Család

Ne csak ígérgess a gyereknek, tartsd is be a szavad!

Az üres ígéretek és fenyegetések rombolják a szülő-gyerek kapcsolatot, inkább legyél következetes!

Könnyen elszakad a cérna, ha épp rosszul viselkedik a gyerek, és ilyenkor olyan fenyegetések is kijöhetnek a szánkon, amiket eszünk ágában sincs betartani. Ilyenkor a gyerek bizalmát romboljuk, úgyhogy jobban jár mindenki, ha a beígért büntetést vagy ígéretet tényleg betartjuk. Persze ehhez az kell, hogy gondolkodjunk, mielőtt megszólalunk, és tényleg olyat ígérjünk, amit valóra is tudunk váltani.

Michele Borba pszichológus szerint a gyerekeknek fantasztikus radarjuk van, ha be nem tartott ígéretekről van szó: egy kutatásban azt találták, hogy mivel ők betartják az ígéreteiket, elvárják a környezetüktől is, hogy velük szemben ugyanígy viselkedjen. Mindegy, hogy pozitív vagy negatív volt az az ígéret, ha nem vagyunk következetesek, és nem tartjuk meg a szavunkat, akkor a bizalom megtörhet a szülő és a gyerek között. Ha pedig eljátsszuk a bizalmukat, azzal a felnőttkori döntéshozatalukra is negatív hatással lehetünk: talán mondani sem kell, hogy a be nem tartott ígéretekkel azt mutatjuk nekik, hogy ez a viselkedés elfogadott, így megbízhatatlan felnőtté neveljük őket.

ígéret fenyegetés következetes

Fotó: iStock

A szakember szerint az üres fenyegetésekkel a bizalomvesztésen túl ráadásul még össze is zavarjuk a gyerekeket, mert fogalmuk sem lesz róla egy idő után, hogy milyen szabályok szerint kellene viselkedniük. Ezzel csak stresszeljük őket, a magatartásuk biztos, hogy nem fog javulni tőle.

Az első stratégia az, hogy megelőzzük a gyereknél a kiborulást, a hisztit, a nem kívánt magatartást, a kicsiknél ugyanis a legtöbbször a helytelen viselkedés mögött valamilyen szükséglet áll: éhesek, unatkoznak, fáradtak, vagy csak figyelmet szeretnének. Ha résen vagyunk, és ezekre az alapszükségletekre odafigyelünk, jobbak lesznek az esélyeink arra, hogy elkerüljük a konfliktust, így nem lesz szükség ígérgetésre vagy fenyegetőzésre sem. Arra is érdemes figyelni, hogy ne keveredjünk olyan helyzetbe, amiről tudjuk, hogy csak hisztit, kiborulást von maga után a gyereknél. Például ha tudjuk, hogy a gyerek nem bírja a tömeget, ne vigyük magunkkal a bevásárlóközpontba, vagy ha utálja, amikor a rokonok ölelgetni akarják, akkor beszéljük meg előre a családdal, hogy hagyják békén.

A pszichológus javaslata szerint hagyjuk az ígérgetést és a fenyegetőzést a feszült helyzetekben, helyette inkább próbáljunk lehiggadni, és igyekezzünk átgondolni, milyen választ adjunk a gyerek viselkedésére. Képzeljük bele magunkat az ő helyzetébe, lépjünk hátra egyet, hogy lássuk a teljes képet, és ne reagáljunk azonnal, dühből, így elkerülhetjük a felesleges ígéreteket és fenyegetéseket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top