Családi pénzügyek

Mindenem az otthonom!

A lakás és az otthon között jelentős a különbség. Egyre gyakoribb, hogy a lakások alapvető funkciójukon túl a bennük lakók egyéniségét is hűen tükrözik, ehhez persze rengeteg aprólékos gondoskodás és odafigyelés szükséges. A GFK 2013-ban, az Allianz megbízásából, 1000 fő részvételével készített reprezentatív kutatása szerint az elmúlt 5 évben a lakosság 50 százalékának, az elmúlt egy évben pedig 10 százalékának otthonát érte valamilyen kár. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk otthonunk számára.
Mindenem az otthonom!

Mindannyiunk számára mást jelent az otthonunk, és mindannyian másként viszonyulunk hozzá. Vannak, akik számára a nyugalom szigetét jelenti, de van aki csak aludni jár haza. Van, akinél mindig makulátlan rend és tisztaság uralkodik, és van, aki a káoszban érzi igazán otthon magát. Egy azonban biztos: minél inkább saját igényeinkre és ízlésünkre formálunk egy lakást, annál inkább hívhatjuk otthonnak.

Egy egyedi bútor, egy aprólékos gonddal kialakított szoba különleges hangulatot varázsol, egy harmonikus otthonba pedig jó haza érkezni. A lakberendezés mellett azonban oda kell figyelni arra is, hogy a nagy odaadással ápolt otthon számára megfelelő védelmet is biztosítsunk. Bár az otthonunk kialakításába fektetett időt semmi nem tudja pótolni, de egy jól megválasztott lakásbiztosítással az anyagi károk enyhíthetők, ha véletlenül valamilyen káresemény történik. A lakásbiztosítás megkötése mellett továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni a szerződés időszakonkénti felülvizsgálatára, szükség esetén módosítására is, különösen, ha gyakran vásárlunk újabb vagyontárgyakat vagy végzünk felújítási munkát lakásunkon.

A kutatás szerint a lakosság több mint fele vásárolt az elmúlt 5 évben nagyobb értékű vagyontárgyat, azonban csak harmaduk aktualizáltatta a lakásbiztosítást ezek értékével. A statisztikák szerint például Magyarországon a TV készülékkel rendelkezők 57 százalékának LCD, Plazma vagy LED-es tévé áll a nappalijában, mivel azonban nem frissítették biztosításukat, még a képcsöves tévé idejében kötött biztosítás alapján fizet a biztosító baj esetén. 

“A biztosító minden évben megküldi a biztosított vagyontárgyakról és az aktuális biztosítási összegekről szóló biztosítási kötvényt, ilyenkor érdemes újra átnézni a biztosítást, és összehasonlítani az abban szereplő vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyakkal, illetve azok értékével” – tanácsolja Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A felmérés eredményei azt is megmutatták, hogy a saját maguk által épített ingatlanban élők kétharmada végzett valamilyen felújítást az építkezés óta, míg a készen vett ingatlanokban élők esetében 86 százalék ez az arány. A felújításoknak köszönhetően ma már sokkal korszerűbb műszaki megoldások, berendezések találhatók a házakban, amelyekre az évtizedekkel ezelőtt kötött biztosítás nem feltétlen nyújt megoldást. A 10 évnél nem régebben építkezők több mint háromnegyede például ügyelt arra, hogy energiatakarékos építőanyagokat, berendezéseket építsenek be, éppen ezért húsz százalékuk napkollektort, napelemet építtetett otthonába. Azok között, akiknél az elkövetkező öt évben várható a felújítás, szintén egyre többen tervezik napkollektorok, napelemek, hőszivattyúk és geotermikus energia beépítését.

Éppen ezért a szerződés felülvizsgálata mellett érdemes körülnézni a piacon, hogy vannak-e a megváltozott igényeinknek megfelelő újabb, korszerűbb szolgáltatásokat kínáló termékek is. Az Allianznál már elérhető olyan lakásbiztosítás, amely a napkollektorokban, napelemekben, hőszivattyúkban, szélturbinákban, de még a kerti bútorokban, kerti világításban, a kültéri medencék, kerti tavak gépészeti berendezéseiben keletkezett károkra is fedezet nyújtanak.

Otthonbiztosítás szeretne azonnal? Online lakásbiztosítás kötés, díjszámítás másodpercek alatt! Díjszámítás MOST!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top