
Sokan nyúlnak éhségük csillapításért jól megszokott, azonban nagyon egészségtelen élelmiszerekhez. Különösen a 60 év felettiekre jellemző ez a szakértők szerint, elsősorban pedig reggel jellemző. Ilyen kombináció például a zsemle vagy kenyér, melyet margarinnal kennek meg és felvágottat helyeznek rá. Ez azonban beleinkre kifejezetten káros, ráadásul egészségünk mellett még hangulatunkat is tönkreteszi.
Fehér liszt – üres kalóriák forrása és nagy probléma a mikrobiom számára
A fehér búzalisztből készült pékáruk még mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Egy szendvicset összeállítani ráadásul olcsó és gyors megoldásnak tűnhet. A fehér liszt előállításakor azonban eltávolítják szinte az összes egészséges tápanyagot. Összetétele miatt pedig károsan hat a bél mikrobiomára és a jótékony baktériumokra.
Így hat a hangulatunkra a bélmikrobiom
A bélmikrobiom nemcsak az emésztés, hanem az immunitás, a hangulat és az agyműködés szempontjából is kulcsfontosságú. A fehér kenyér rendszeres fogyasztása csökkenti a hasznos baktériumok számát, elősegíti a káros baktériumok szaporodását, ennek eredményeként pedig krónikus gyulladás, emésztési problémák, fáradtság és rossz hangulat alakul ki.
Túlsúly és cukorbetegség kockázata
A fehér kenyér egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, és szinte egyáltalán nem tartalmaz rostot. Elfogyasztása után a vércukorszint gyorsan emelkedik, majd gyorsan csökkenni is kezd, megnövelve ismét az étvágyat. A rosthiány pedig növeli a székrekedés kockázatát, sőt olyan súlyos betegségekhez is vezethet, mint amilyen például a vastagbélrák.
A felvágottak szerepe
Ha a fehér liszt kapcsán mindez nem lenne elég elrettentő, akkor ne hagyjuk ki a sorból a felvágottakat sem, melyeket kenyerünkre teszünk. A feldolgozott húskészítményeket a WHO bizonyítottan rákkeltőnek minősítette. Már napi két szelet elfogyasztása is akár 18 százalékkal növelheti a vastagbélrák kockázatát.