Családi főzőcske

Gyerek a konyhában – mikor, hogyan, miért?

Kés, villa, olló – nem gyerek kezébe való, ismerjük a mantrát, azonban ez nem jelenti azt, hogy a konyhának feltétlenül tiltott terepnek kell lennie a kicsik számára. Sőt!
Gyerek a konyhában – mikor, hogyan, miért?

Ha a szükséges óvintézkedések meghozatala mellett idejekorán bevonjuk gyermekünket a konyhai előkészületekbe, az számos pozitív következménnyel jár, és ezek közül csak egy a plusz két dolgos kéz. A konyhában sürgő-forgó gyereknek ugyanis lehetősége nyílik közelebbről is tanulmányozni azokat az alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket és más rostokban gazdag élelmiszereket, amelyeket egyébként elutasítanának. Az elutasítás, azaz a válogatósság oka ugyanis gyakran ered abból, hogy a gyerekek egyáltalán nem, vagy csak felületesen ismerik ezeket az ételeket, alapanyagokat, és inkább választják azokat a jól ismert, megszokott ételeket, amelyek tipikusan szegényebbek rostokban, vitaminokban, hasznos tápanyagokban, és amelyek táplálkozási szokásaikba épülve rövid és hosszú távon is növelhetik az elhízás kockázatát.

A családi, közös főzéseknek a gyermekek táplálkozására gyakorolt pozitív hatásait a NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT program friss reprezentatív kutatása is megerősítette. Az egészségtudatos édesanyák több mint fele legalább heti egyszer együtt főz gyermekével.  

Gyerek a konyhában – mikor, hogyan, miért?

Azok a kicsik, akik nem csak enni járnak a konyhába, hanem jó szülői példát követve az egészséges étrend részeként sokféle élelmiszerrel ismerkedve veszik ki részüket az előkészületekből, 15 százalékkal kisebb eséllyel lesznek kifejezetten válogatósak, mint azok a gyerekek, akik nem vesznek részt a főzésben. Arra is ritkábban van szükség, hogy nekik külön ebédet kelljen főzni, mert nem eszik meg azt, ami a család többi tagjának tányérjára kerül. Az egészségtudatos szülővel együtt főző gyerekek elsősorban a zöldségekkel, de a tejtermékekkel és főzelékekkel szemben is érezhetően nyitottabbak, mint azon társaik, akiket nem vagy kevésbé vontak be a konyhai tevékenységekbe. A közös tevékenység a konyhában már négyéves kor környékén elkezdődhet a szakértők szerint. Így az egészségtudatos családok gyermekei már kisgyermekként követni tudják a pozitív mintákat, ezzel pedig csökkenhet a későbbi elhízás kialakulásának veszélye.

Olvass többet a témáról itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top