Baba

Miért sír a baba?

Olyan tanácstalan egy anyuka, ha nem tudja, babája miért sír. És ha egy baba órákon keresztül teszi ezt, akkor már a rokonság is kétségbeesik.

Kedves Emőke!

 

Tanácsot szeretnék Öntől kérni, ugyanis a bátyámék kislánya (Petra) délután 4 órától kb. este fél 7-ig folyamatosan sír, akkor is azért hagyja abba, mert kifárad. Ez sajnos már egy hete tart. Petra most 7 hetes és hasfájós. De ebben az időszakban nem tapasztalnak nála hasfájásra utaló panaszt (például nem húzza össze magát stb.). Hiába van kézben, az sem segít, vagyis kb. 5 percig nyugszik meg, és utána tovább sír. Próbálták már játékkal lekötni, de azt is hamar megunja. A friss levegő sem segít. Próbálta a sógornőm mellre tenni, az is egy kis ideig segít, de amikor elveszi tőle a cicit, újból sírni kezd. De nem éhes, mert utána kibukja az egész tejcsit. Hasfájásra használják a Gripe vizet és az Infacolt, de mint említettem, nem látják rajta, hogy fájna valamije. Éjszaka jól alszik. Nem igazán tudnak már mit csinálni. Eléggé megviseli őket ez a helyzet. Kérem, segítsen, ha tud.

 

 

Előre is köszönöm!

 

Mónika

 

Kérdésed van, babáznál? Vagy már a szíved alatt hordod az új életet? Írj Emőkének, fordulj hozzá kérdéseiddel, problémáiddal!

• Ide írhatsz: dula@nlcafe.hu

 

Kedves Mónika!

 

Békés Emőke
Békés Emőke

A sírás az újszülött számára az egyetlen módja annak, hogy kifejezze: valami nincs rendben. Bármit is hall vagy olvas egy anya előzetesen arról, hogy mit kell tennie ilyenkor, amikor felsír a babája, elemi erővel tör rá a vágy, hogy megszüntesse a kiváltó okokat, és segítsen rajta. Ez nagyon fontos a kötődés kialakulása szempontjából is, hiszen ha az anya érzékenyen és azonnal reagál a sírásra, könnyebben fejlődik ki közte és a kisbaba között harmonikus kapcsolat, és a baba megtanulja, hogy bízhat a mamájában.

A szülőknek persze eleinte nem mindig könnyű kitalálni, hogy miért sír a babájuk. A legfőbb okok, amelyeket érdemes átgondolni:

 

 

1. Éhes

Ez az a probléma, amelyet a legkönnyebb megoldani. A kis csecsemőnek gyakori evésre van szüksége, mert kicsi a gyomra. Ha az anya észreveszi a jelzéseit, például azt, hogy keresi a mellet, cuppog vagy szopómozgásokat végez, akkor meg lehet előzni a sírását. Először tehát érdemes meggyőződni arról, hogy nem éhes-e.

 

2. Fázik

Az újszülöttek szeretik a meleget, így segíthet az is, ha az anya bebugyolálja egy kendőbe vagy takaróba. A néhány hetes kisbabák közül sokan nem kedvelik a meztelenséget sem, ha fürdéskor vagy öltöztetésnél sír a baba, akkor a hátterében ez az ok is állhat.

 

3. Testi kapcsolatra vágyik

A kisbaba számára az a természetes, ösztönei szerint ideális állapot, ha az anya karjában van, ha megölelik őt. Ha érzi édesanyja testének melegét, illatát, a szívverését, rögtön a méhen belüli életre emlékeztető körülmények közt találja magát, és megnyugszik. Sok kisbaba kedveli, ha a hordozókendőben lehet, mert így szoros a testkontaktusa az anyával, aki a mozgásával ily módon ringatja is. A világ számos táján a babákat naphosszat ölben tartja vagy magával hordozza valaki, leggyakrabban az anyukája, de ha neki esetleg más dolga van, a család valamelyik tagja veszi gondjaiba a gyermeket. Óriási támaszt jelenthetnek a síró baba megnyugtatásában is az édesapák.

