Család
Szponzorált tartalom

Ebből veheted észre, ha a kutyád, macskád húgyúti problémákkal küzd!

Hányás, hasmenés, bágyadtság és étvágytalanság? Ezek a tünetek komoly vesebetegséget is jelezhetnek a kedvenceinknél. Így tehetsz ellene!

A vese felelős a vizeletképzésért, a sav-bázis egyensúly fenntartásáért, részt vesz a vérnyomás, valamint a mellékvese hormonjainak szabályozásában, valamint a vörösvérsejtek termelésében. Vagyis a feladata rendkívül sokrétű, és összetett, ezért fontos, hogy észrevedd, ha nem működik megfelelően a kedvenced veséje, azzal ugyanis, hogy időben reagálsz, az életét is megmentheted.

A vesebetegség tünetei és veszélyei

A kutyák és a macskák esetében is a vesebetegség jele lehet a gyakori vagy éppen a ritka vizelés, a nehézkes légzés, a bágyadtság, a vizeletszagú lehelet, a hányás és az étvágytalanság. A sápadt nyálkahártya és a kilazult fogak is veseproblémára hívhatják fel a figyelmünket. Ha a vesebetegséget nem kezelik, más betegségek előfutára is lehet: bélelzáródást, szívbetegségeket, hasnyálmirigy-gyulladást, máj- és prosztataproblémákat is okozhat.

Ha a vese működésében zavar keletkezik, akkor felborul az állat sav-bázis egyensúlya, a fehérje-anyagcseréje és a vízháztartása is. A szervezetben felhalmozódott méreganyagokat más szervek csak korlátozottan tudják kiüríteni, így nagyon fontos, hogy ha az említett tüneteket észleled, vedd komolyan, és fordulj mielőbb állatorvoshoz!

Ahhoz, hogy a tüneteket enyhíthesd, speciális diéta szükséges. Az étrend fontos része, hogy csökkentsd a fehérjebevitelt, mivel a fehérjéből származó nitrogének feldúsulnak a vérben, ami a tünetek nagy részét okozza. Arra azonban ügyelned kell, hogy nem szabad teljesen megvonni a fehérjét, hiszen az anyagcsereproblémákhoz, izomtömegcsökkenéshez és az immunrendszer legyengüléséhez vezethet.

Mit tehetsz?

Ha vesebeteg a kutyád vagy a cicád, akkor olyan ételeket kell adnod neki, amik B- és C-vitaminban gazdagok, és biztosítanod kell számára a bőséges folyadékot. A kor előrehaladtával a kutyáknál gyakoriak a veseproblémák, ilyenkor ajánlott vesebeteg kisállatoknak kialakított tápokkal etetned, ugyanis speciális diétára van szükség. Vagyis a régi tápot le kell cserélned: a kutyák hamarabb megszokják az új ízt, a macskák esetében akár 1 hónapba is telhet, mire átállnak.

Ha otthon készíted el az ételt, nagyon sok mindenre kell figyelned, jó, ha az ételébe keversz sárgarépát, csontos húst, sertészsírt, és burgonyát. Arra figyelj, hogy zsiradékban gazdag legyen a tápláléka, a szénhidrátot pedig csökkentsd. Ennél egyszerűbb, és biztonságosabb megoldás, ha direkt vesebeteg háziállatoknak kifejlesztett tápot adsz a kedvencednek.

A kutyaeledelben körülbelül 15 százalék fehérje, a macskatápban 25-30 százalék az ideális arány. Fontos, hogy káliumban gazdag legyen az eledel, valamint arginint is tartalmazzon, ami az érfal egészségéhez szükséges. Kedvencünk étele bővelkedjen prebiotikus rostokban, amik segítik a tápanyagok felszívódását és javítják az emésztést. Minél korábban ismered fel a vesebetegséget, és kezded el a vesediétás tápot adagolni, annál kisebb az esélye, hogy az étvágytalanság megjelenik.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top