Család

Elfogyott a szabadság, ki lesz a gyerekekkel a nyári szünetben?

Öt hét, és kezdődik a vakáció. De mi lesz azokkal az alsós gyerekekkel, akiket még nem lehet egyedül hagyni, viszont a szüleik nem tudják megoldani a felügyeletüket, például azért, mert kénytelenek voltak az utóbbi hetekben kivenni a szabadságaikat?

A tíz hetes vakáció minden évben komoly gondok elé állítja a szülőket, valahogy meg kell oldani a gyerekfelügyeletet június közepétől szeptemberig. Eddig sokan szerencsésnek mondhatták magukat, ha ilyenkor segítséget tudtak kérni a nagyszülőktől. Ez a lehetőség persze nem volt adott mindenkinek, de azért a gyerekek nagyrésze boldog heteket töltött a nagyszülőknél minden nyáron. Idén viszont a legtöbb család – nagyon helyesen – nem akarja kitenni pont a legveszélyeztetettebb nagyszülőket a vírusfertőzés veszélyének, így a gyerekek idei nagyszülős vakációja biztosan elmarad.

Mit terveznek a szülők?

Réka ikrei nyolcévesek. A szülők egy munkahelyen dolgoznak, jelenleg home office-ból, de csökkentett munkaidőben, ami azt jelenti, hogy naponta csak négy órát dolgoznak, viszont a szabadságuk terhére megkapják a fizetésük másik felét is. Ez számokban annyit tesz, hogy eddig három hét szabadságot kellett kivenniük, de a bérük még nem lett kevesebb.

Most a vidéki korlátozások lazításával mindketten optimisták, és bíznak benne, hogy május végén már ők is nyolc fizetett órában dolgozhatnak. Addigra viszont majdnem elfogy mindkettőjük összes szabadsága.

„A legrosszabb, hogy az iskolában sem tudnak semmit. Beszéltem a tanítónővel, aki csak annyit tud biztosan, hogy valamilyen ügyelet mindenképp lesz, akkor is, ha Budapesten nem enyhítik majd a tilalmakat. Gondolom, arról beszél, ami elvileg most is működik, de maximum öt gyerekkel tantermenként. Engem a napközis tábor nyugtatna meg, mert nem lehetnek a gyerekek nyáron egész nap egy panel iskola tantermébe zárva. Ha nem lesz napközis tábor, akkor nagyon nagy bajban leszünk, ugyanis vagy el kell jönnöm betegállományba, vagy fizetés nélküli szabadságot kell kérnem, de hát ilyet mégis hogy tehetnék ennyi leállás után?!”

Orosz rulett a családnak

Június elejére elfogy Csaba összes szabadsága, a feleségének pedig már most is csak két napja van. Mindketten dolgoznak, de a gyerekfelügyeletet is meg kell oldaniuk valahogy. Soha nem gondolták volna, de most pont jól jön, hogy Csaba több műszakban dolgozik, így mióta nincs iskola, ő állandó délutános műszakot visz, így mindig van otthon valaki a gyerekekkel, sosincsenek egyedül. Fogalmuk sincs hogyan oldják majd meg a nyarat.

A nagyszülők vállalnák a gyerekeket, de a szülők attól félnek, hogy esetleg pont ők hoznak haza a munkahelyükről vírust, amivel a gyerekek akkor is megfertőzik a nagyszülőket, ha egy hónapja ki sem tették a lábukat a lakásból.
„Hetek óta ez a téma nálunk. Van egy teszt, ami állítólag elég megbízható. Majdnem harmincezer forintba kerül darabja, de arra gondoltunk, hogy leteszteljük az egész családot, és ha mindenkinek negatív, akkor levisszük a gyerekeket három hétre anyuékhoz. Elég nagy orosz rulett, de nincs jobb ötletünk.”

Tíz hét nagyszülők nélkül?

Senki sem akarja egyedül hagyni a gyereket (Fotó: Jochen Tack/Alamy/Profimedia)

Hasonló gondjai vannak Orsinak is, azzal a különbséggel, hogy ő idén még nem vett ki szabadságot, de nem is mer. Bár a gyerekei kicsit nagyobbak, még mindig nem akkorák, hogy egyedül otthon merje őket hagyni, ráadásul ő egyedülálló szülő, és az apára most nem számíthat.

