Családi pénzügyek

Melyik biztosítást válasszam?

Balesetbiztosítás, életbiztosítás és még néhány ötlet arra, hogyan gondoskodjunk szeretteinkről előre, ha baj történne.

Biztosításokkal nem védhetjük meg a családod, de a bajok következményeit enyhíthetjük. Legyen szó akár egészségről, vagyonról, pénzügyeinkről vagy az állásunkról, az előrelátó öngondoskodás nem csupán támaszt ad a gondok idején, de akár még befektetésnek is jó lehet. A biztosítási piacon számtalan konstrukció közül választhatunk.

Életbiztosítások

Az életbiztosítások egyre népszerűbbek a lakosság köreiben, ami annak köszönhető, hogy általában nem egyszerű “ha bajba kerülsz, fizetek neked” jellegű konstrukciót kínálnak a biztosítók, hanem jövedelmező hozammal kecsegtető befektetést. Bár nem klasszikus befektetés, de jövedelmező lehet az úgynevezett elérési biztosítás, amelyek lényege, hogy a biztosítási időszak végével a szerződő fél megkapja a biztosítás szerződésben foglalt összeget, ami jellemzően nagyobb, mint az összes befizetett díj. Az ilyen megtakarítások a 10. év után kamatadó mentesek, sőt ha cégként fizetjük, lehetőség van a befizetett összegek elköltségelésére is. A megtakarítást nem perelhető, a NAV sem vonhatja végrehajtás alá, így egy esetleges családi vagy céges csőd esetén is marad mihez nyúlni. Érdemes ilyen megtakarítási formában gondolkozni azoknak, akik gyermekük számára gyűjtögetnek a felnőtt élet indításához pénzt, vagy maguknak szeretnének a majdani nyugdíj mellé kiegészítő jövedelmet.

Családi biztosítások
 

A valódi befektetéssel kombinált életbiztosításokat unit linked életbiztosításnak nevezik és a legnépszerűbb megtakarítási formák között tartják számon manapság. Ezek abban különböznek a hagyományos konstukcióktól, hogy befizetett biztosítási összegeket általunk meghatározott pénzügyi alapokba fekteti a biztosító. Ezt a befektetési portfóliót saját magunknak állíthatjun össze, vagyis mi választjuk meg, hogy milyen kockázat mellett szeretnénk hozamot elérni. Ehhez már érdemes némi rálátással rendelkezni a különféle befektetési alapokra, mit könnyen megszerezhetünk olyan ingyenesen használható összehasonlító portálokon, mint például a www.moneymoon.hu.

Baleset-és betegségbiztosítás

Klasszikus biztosítási formákkal jelentős összegeket menthetünk meg a családi kasszának, ha valamilyen baleste vagy betegség következik be. Ugyan a gyerekeknek például alanyi jogon jár balesetbiztosítás 3 és 18 éves koruk között, de ennek mértéke szinte csak jelképes: egy súlyos törés esetén is csupán néhány ezer forinttal kárpótolja a biztosítottat. A bejelentett káresetek 98 százalékát kitevő csonttörések esetén mindössze 3 ezer forint a térítés, baleseti halál esetén 200 ezer forint, míg balesetből adódó maradandó károsodás esetén – a károsodás mértékétől függően – maximum 300 ezer forintot tehet ki az összeg. Fontos tudni, sem egyéb, hosszabb távú következményekkel nem járó balesetekre, sem a kapcsolódó kórházi költségekre nem nyújt fedezetet ez a konstrukció. A magán úton kötött privát baleset- és betegbiztosítások jóval nagyobb védelmet nyújtanak: a biztosítás konstrukciójától függően nem csupán a betegség alatti kórházi kezelés költségeit, de akár az utólagos rehabilitációra is támogatást nyújt. Ha kicsit mélyebben nyúlunk a zsebünkbe, akkor akár a kismamaként is élvezhetjük a biztosítás hasznát szülési támogatás formájában.

Munkanélküliségi biztosítás

Családi biztosításokA munkanélkülivé válás kockázata manapság semmivel sem kisebb, mint hogy elcsúszunk a síkos járdán és eltörjük a lábunkat. A jövedelem-kiesés biztosítás az ilyen helyzetekben lehet átmeneti mentőöv. Néhány ezer forintos rendszeres havi befizetéssel a dolgozó gyakorlatilag biztosítást köt a saját állására, és ha keresőképtelenné vagy munkanélkülivé válna, a biztosító 9-12 hónapon át fizeti a bére bizonyos hányadát – jellemzően 80 százalékot. Ilyen biztosítást csak azok köthetnek, akiknek élő, határozatlan idejű és egy évnél régebbi munkaszerződésük van, és legalább heti 30 órát dolgoznak alkalmazottként. Ezzel a járadékkal a munkakeresés idejére kipótolható a munkaügyi kirendeltségek által utalt álláskeresési támogatás, amit a bevételének egy részétől eleső család minden bizonnyal hálásan fog majd fogadni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top