhasználók, akik megpróbálják közzétenni első videójukat, egy felugró üzenetet kapnak, amely segít nekik jobban megérteni az adatvédelmi lehetőségeiket. Nem tudják majd közzétenni a videót anélkül, hogy kiválasztanák, hogy ki láthatja azt.
TikTok és a tinik

Fotó: Getty Images

Illetve a TikTok egyik funkciója a Family Pairing (a beállításokban magyarul Családi biztonság néven található meg), amely lehetővé teszi, hogy összekapcsoljuk a gyerek profilját a saját profilunkkal, ami azt jelenti, hogy közvetlenül ellenőrizhetjük az üzeneteket, beállíthatjuk a képernyőidő-korlátozást, és be- vagy kikapcsolhatjuk a korlátozott tartalmakat.

Ez remek eszköz lehetne, de sajnos nem sokat ér a furfangos tinédzserekkel szemben, akik bármikor készítenek egy külön TikTok fiókot a szülői szem számára, és egy másikat, amiben 18 éven felülinek állítják be magukat.

Mindenesetre a szülői kontrollt nem kell elengedni, léteznek külső appok is (példáulAndrioidon a Google Family Link), amelyek segítségével a saját telefonunkról irányíthatjuk, hogy a gyerek milyen appot használhat, így akár a TikTokot is kilőhetjük, ha már túlhaladta azt az időt, amit naponta engedtünk neki.

Akárhány tippet és tanácsot is olvasunk el a cybervédekezés témában, mindig visszatérő pont, hogy szülőként nem lehetünk passzívak a kérdésben, muszáj alaposan megismerni az olyan platformokat, mint a TikTok, hiszen a gyerekek rengeteg időt fordítanak arra, hogy az itt megjelenő tartalmakat fogyasztják – a szakértők szerint a nyolc év alatti gyerekek idejük 65 százalékát töltik az interneten. Tudnunk kell, mi áramlik naponta órákig a gyerek fejébe, máshogy nem ismerjük fel a rá leselkedő veszélyeket. És nem hagyhatjuk ki azt sem, hogy folyamatosan beszélgessünk a gyerekkel a TikTokról, közösségi oldalakról, internethasználatról, előnyökről és hátrányokról, mert csak ezzel tudjuk valamennyire építeni a védelmét.

Muszáj megtanítani a gyerekeknek, hogyan tudják szűrni saját maguk számára a tartalmakat, szem előtt tartva azt is, hogy nem bízhatjuk rájuk teljesen az internet helyes használatát, mert a kortársaik könnyen beviszik őket az erdőbe.

A kontroll ebben az esetben nem arról szól, hogy nem bízunk a gyerekeinkben, hanem arról, hogy minden eszközt megragadunk, hogy enyhítsük a károkat, amiket a TikTok és társai okozhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top