Egészség

Kalciummal az egészségért!

A Pécsi Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet páratlan találmányának és szabadalmának köszönhetõen hamarosan lehetõvé válik, hogy tabletták fogyasztása nélkül, a napi egészséges táplálkozás során juttassuk szervezetünket megfelelõ mennyiségû kalciumhoz.

A Magyar kutatók újításával olyan szerves kalciumadalékot sikerült előállítani, amely teljes biztonsággal felszívódik, és valóban beépül a csontrendszerbe.

A Kalcima névre keresztelt adalék szerves formában tartalmaz kalciumot, mindazon prebiotikumok és vitaminok kiegészítésével, amelyek elősegítik, hogy a kalcium valóban felszívódjon, és beépüljön a csontozatba. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Klinikáján a Kalcimával végzett humánklinikai vizsgálatok szerint 12-20%-kal nagyobb volt csontritkulásos betegekben a kalcium beépülése, mint a ma ismert legkorszerűbb orvosi kezelés mellett. Az adalék nagy előnye, hogy alkalmazásával a jövőben már nemcsak tejtermékekbe, hanem húsfélékbe, sütőipari termékekbe és konzervekbe is juttatható biztonságos módon kalcium.

Dr. Szakály Sándor az Intézet K+F igazgató-helyettese úgy véli, hogy találmányuk értékét növeli az a szomorú tény, hogy Magyarországon már csak akkor törődünk csontjaink egészségével, amikor a csontritkulás mozgásszervi panaszokat vagy csonttörést eredményez. – Hazánkban 1,5 millió nő és 500 ezer férfi szenved csontritkulástól, a betegek 10%-a mozgásában is korlátozott. Elsősorban a hölgyek számára lenne fontos, hogy tudatos táplálkozással megelőzzék a csontritkulás kialakulását – mondja dr. Szakály Sándor.

Egészséges étkezés mellett 20 éves korig a csontok hossza, 35 éves korig pedig a csontok sűrűsége növelhető. A nők számára nagy gondot jelent, hogy 40-45 éves korukat követően – a gyermekszülés, hormonális változások hatására – visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el szervezetükben, amely kalciumvesztést eredményez.

– Mi, magyarok, egészségtelenül táplálkozunk, amelyet az is bizonyít, hogy a napi étkezés során pontosan feleannyi kalciumot juttatunk szervezetünkbe, mint például Nyugat-Európában. Ennek köszönhetően a XIX. századi TBC-t követően a csontritkulás lett az új morbus hungaricus – figyelmeztet Szakály doktor.

A Kalcima kifejlesztésére az adott okot, hogy a világpiacon megvásárolható kalciumvegyületek mindegyike valamilyen technológiai vagy élettani hátránnyal rendelkezik. Kutatások bizonyítják, hogy azok az élelmiszerek, vagy táplálék-kiegészítők, amelyek szervetlen formában tartalmaznak kalciumot, csupán kis mértékben szívódnak fel, és emésztetlenül távoznak a szervezetből. A különleges magyar találmány ezektől a hátránytól mentes, igazi újgenerációs hungaricum. Remélhetőleg mielőbb találkozhatunk olyan élelmiszerekkel, amelyek az új adalék segítségével elősegítik az orvosok által “néma járványként” is emlegetett csontritkulás megelőzését.

Játssz velünk és nyerj pihentető hétvégét Kehidakustányban!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top