Dobd fel a napod!

Alkoss!

Van-e jobb érzés annál, mint amikor valamit egyedül sikerül megcsinálnod? Mikor létrehozol valami eredetit, kellemeset, szépet, érdekeset, működőképeset? Persze, hogy van ennél jobb érzés, de azért ez is benne van a top 10-ben, ugye? Gondolj erre, ha unalmas, kiszámítható és szürke a világ körülötted, és dobd fel a napod alkotással!
Alkoss!

Alkotni bárhol és bármikor lehet. Nem az a fontos, hogy mit kreálsz, hanem hogy milyen módon: az igazi alkotás lényege, hogy önálló elképzelés alapján, saját utadat járva létrehozol valamit, amibe beleteszed a személyiséged, gondolataid, érzéseid.

Alkotni csak őszintén érdemes. Nem szabad foglalkozni azzal, hogy mi az aktuális divat, mik az elvárások, mit gondolnak mások szépnek vagy jónak. Csakis az számít, hogy a kezed kövesse a szíved. Még a végeredmény sem igazán fontos – persze ha sikerül valami olyat összehozni, amit nyugodt szívvel kitehetsz az ablakba, és elnyeri mások tetszését, az nem baj. Sokkal inkább számít maga az alkotás folyamata, amikor elmerülsz a saját kis univerzumodba, szoros kapcsolatba kerülsz az anyaggal, amit formálsz, és egyúttal a saját belső világoddal is.

Mindent szabad

Hogy mit alkoss? Lényegtelen. Bármilyen tevékenység lehet kreatív. Például kreálj egy új ételt, salátát, szendvicset vagy különleges mártást. Fess át egy bútort, rajzolj egy képet, készíts saját kútfőből egy ikebanát az asztalra. Találj ki új szalvétahajtogatási technikákat, telepíts virágcserépbe miniatűr kaktuszkertet, hímezd ki a kerékpáros táskádat. Köss egy színes, puha plédet a macskának, horgolj díszterítőt a kanapé támlájára, varrj egy szoknyát magadnak. Írj blogbejegyzést, haikut, groteszk novellát vagy romantikus verset. Költs egy dalt, vágj papírfigurákat a gyerekszoba tapétájára. Hozz létre egy kis paradicsomültetvényt a balkonon vagy növénykompozíciót a szobában. A lehetőségek végtelenek, neked egy dolgot kell csupán tenned: hagyni magadnak egy kis szabadidőt és engedni, hogy az alkotó ösztöneid a felszínre törjenek.

Alkoss!


Csak csináld, más nem számít

Az alkotás legfelső szintje, amikor mindentől és mindenkitől a lehető legfüggetlenebbül hozol létre valami egyedit, valamit, amiben összesűrűsödik a te lényed, gondolataid, érzelmeid és képességeid esszenciája. Azért akkor sem kell elkeseredni, ha ez nem mindig sikerül (a nagy művészeknek és zseniknek is csak akkor jön össze, ha jó napjuk van), sőt az sem baj, ha saját ötlet híján valami olyat alkotsz meg, amit valaki más már megtett előtted. Egészen bátran üsd fel az internetet, könyveket, magazinokat és “puskázz” onnan: bökj rá valamire, ami megtetszik és utánozd le. A nagy mesterek is így kezdték a pályafutásukat: utánzással és gyakorlással. Ha elég kitartó vagy, előbb utóbb kikerül a kezed alól valami komoly, valami igazán szép, valami jelentőségteljes mű. És az sem baj, ha a világon egyedül te látod majd annak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top