Családi pénzügyek

Mennyit ér a házimunka?

Vajon mennyit ér a jó háziasszony munkája, amit naponta elvégez azért, hogy a család takaros, tiszta és rendezett otthonban élhessen? Minden elégedett, férj gáláns válasza erre az, hogy megfizethetetlen. Pedig ha jobban belegondolunk, érdemes utána számolni ezeknek a ledogozott óráknak, és ezzel talán választ is kapunk arra kérdésre, mekkora fizetésért érdemes egy nőnek elmenni hazulról, hogy teljes állást vállaljon.

A hagyományos, régimódi családban az asszonyé volt a háztartás és a gyerekek gondja, a férj pedig a pénzkeresés feladatát látta el. Ezt az életvitelt ma kevés család engedheti meg magának – ha egyáltalán vágyik ilyesmire –, hiszen gyakran két keresetből is csak szűkösen lehet fenntartani a kívánt életszínvonalat. Ez a kényszerítő körülmény és a szándék, hogy a nők maguk is bizonyítsák képességeiket a munka világában átírta a régi “házirendet”: a háztartás felelőssége jobb esetben megoszlik a párok között, rosszabb esetben teljes egészében a dolgozó nőre hárul.

Mennyit ér a házimunka?
 

Hogy mi ennek az eredménye? Egy kevésbé szervezett családban előbb utóbb túlhajszolttá válik a nő és képtelen lesz ellátni minden feladatát, ezért elégedetlen lesz az otthoni körülményekkel a férfi, aki egyre gyakrabban korholja a feleségét. A családi békesség és nyugalom pedig lassan, de biztosan kezd zátonyra futni. Ilyenkor érdemes hideg fejjel leülni, és kiszámolni, mennyi időt kell fordítani az otthoni teendőkre ahhoz, hogy minden rendben legyen, és ennek a munkának mennyi a pénzben kifejezhető értéke?

Házi feladatok

A matek elég egyszerű: listázzuk ki, hogy egy hónapban milyen különféle házimunkákat kell elvégezni és ezekkel egyenként mennyi időt töltünk. Majd nézzünk utána, hogy egy-egy konkrét munkáért mennyit kéne óránként fizetni, ha egy harmadik személlyel szeretnénk elvégeztetni? Mibe kerülne egy bejárónő, aki takarít, elmosogat, kimos és vasal, kutyát sétáltat? Mennyit kérne el a bébiszitter a gyermekfelügyeletért, mekkora fizetést kellene adni a szakácsnak, aki bevásárol és főz, és mi az órabére a korrepetitornak, aki leül a gyerekekkel átnézni a házi feladatokat és kikérdezi a leckét? A listát tovább lehet még bővíteni a kertésszel, a sofőrrel, a lakberendezővel, a pszichiáterrel és még ki tudja kivel, hiszen ezeket a feladatokat is mind el kell látni egy valamirevaló családban.

Forintosított házimunka

Ha csak az alapvető munkákat nézzük, akkor a következő embereket kellene alkalmazni: bejárónő (órabére: 800-2000 Ft), bébiszitter (órabére: 800-1500 Ft), szakács (órabére: 1000-2000 Ft) és egy magántanár (órabére: 1500-4000 Ft). Az általuk elvégzendő feladatok naponta átlagosan körülbelül négy órát emésztenek fel a háziasszony idejéből. Ha esetleg találnánk egy univerzális “szakembert”, aki valamennyi munkát el tudja látni, annak nagyon kedvező esetben is óránként 1500 forintot kellene fizetni, vagyis naponta 6 ezret. Egy hónap alatt ez körülbelül 180 ezer forint kiadást jelentene a családi kasszából. Nagyon óvatosan számolva ez az értéke annak a házimunkának, amit otthon egy feleség egyedül vagy a párjával közösen elvégez, és ebbe az összegbe sok egyéb teendőt még bele sem számoltunk.

Életmód választás

Természetesen ezek a számok nem vonatkozhatnak minden családra, hanem csak az átlagos, gyermekes párokra. Nekik viszont érdemes eltöprengeni, hogy melyik éri meg jobban: túlhajszoltan, fáradtan és idegesen eltölteni azt a kevés időt, amikor együtt lehet a család, de több pénzt hazahozni, vagy univerzális bejárónőt fogadni, ami ugyan felemészti az egyik kereső családtag fizetését, de tehermentesít egy sor feladat alól, vagy lemondani a munkahelyről, esetleg félállást vállalni és több időt szánni a család melegének és békéjének fenntartására? A döntés nem könnyű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top