 

 

 

4. Elfáradt

Sok kisbaba sír, amikor elfárad. Ha túl sok inger éri, akkor a sírásával jelzi, hogy elege van. A néhány hetes baba idegrendszerének nem csak azt nehezebb még feldolgoznia, ha egy ingergazdag nagy családban kézről kézre adják, vagy sokan beszélnek körülötte, hanem a fényeknek, a hidegnek és a melegnek az érzékelése is kifáraszthatja. A figyelme még csak nagyon rövid ideig leköthető, így el tud fáradni attól is, ha túl sokat játszanak vele.

 

 

5. A rossz időzítés

 

Ha az etetéseket rosszul időzítik, akkor is biztosan sírni fog a baba. Nem jó megvárni, amikor már sírással jelzi, hogy éhes, hanem az erre utaló jelek tapasztalásakor rögtön mellre kell tenni, hogy ne veszítse el a türelmét. Azt is érdemes mérlegelni, hogy mikor tegyük tisztába vagy öltöztessük át. Ezek a műveletek ugyanis késleltetik a táplálék megérkezését.

 

6. Fáj valamije

A fájdalom életük első pillanatától kezdve kiváltja a sírást a babákból, viszont gyakran nehéz megállapítani, hogy a fájdalom vagy valami más ok miatt sírnak-e. A fájdalom oka is többféle lehet. Okozhatja hasfájás, de akár egy szorosabb ruhadarab is.

 

7. Az anya feszült

Ha nem úgy alakulnak az első napok a babával, ahogyan elképzelte, mert a baba sokat sír, az anya csalódottsága, feszültsége, bizonytalansága is napról napra fokozódhat, különösen akkor, ha egymásnak ellentmondó tanácsokkal árasztják el. Ebben a helyzetben nem a hibakeresés az első tennivaló, hanem inkább a lazítás. Az édesanya idegessége, feszültsége ugyanis a babára is átsugárzik. Ő pontosan azt tükrözi vissza, amit kap: ha csendes, biztonságos nyugalmat, halk, kedves szavakat, ekkor elcsendesedik.

 

Hogyan lehet megnyugtatni a síró kisbabát?

 

• Ha már jóllakott, akkor sem kell rögtön letenni, hiszen a babák igénylik a cumizást is az anya mellén. Hogy ez mennyi ideig tartson, az az anya türelmétől és a baba igényétől is függhet.

• Az egyik leghatásosabb módszer a ringatás.

• Lehet, hogy a dúdolás vagy valamilyen kellemes zene nyugtatja meg.

• Jó hatású a babamasszázs. Meleg helyiségben, olajos kézzel simítsuk végig a kisbaba testrészeit, és közben halkan, kedvesen beszéljünk hozzá.

• Érdemes kipróbálni, hogy megnyugtatja-e a csönd. Lehet, hogy kimerült, és épp a sok inger zavarja.


Dr. Sears amerikai gyermekgyógyász professzor szerint azonban a legfontosabb az, hogy az anya hallgasson bátran a megérzéseire és cselekedjen ösztönösen. Azt vallja, hogy az anyának nem megértenie kell a babáját, hanem együtt kell éreznie vele. Minél több időt tölt a kisbabája közvetlen közelében, annál valószínűbb, hogy még azelőtt észreveszi a kicsi jelzéseit, mielőtt ő hangosan üvölteni kezdene. Ha túl sok idő telik el azután, hogy a gyerek sírni kezd, előfordulhat, hogy annyira felhergeli magát, hogy csak hosszas kísérletezés után lehet megnyugtatni.

 

Ha mindezekre a sógornőd és a bátyád is odafigyel, akkor bízom benne, hogy a probléma hamarosan megoldódik. A kisbaba idegrendszere is napról napra érik, és egyre könnyebben megbirkózik az őt ért ingerekkel.

Tudom, hogy ezek a hetek nagyon kimerítőek lehetnek (személyes emlékeim is vannak erről), és sok bennük a találgatás. Nagyon gyakran fordulnak hozzám a baba sírása miatt aggódva azok a szülők is, akiknek a dúlája voltam. Ilyenkor nekik is elmondom ugyanezeket, és igyekszem megnyugtatni őket, hogy ez az időszak elmúlik. Gyakran fáradtan és hitetlenkedve hallgatnak, de általában hamarosan megkönnyebbülve mesélik: tényleg elmúlt!

 

Startlap-ajánló:

Szülés.lap »
Dúla.lap »
Gyermekfejlesztés.lap »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top