Család

Egészség 2.0 – hasznos és teljesen értelmetlen okoskütyük

Ma már nem az ágy alá csúsztatható kondigép és a magnetikus zsírolvasztó öv a TV shopok slágere, hanem a zsebbe csúsztatható okoskütyü, amely a lépéseink számával együtt méri az auránkat, az agyhullámainkat és a stressz-szintünket is. A legtöbb ilyen szerkezet persze fabatkát sem ér egészségügyi szempontból, de azért akadnak olyan okoseszközök is, amelyek tényleg hasznosak lehetnek a mindennapi életben. Ebből is, abból is összeválogattunk az alábbiakban néhányat.

Az egészségünkért bármit hajlandók vagyunk megtenni – ha az nem kerül túl nagy erőfeszítésbe. A legtöbb ember legalábbis így áll a kérdéshez, ezért számukra vonzó az a sok látványos és csillogó, de totálisan haszontalan okoskütyü, amelyekkel a kereskedők célba veszik őket.  

BabyPod – zene az anyaméhben

A zenehallgatás már magzati korban jótékony hatással van a fejlődésre, ezért az orvosok biztatják is a kismamákat, hogy dúdoljanak a babának minél gyakrabban. Ez az eszköz – amely tulajdonképpen nem más, mint egy okostelefonhoz vagy zenelejátszókhoz csatlakoztatható hangszóró – valószínűleg azoknak az anyáknak készülhetett, akiknek élvezhetetlenül rossz az énekhangjuk, vagy csak túl fáradtak ahhoz, hogy dalokkal szórakoztassák a születendő gyermeket. Eddig még nincs is semmi különleges a kütyüben, hiszen bármilyen hangszórót vagy fülhallgatót használhatunk ilyen célra – ám egyiket sem úgy, ahogy ezt.  Ugyanis ezt a míves, gumibevonatú darabot kifejezetten úgy tervezték, hogy a magzat füléhez a lehető legközelebb helyezhessék el… igen, oda kell feldugni a BabyPodot a kedves kismamának!

 

Okoskulacs egy használt bringa áráért

A szervezetünk nagyon érzékeny a vízhiányra, és extrém körülmények között akár néhány óra alatt is kiszáradhat olyan mértékben, hogy az súlyos, akár életveszélyes állapotot idézzen elő.

Ezzel a szép üveggel és egy okostelefonnal a birtokunkban többé nem lesz már gondunk a hidratálásra, mert rendszeres időnként jelzést kapunk tőlük, hogy fogyasszunk egy kis vizet. Ez szép és jó dolog, de megér közel 20 ezer forintot? Ennyit kérnek ugyanis a palackért, amelynek a funkcióját egyébként egy hétköznapi, műanyag üdítősüveg és egy ingyenesen letölthető fitneszapp egyetlen fillér ráfordítás nélkül is képes ellátni.

Leskelődő fogkefe

Okosfogkefékből szerencsére nincs hiány, és ez nagyon jó hír, hiszen egy rossz, ápolatlan fogsor rengeteg betegség forrása lehet (akár még szívizomgyulladás is kialakulhat szövődményként!). Ez az okosfogkefe azonban túltesz mindegyiken, hiszen nemcsak tisztítja a fogainkat, de egy 10 megapixeles kamerával le is fotózza őket, sőt élő közvetítést is sugároz a szánkból a telefonunk képernyőjére, ami azért nagyszerű, mert időben észrevehetjük, ha romlani kezdene valamelyik fogunk. Némiképp árnyalja a képet az, hogy a kütyü ára majdnem 130 ezer forint, ami sokkal több, mint amennyit egy ingyenes fogászati vizitért kell fizetnünk az „SZTK”-ban, vagy amennyibe egy egyszerű kis kézitükör kerül…

Vérnyomásmérő a zsebben

Lássunk most olyan egészségügyi kütyüket is, amelyek igazán hasznosak, és valós igényeket szolgálnak ki. A vérnyomásmérő alkalmazás és az okostelefonhoz csatlakoztatható mérőpánt például ilyen – főleg hazánkban, ahol a hipertónia gyakorlatilag népbetegség, és ahol a magas vérnyomásból származó súlyos érkatasztrófák (például a stroke, az agyvérzés vagy az infarktus) vezető halálokok. Ez a műszer helytakarékosabb és könnyebben hordozható, mint a hagyományos asztali berendezések, ezért bárhol használható, ráadásul nem csupán mér, hanem adatokat rögzít és komplex statisztikákat is készít, amelyekből akár előre megjósolható egy közelgő szélütés esélye is.

Okos melltartó emlőrák ellen

Az emlőrák – amely nők millióit fenyegeti a világban – jól kezelhető betegség, ha idejében felfedezik a megjelenését. Ezért is ösztönzik számos fórumon a nőket, hogy gyakran – 20 éves kortól 3 évente, 40 év felett pedig évente egyszer – menjenek el szakorvosi vizsgálatra. Vannak, akiket az átlagosnál is jobban fenyeget ennek a betegségnek az esélye például genetikai okokból, ezért gyakorlatilag egész életükben ébernek kell maradniuk, és rendszeresen figyelniük kell magukat. Rengeteg stresszt levesz az ő vállukról egy ilyen okosruhadarab, amely helyettük is figyel, és már a rák kialakulásának igen korai stádiumában figyelmeztetést küld a gazdájának és a kezelőorvosnak is – ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a mammográffal ellentétben nem használ az egészségre ártalmas sugarakat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top