Család

Már nagyon várjuk az új hiteltámogatást

Minden baráti és családi beszélgetésen előbb–utóbb szóba kerül a hitel téma, ugyanis a mindennapi költségek mellett nem könnyű kifizetni a törlesztőrészleteket.

Vissza nem térítendő lakáscélú támogatás
Ez a támogatás nekünk akár havi több tízezer forint könnyebbséget is jelenthet a törlesztő részletekben. És, ami a legjobb, “csak” igényelni kell.

Már nagyon várjuk az új hiteltámogatást

2014. január 1-től lehetőség nyílt a munkáltatók számára, hogy adó és járulékmentesen 5 évente 5 millió Ft-ig vissza nem térítendő támogatást nyújthassanak munkavállalóiknak lakáscélú hitelük törlesztéséhez is.

A vissza nem térítendő lakáscélú támogatás egy viszonylag új lehetőség. Sokan nem is hallottak róla, miközben nagyon várnának egy jó konstrukciót, a hiteltörlesztésük megkönnyítésére. Olyat ahol akár a munkáltató is segít csökkenteni a törlesztő részleteinket.

Gál Tamás az OTP Bank Cafeteria Szolgáltatási Vezetője a szolgáltatással kapcsolatban elmondta:

“Számításaink szerint körülbelül 500 000 kedvezményezettje lehet a munkáltatói vissza nem térítendő lakáscélú támogatásnak. Az új támogatási forma tehát sokaknak nyújthat segítséget a már meglévő lakáshitelük törlesztésében.”

Mit kell tenned a támogatás igényléséhez?
Amennyiben a munkahelyed biztosítja ezt az újfajta támogatást, akkor jelezned kell, hogy élnél ezzel a lehetőséggel. Ezt követően nyilatkoznod kell arról, hogy melyik számlára kéred az összeg folyósítását. Ez a számla a rendelet szerint lehet:

•    a hitelintézetnél vezetett fizetési számlád (ismertebb nevén a hagyományos folyószámla)

•    a hitelintézetnél vezetett hitelszámlád (ez egy a hitelszerződésben megjelölt számlaszám)

•    ritkább esetben a hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlája (ilyen az OTP Bank gyakorlatában nincs, de egyes bankok ilyen központi elszámoló számlán keresztül bonyolítják le a lakáshiteleik törlesztését)

A további feladatod, hogy az adómentesség vizsgálatához szükséges dokumentumokat átadod a munkáltatód vagy a megjelölt külső szolgáltató részére.

Mindenkinek előnyös
A munkáltatói vissza nem térítendő lakáscélú támogatás Neked és a cégednek is előnyös, hiszen adómentes. Vagyis 100 forint juttatásból mind a 100 forintot megkapod, míg ha a legnépszerűbb Cafetéria elemeket nézzük – bruttó szemléletű cafeteria rendszer esetén -, ott 100 forint után csak valamivel több mint 70 forintot kaphatsz (35,7% adókulccsal számítva).

A munkáltató is kap segítséget
A rendelet szerint a munkáltatónak van egy sor bejelentési, vizsgálati és adminisztrációs kötelessége ahhoz, hogy a támogatást adómentesen tudja adni. Minden kritérium alapos vizsgálata várhatóan több erőforrás bevonását fogja igényelni. Ez természetesen új munkahelyeket is teremthet a cégnél, de az NGM rendelet lehetőséget ad a munkáltatónak arra is, hogy a rászabott feladatokat kiszervezze.

Az OTP Bank ezért vezette be elsőként a saját Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatáscsomagját, vagyis az OTP ADLAK-ot. A munkáltatód így időt, energiát spórolhat meg. Illetve a szakemberek által végzett vizsgálatnak köszönhetően elkerülhető a pontatlanság és az ebből esetlegesen adódó büntetés, melyet a munkáltatódnak és Neked is meg kellene fizetned.

Az új támogatási forma bevezetése kicsit hosszabb folyamat, mint ami a többi cafeteria juttatás esetében volt tapasztalható. A teljes folyamat lebonyolításához kb. 2-3 hónapra van szükség, ami magában foglalja az első lépéseket, vagyis az igények felmérését, és az utolsót is, a pénzek folyósítását.

Mivel azonban mindenki számára előnyös a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, így arra bíztatunk minden munkaadót, hogy foglalkozzon ezzel az új lehetőséggel, Ti munkavállalók pedig kérdezzetek utána, hogy a munkahelyetek ezzel a támogatási formával tud-e segíteni a lakáshitel törlesztésében. Nem érdemes várni ezzel, hiszen már most jelentős érdeklődés tapasztalható. Az OTP Bank különböző segédletekkel nyújt segítséget mindkét fél számára az alapos tájékozódáshoz.

A tájékoztatás nem teljes körű. Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Részletes feltételek: www.otpbank.hu, 06 1/20/30/70 366 6666, 06 40 366 666

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top