Családi főzőcske

Gyerekzsúr egészségesen

A gyerekzsúrok elengedhetetlen része a közös evés-ivás, amin egyúttal a buli sikere is áll vagy bukik. Ha például ilyen alkalommal próbálod bevezetni őket az egészséges reformkonyha rejtelmeibe, és párolt kelbimbót szolgálsz fel főfogásnak, akkor ne számíts sok elismerő tekintetre, de azért azt se hidd, hogy csakis sült krumplival és kólával tudod őket levenni a lábukról. Egy kis rafinériával úgy csempészheted be az egészséges ételeket a menübe, hogy a gyerekek még hálásak is lesznek érte!
Gyerekzsúr egészségesen

Egy fogás közösen

A zsúr egyik emlékezetes csúcspontja lehet, ha a menüből az egyik fogást közösen készítek el. Ezzel egy programot már ki is pipáltál, és egy jó időre távol tarthatod vele az unalmat a társaságtól. Igaz, hogy nem lesz a dolog egy “tiszta ügy”, és jobb, ha felkészülsz rá, hogy a konyha csempéjéről is ételmaradékokat kell majd letakarítanod, de ez még mindig jobb, mintha ugyanezt a gyerekszoba szőnyegéből kéne kioperálnod hosszas és nehéz munka árán.
Természetesen az a bizonyos fogás, amit a gyerekek gondjaira bízol, ne legyen túl bonyolult és lehetőleg se sütni, se főzni ne kelljen – és aprítani sem –, mert ezek veszélyes műveletek. Egy kókuszgombócot viszont simán kikavarhatnak maguknak a gyerekek az irányításod mellett. Egyébként ha pont ezt a nyalánkságot választod – amivel garantált sikered lesz –, a cukor helyett használj aszalt gyümölcsöket vagy mézet édesítésnek, mert ezzel nemcsak finom, de egészséges is lesz a desszert!

Jópofák és egészségesek

A hangulatos gyerekbulik sikerének kulcsa ugyan az, mint a felnőtt partiké: legyen jó az étel és a zene! A kölyökzsúrokon a látványos, vidám ételekkel nyerheted el az gyerekhad kegyeit: például úgy, hogy ha a szendvicseket különleges módon formázod meg. Gyárthatsz mesefigura arcú kenyérszeleteket, formálhatsz apró hajófalatkákat vagy állatfigurákat, vagy kivághatsz egy dinnyét malacpersellyé is, de a legjobb ebben nem is az, hogy érdekes és látványos ételeket gyártasz, hanem hogy ezekbe belecsempészheted mindazokat az egészséges alapanyagokat, amiket amúgy a kicsik nem is ennének meg. A sárgarépa, a brokkoli, az almaszeletek, a paradicsom vagy a kelbimbó ilyen tálalásban úgy csúszik majd le a torkukon, hogy még örömüket is lelik benne! 

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ne bonyolítsd az életed

A fenti kreatív ételek azonban elég időigényesek, és nem is mindenkinek van hozzá elég kézügyessége. Más módon is elbűvölheted azonban őket, ha nincs türelmed az ételszobrászathoz, ráadásul ezek a fogások minden gyerek kedvenclistáján az elsők között szerepelnek. A hamburgerről és a hot dogról van szó. Egyik sem ördögtől való, káros étel, sőt kifejezetten egészségesen is el lehet őket készíteni: mindkettőt jó vastagon ki lehet bélelni ugyanis nyers zöldségekkel (uborka, saláta levél, paradicsom, hagyma, paprika stb.), és ha a húsból is valami soványabbat sütsz a buciba, és magas hústartalmú virslivel töltöd meg a kiflit, akkor végképp nem lesz okod aggódni a gyerekek koleszterinszintjéért. Arra viszont ügyelj, hogy zsemléből és kifliből is teljes kiőrlésűt vásárolj!

Inni is kell!

Nem szabad megfeledkezni az italokról sem egy gyerekzsúron. Nyilván kevesebb komplikációval jár a különféle szénsavas üdítők beszerzése, ám mi mégsem ezt ajánljuk, hanem a frissen facsart gyümölcsleveket, turmixokat, tejes és kakaós italokat és természetesen a tiszta vizet. A friss gyümölcslevekből ráadásul valódi felnőtt italokat imitáló, parádés koktélokat lehet összeállítani hetyke kis napernyővel és kacskaringós szívószállal, amiért minden gyerek rajongani fog!

 

Még több kölyökkaja az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top