Egészség

Kalcium az élet katalizátora!

A kalcium az alkáli földfémekhez tartozó elem. Jól bizonyítja, hogy az ember is a természet elválaszthatatlan része, hiszen a kalcium vázrendszerünk és fogazatunk elengedhetetlen építõköve.

Az egészséges felnőtt szervezetében ásványi anyagként 1,2 kilogramm körüli kalcium található. A kalcium azonban nem csupán a csontok és a fogazat alapvető ásványi anyaga, fontos szerepet tölt be a sejtfolyamatok szabályozásában, a sejtfalképzésben, sejtosztódásban, a sejtcsoportosulásban, a sejtfal áteresztőképességében, és a hormontermelésben éppúgy szerepet játszik, mint ahogy a retina működését segíti. Legújabb kutatások szerint a magas vérnyomás szabályozásában is komoly részt vállal, mivel csökkenti a hipertóniás betegek vérnyomását.

Szervezetünknek egyaránt szüksége van kalciumra és foszforra is. Mindkettőt a napi étkezések során „fogyasztjuk” el. Ezeket az elemeket szervezetünk képtelen előállítani, beszerzéséről táplálékfelvétellel kell gondoskodni. Érdekes harc „dúl” azonban a két elem között, hiszen a foszfor igyekszik gátolni a kalcium felszívódását és beépülését. Egészségesnek tehát csak abban az esetben nevezhetjük táplálkozásunkat, ha az egymás „ellen dolgozó” ásványi anyagokat egyensúlyban tartjuk, különben valamelyik hiánya betegséghez vezet. A megfelelő kalcium-foszfor arány fenntartásával a vastagbélrák megelőzhető, sőt a természetes súlyszabályozási folyamatok is segíthetők.

A nőknél bizonyos életkort követően – elsősorban a gyermekszülés és a hormonális változások hatására – visszafordíthatatlan folyamat kezdődik, amikor megfelelő pótlás híján a kalcium kiürül a fogazatból és a csontozatból. Tudni kell, hogy az ominózus időszakban a napi 1500 milligramm kalciumpótlással a csontritkulás megelőzhető!

A szervezet kalciumtartalmának 99%-a a csontokhoz kötődik, hiszen a csontok és a fogak felépítésében a fő ásványi anyagot a kalcium adja. A sejten belül és a vérben összetett szabályozórendszer gondoskodik a megfelelő kalciumszintről, hogy az éppen szükséges mennyiség szívódjon fel, a felesleg pedig a vizelettel eltávozhasson. A csontokból a vér kalciumkoncentrációjának megfelelően több-kevesebb kalcium áramlik a vérbe. Testünk mintegy 10%-át csontjaink tömege alkotja. Sajnos modern, civilizált világunkra jellemző, hogy táplálkozásunkkal a szükségesnél kevesebb kalciumot, ugyanakkor több foszfort veszünk fel. Magyarországon ez a tény azt jelenti, hogy az orvosilag indokolt kalciumbevitelnek csak háromnegyedét fogyasztjuk.

Hazánkban a túlsúly és az elhízás népbetegséggé vált, a felnőtt lakosság csaknem 60%-a elhízott. A tradicionális magyar konyha elsősorban a vörös húsokat helyezi előtérbe, holott szárnyashúsok fogyasztásával csökkenhetne a szervezetbe juttatott energia bevitel. Átlagosan 500 kalóriával többet juttatunk szervezetünkbe a kelleténél, mindez a mozgásszegény életmóddal párosulva számos krónikus betegség forrása lehet. Éppúgy fellépnek a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint, vagy a 2-es típusú cukorbetegség, mint a különböző mozgásszervi kórkép. Orvosi szempontból is ajánlott tehát a baromfihúsok fogyasztása.

Játssz velünk és nyerj pihentető hétvégét Kehidakustányban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top