„Örülnék, ha nyáron elkezdenék kiadni a szabadságokat, mert akkor pár napot otthon lehetnék a gyerekekkel. Vicces ezután sóvárogni, mikor hat hete itthon vagyok velük, és alig várom, hogy végre iskolába menjenek, én pedig a munkahelyemen dolgozhassak végre, de a nyaralás az más, arra szükségünk van. Kell a környezetváltozás, főleg most. Nem tudom mi lesz, eléggé meg vagyok ijedve, mert egyedül nem hagyhatom itthon őket, mert ha valami baj történik, azt soha nem bocsátanám meg magamnak. Írtam az iskolának, nem válaszoltak. Felhívtam őket, kiderült, hogy ezért nem írtak, mert nem mernek konkrétumokat leírni, fogalmuk sincs ugyanis a jövőt illetően. Ez nagyon ijesztő, mert így aztán egyáltalán nem tudok tervezni. Így is egy nagy bizonytalanság az életem, és azt se tudom, hogy mi lesz nyáron a gyerekekkel. Az biztos, hogy most még tilos táborokat szervezni és tartani, de júliusig, augusztusig még annyi minden történhet.”
 

Tamás elvesztette az állását, négy hete munkanélküli. Nagyon bízik benne, hogy nemsokára feloldják a korlátozásokat, és Pesten és munkakeresésbe kezdhet. A feleségének viszont több a munkája, mint eddig, ő most is elmegy reggel otthonról, és csak vacsoraidőben ér haza a hét hat napján. A gyerekek negyedikesek és ötödikesek.

Ügyeletet szervezhet az iskola.

Megnyugtató lenne, ha az iskola gondoskodna a gyerekekről (Fotó: GettyImages)

„Ha nem lesz feloldás, akkor továbbra is én leszek itthon a gyerekekkel egész nyáron, a feleségem pedig dolgozik. Annyira már nagyok, hogyha behívnak valahova egy interjúra, akkor pár órát egyedül is ellegyenek. Nagyon bízunk benne, hogy vagy az iskola, vagy az önkormányzat csinál valami napközis táborszerűt, mert a gyerekek megőrülnek majd egész nyáron a lakásban. Ha ez nem lesz, szerintem a szülők egészen egyszerűen leengedik majd a gyerekeket a parkba, mert ez így tovább nem mehet. Jó lenne, ha egy-két héttel hamarabb kezdődne az iskola, és nem csak szeptemberben. Ha sikerül állást találnom, akkor a feleségem el tud jönni két hét szabadságra, egy hetet bevállal a nővérem is, cserébe mi is vigyázunk a gyerekeire egy hetet. Eddig ilyenkor voltunk kettesben, de idén ez természetesen elmarad. Röviden: legalább hat hétig nem tudom ki fog vigyázni a srácokra.

Olvastam a munkahelyi felügyeletről is, amit a munkavállaló kérhet a munkáltatótól, de persze ezt eddig csak jogszabályban találtam, nem hiszem, hogy bármelyik munkahely meglépné ezt, pedig igencsak nagy segítség lenne a munkavállalóknak!”

Munkahelyi gyermekfelügyelet

A rendelet lehetőséget teremt arra, hogy a veszélyhelyzet időtartamára bármely foglalkoztató megszervezze a nála keresőtevékenységet folytató személyek gyermekei számára a napközbeni felügyeletet. Ezt a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe. A szülőnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

A munkahelyi gyermekfelügyelet is a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között biztosítható, ugyancsak kiscsoportos formában, csoportonként legfeljebb 5 gyermekkel, és akár vegyes életkori csoportokban is megszervezhető.

Munkahelyi gyermekfelügyelet olyan végzettséggel, szakképesítéssel végezhető, amely jogszabály alapján feljogosít a bölcsődei ellátás, napközbeni gyermekfelügyelet jogszabályban meghatározott munkaköreinek, vagy köznevelési intézmény pedagógus- vagy nevelő oktató munkát közvetlenül segítő munkaköreinek betöltésére.

 

 

Zsuzsa szülő és egyben tanárnő is egy Pest megyei iskolában. Naponta kap érdeklődő telefonhívásokat a szülőktől, ha nem tudná, akkor is feltűnne neki, hogy közeledik a nyári szünet.

„Nagy a feszültség a szülőkben, sokan elvesztették a munkájukat, vagy legalábbis kevesebbet keresnek, közben mindenkit megijesztettek a vírussal, most meg azt kezdik mondani, hogy megyén kívül lehet strandra menni. Ma pont ezzel hívott egy anyuka, hogy miért nincs valódi iskolai ügyelet, amikor strandra lehet menni? Annyiban igaza van, hogy nem hinném, hogy a strand kevésbé veszélyes, mint az iskola, de azzal egyetértek, hogy az iskolák még zárva vannak.

Nagy a csend a fenntartó részéről. Pláne, hogy most mi, Budapest és Pest megyeiek el vagyunk még tiltva a szociális érintkezéstől. Napközis tábor jellegű ügyelet valószínű lesz, mint ahogy most is kell ügyeletet, felügyeletet biztosítani azoknak a gyerekeknek, ahol a szülő ezt nem tudja megoldani. Persze ez jelenti azt, hogy mindenféle programra megyünk majd az iskolából, de bent az épületben megpróbálunk majd valamit kitalálni.”  

A nagyszülők a legjobbak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top