Dobd fel a napod!

Nosztalgiázni jó!

A régi, kedves emlékek felidézése sok örömet tud szerezni. Akár egyedül, a szobád magányába zárkózva, akár a családdal közösen keress rá alkalmat, hogy néha nosztalgiázz egy kicsit!
Nosztalgiázni jó!

Ha van valami, ami ebben az életben biztos, akkor az az, hogy az idő kérlelhetetlenül eltelik. Elmúlnak a gondtalan gyermekévek, az örömteli és boldogtalan órák egyformán elillannak. Bár az idő kerekét visszaforgatni nem lehet, egy kis nosztalgiával felidézheted azokat a perceket, napokat, amik valaha sok örömet szereztek neked. Nem szeret mindenki visszamerengeni a múltba, de még nekik is hozhat egy kis derűt, ha visszaemlékeznek ezekre a pillanatokra, és így csempésznek örömet egyhangú napjaikba.

Az emlékek kéretlenül bukkannak fel legtöbbször. Egy illat, egy élethelyzet, egy régi tárgy látványa idézi fel őket, de néha csak úgy a semmiből, megmagyarázhatatlanul törnek a felszínre. Van köztük kellemes, de olyan is, amitől legszívesebben örökre megszabadulnál. Ha csak a szép emlékeket keresed, mert a lelkednek épp erre van szüksége, egy kis praktikával irányítsd rájuk a figyelmed.

Nosztalgiázni jó!


Turkálj a szekrényben

Jó módszer, ha felkutatod a ház “raktárhelyiségeit”. Túrd fel a például azokat a régi dobozokat, amikbe gyerekkori tárgyaid kerültek. Ha gyakorlatias ember vagy, áltasd magad azzal, hogy csupán szelektálsz, és kihajítod a feleslegessé vált holmikat. Ülj le melléjük, válogasd át őket, és hagyd, hadd elevenedjenek meg a hozzájuk kötődő emlékek. A nosztalgia mindig egy kicsit édesbús dolog, de még így is gyakran jót tesz az embernek: a mindennapi harcokban, hajtásban elfásult lelket helyre teszi, felidézi, hogy egykor mi volt fontos neked, mik voltak terveid és céljaid, és ha időközben szem elől tévesztetted volna ezeket, segít újra magadra találni. Egy ilyen magányos szeánsz gyakran megvilágosít, felfrissít.

A régi nóta

Van, akinél a hangok, illatok indítják be jobban az emlékezést. Biztos neked is van otthon egy sor olyan lemezed, kazettád, cd-d, amit rég nem hallgattál, de valaha nem telt el úgy nap, hogy ne az szólt volna. Bányászd elő ezeket. Mutasd meg a gyerekeknek, hogy te tinédzser korodban mire tomboltál, ki volt számodra az idol, és melyik számra estél először szerelembe. Ha van elég humorérzéked, jókat fogtok kacagni ezeken a bugyuta, de mégis nagyon fontos emlékeken.

Ugyanilyen jó szórakozást nyújtanak a régi, poros fotóalbumok. A megsárgult képekről történetek tucatjai jutnak majd eszedbe, és egész mesematinét tarthatsz majd a gyerekeidnek azokról az emberekről, akik a fotókról visszanéznek rátok sok-sok év távolságból. Kellemes és hasznos időtöltés ez: a következő generációnak éppen olyan fontosak a te emlékeid, a régi történetek, amikbe felnőve kapaszkodhatnak, mint neked magadnak. Egyszer majd szükségük lesz rájuk, hogy derűt, fényt csempésszenek vele a napjukba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top