nlc.hu
Család
A fehér liszt és az abból készült fehér kenyér veszélyes, mégis népszerű reggeli

A 60 év felettiek gyakori reggelije tönkreteszi a beleket és a hangulatod is

A fehér lisztből készült fehér kenyér, zsemle vagy kifli még mindig nagyon népszerű reggeli, különösen a 60 felettiek körében. Felvágottal kiegészítve pedig fokozottan egészségtelen.
60 felett veszélyes fehér liszt

Sokan nyúlnak éhségük csillapításért jól megszokott, azonban nagyon egészségtelen élelmiszerekhez. Különösen a 60 év felettiekre jellemző ez a szakértők szerint, elsősorban pedig reggel jellemző. Ilyen kombináció például a zsemle vagy kenyér, melyet margarinnal kennek meg és felvágottat helyeznek rá. Ez azonban beleinkre kifejezetten káros, ráadásul egészségünk mellett még hangulatunkat is tönkreteszi.

Fehér liszt – üres kalóriák forrása és nagy probléma a mikrobiom számára

A fehér búzalisztből készült pékáruk még mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Egy szendvicset összeállítani ráadásul olcsó és gyors megoldásnak tűnhet. A fehér liszt előállításakor azonban eltávolítják szinte az összes egészséges tápanyagot. Összetétele miatt pedig károsan hat a bél mikrobiomára és a jótékony baktériumokra.

Így hat a hangulatunkra a bélmikrobiom

A bélmikrobiom nemcsak az emésztés, hanem az immunitás, a hangulat és az agyműködés szempontjából is kulcsfontosságú. A fehér kenyér rendszeres fogyasztása csökkenti a hasznos baktériumok számát, elősegíti a káros baktériumok szaporodását, ennek eredményeként pedig krónikus gyulladás, emésztési problémák, fáradtság és rossz hangulat alakul ki.

Túlsúly és cukorbetegség kockázata

A fehér kenyér egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, és szinte egyáltalán nem tartalmaz rostot. Elfogyasztása után a vércukorszint gyorsan emelkedik, majd gyorsan csökkenni is kezd, megnövelve ismét az étvágyat. A rosthiány pedig növeli a székrekedés kockázatát, sőt olyan súlyos betegségekhez is vezethet, mint amilyen például a vastagbélrák.

Ez is érdekelhet idős nő zuhanyzik Megnézem

A felvágottak szerepe

Ha a fehér liszt kapcsán mindez nem lenne elég elrettentő, akkor ne hagyjuk ki a sorból a felvágottakat sem, melyeket kenyerünkre teszünk. A feldolgozott húskészítményeket a WHO bizonyítottan rákkeltőnek minősítette. Már napi két szelet elfogyasztása is akár 18 százalékkal növelheti a vastagbélrák kockázatát.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top