Egészség

A megfelelõ étrend

Keveset mozgunk, egészségtelenül táplálkozunk. Ezeket az állításokat talán már unalomig hallhattuk, de orvosi szakvélemények szerint nem elégszer. Étkezési szokásainkról köteteket lehetne írni.

Míg az 1900-as évek elején a fertőző betegségek jelentették a fő halálokot, addig az utóbbi évtizedekben ezek helyét a krónikus betegségek (szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, daganatok) vették át. Ez ellen pedig legalább annyit tehetünk saját magunk is, mint amennyit az orvosok a korszerű gyógyszerekkel és egyéb gyógyító eljárásokkal. Nekünk kell jobban odafigyelni arra, hogyan élünk, mit és mennyit eszünk. Úgy tűnik, erről nem lehet eleget beszélni, hiszen Magyarország a vezető pozíciót foglalja el a szív- és érrendszeri halálozás terén. Pedig, ha nem is egy-két év alatt, de hosszú távon tudnánk változtatni a helyzeten. Például úgy, ha (mennyiségi és minőségi szempontból is) helyesen táplálkoznánk.

Az étkezési szokásainkkal kapcsolatos problémákról egész köteteket lehetne írni. Naponta érnek mindenkit olyan impulzusok, melyek elgondolkodtatnak minket életvitelünk és életmódunk megváltoztatásáról. Naponta látunk reklámfilmeket, amelyek könnyűnek, egészségesnek aposztrofálják a húskészítményeket.

Vegyük csak táplálkozásunk egyik fontos összetevőjét, a húst, melynek fogyasztásával kapcsolatban számos érvet és ellenérvet sorakoztattak fel az elmúlt évek alatt. A szakértők többségének azonban az a véleménye, hogy nincs rossz vagy jó étel, tehát magáról a húsról sem érdemes ilyen értelemben beszélni. Amiről beszélhetünk, az a rosszul vagy jól megválasztott étrend. Ehet például valaki úgy is sokat, hogy közben hiányosan táplálkozik.

Ugyanis minden tápláléknak más és más az összetétele, a kizárólag azonos fajta ételekből összeállított étrend mindenképpen hiányos lesz valamelyik fontos tápanyag szempontjából (ezért előnytelenek, sőt kifejezetten károsak lehetnek hosszútávon az egy komponensre épülő fogyókúrák, diéták). Étkezési szokásaink kialakításánál mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a húsfélék szervezetünk számára az egyik legjelentősebb fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-források.

Játssz velünk! A linkre kattintva válaszolj egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdéseinkre. A helyesen válaszolók között a négy csillagos Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Hotel 2 személy számára szóló 3 nap 2 éjszakás aktív pihenési lehetőségét sorsoljuk ki, teljes értékű fürdőbelépővel, valamint félpanziós ellátással!


A nyereményről»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top