nlc.hu
Család

Amikor a tini gyerek a szüleivel alszik

Amikor a 12 éves tini még mindig az anyjával alszik

A gyerekkel együtt alvással nincs semmi gond, ám joggal aggódik a szülő, ha a tinikorba ért gyereke még mindig átmegy aludni a szülői ágyba éjjelente.

Az természetes, ha az ovis vagy akár kisiskolás gyerek átmegy a szülők ágyába éjjel, mert megébred és ott érzi magát nagyobb biztonságban. De mi van akkor, ha egy tini teszi ugyanezt? Egy kisgyerekkel aludni egészen más, mint egy 12 éves gyerekkel megosztani az ágyat. Egyrészt sokkal több helyet foglal el, mint kiskorában, másrészt joggal érezzük bosszantónak, hogy még mindig nem kaptuk vissza a saját ágyunkat és magánéletünket éjszakára.

Egészséges ez? Hogyan lehet leszoktatni a gyereket erről a szokásról? Sarah Melancon, Ph.D. szociológus tanácsai segítenek ezekben a kérdésekben.

Miért alszik egy tini a szüleivel?

A leggyakoribb okok, amiért a tinik a szüleikkel akarnak aludni:

  • Szorongás vagy szorongó kötődés.
  • Félelem a sötétségtől.
  • Szociális vagy egyéb problémákkal való küszködés az iskolában, a barátokkal vagy a testvérrel.
  • Nehéz helyzetek, például egy barát vagy rokon halála, a szülő súlyos orvosi diagnózisa, válás.
  • Rémálmok.

A szülők nyilván nem akarnak egy életre együtt aludni a gyerekkel, de Melancon szerint nem kell hirtelen kidobni az ágyból a tini gyereket: „Míg manapság sok családban minden gyereknek saját hálószobája van, vagy egy testvérrel osztozik a szobán, az őseinknek korlátozott helyük volt, így gyakran az egész család egy térben aludt – magyarázza Melancon. – Amikor mások közelében vagyunk, az idegrendszerünk érzékeli a másik ember állapotát. Mivel társas lények vagyunk, természetes módon jó érzés, ha az idegrendszerünk összhangban van egymással, és ez oxitocin (a szeretethormon) felszabadulását okozhatja.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Így lehet, hogy nem egyszerűen a félelmek vagy a szorongások hajtják a tiniket az ágyad felé: „az idegrendszerüknek valószínűleg az is jót tesz, hogy fizikailag közel vannak a családtagokhoz, ami segít enyhíteni az aggodalmaikat” – mondja Melancon. Azonban amennyire előnyös a gyerekkel együtt alvás, annyira tolakodónak érezheted, ha a hálószobádban alszik, ami Melancon szerint normális.

Szükségünk van a saját térre. A szülőknek szükségük van a pihenésre és arra, hogy kikapcsolják a szülői üzemmódot, hogy teljes értékű embernek érezhessék magukat

– tette hozzá a szakember. Ezenkívül az, hogy a tini az ágyadban alszik, zavarhatja az intimitást és a szexualitást. Ráadásul az alvásminőséget is ronthatja, ami frusztrálttá, szorongóvá vagy ingerlékennyé tehet.

Hogyan segíthetsz a tininek, hogy egyedül aludjon?

Melancon azt javasolja, hogy határozottan, de együttérzően szabj határt annak, hogy egy bizonyos időkereten belül (egy-két hét) a kiskamasznak a saját szobájában kell aludnia. „Oszd meg a tinivel a helyzet előnyeit – például, hogy a közelség segített neki abban, hogy biztonságban érezze magát –, ugyanakkor ez a helyzet neked sajnos stresszt okoz – mondja a szakember.

Adj neki időt, hogy hozzászokjon a gondolathoz. Engedj teret a gyerekben felmerülő érzéseknek anélkül, hogy elítélnéd vagy rossznak tartanád őket.

Érdemes lehet egy pozitív, a kapcsolatot hangsúlyozó esti rutint is kialakítani, hogy feltöltsétek a gyerek „érzelmi poharát” az elválás előtt. „A rutint a gyermeked sajátos érdeklődési köréhez és igényeihez kell igazítani – mondja Melancon. – Ez tartalmazhat fizikai aktivitást (séta, trambulinon ugrálás, fogócskázás, jóga), csendesebb tevékenységeket (például rajzolás, játék), és kommunikációt a napjáról, érzéseiről.”

Melancon szerint azonban az a legfontosabb, hogy megértsd, mi történik a gyerekkel érzelmileg, amikor átmegy éjjel az ágyadba aludni: „Akár az iskolában zaklatják, akár rémálmai vannak, akár a nagymama halála miatt zaklatott – a viselkedése mögött mindig van érzelmi ok, amire érdemes odafigyelni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top