Egészség

Hús és hús

Miért fontos számunkra a hús? Az ember természeténél fogva vegyes táplálkozást folytat, melynek legfontosabb fehérjeforrását a húsfélék jelentik.

Olyannyira igaz ez, hogy a fehérjéket felépítő aminosavakból van jó néhány, melyet az emberi szervezet önmaga nem is képes előállítani (esszenciális aminosavak), ezeket mindenképp a táplálékkal kell felvennünk. Ezen aminosavak ideális forrásai az állati eredetű fehérjék, melyeket a húsok tartalmaznak.

De vajon mindegy, hogy milyen húsféleséget fogyasztunk? És mi az a mennyiség, amelynek rendszeres elfogyasztása mellett nem szenved hiányt szervezetünk a szükséges fehérjékből? A húsok fehérjetartalmában lényeges különbség nincs. Ebből a szempontból az ún. „vörös húsok,” melyek közé pl. a marha-, sertés- és juhhús tartozik, közel hasonló fehérjetartalommal bírnak, mint a „fehér húsok,” azaz a baromfi- és a halhús. Abszolútérték tekintetében a baromfihús vezet, melynek 100 grammja átlagosan 21-25 gramm fehérjét tartalmaz. A baromfihús biológiai hasznosulása azonban némileg alatta marad pl. a marhahúsénak, így proteinbevitel szempontjából egyenértékűnek tűnnek. Meg kell említenünk, hogy emészthetőség szempontjából jobbnak tartjuk a baromfihúst, amelyből a hazai piacon például a Bábolna márkás termékek szép számmal és kiváló minőségben képviseltetik magukat.

Ami a mennyiséget illeti, már napi 50 gramm hús elfogyasztása fedezi teljes esszenciális aminosav-igényünket, valamint fehérjeigényünk egyötödét. Az igazi különbség a vörös és fehér húsok között azonban nem a fehérjetartalomban keresendő. Ahogyan azt már korábban említettük, a három fő tápanyagféleség közül a húsok a fehérjéket és zsírokat tartalmazzák (szénhidrátokat elsősorban növényi eredetű táplálékainkkal vesszünk fel). A húsfogyasztással kapcsolatos ellenérvek közül legtöbb a húsok zsírtartalma miatt fogalmazódott meg. Ugyanis a húsok bizonyos fajtái jelentős mennyiségben tartalmaznak zsírokat.

A zsírok, melyek leginkább építőelemként vannak jelen szervezetünkben, szintén nélkülözhetetlenek, azonban esetükben különösen fontos, hogy mennyiségi és minőségi korlátokat szabjunk. A zsírok ugyanis kétszer annyi energiát tartalmaznak (azonos mennyiségre vonatkoztatva), mint a fehérjék és a szénhidrátok. Ezért túlzott bevitelük, mely sajnos jellemző jelenlegi táplálkozási szokásainkra (a napi teljes energiabevitel kb 30 %-át kellene zsírból fedeznünk, ám a valóságban közel 40 %-át zsírral visszük be), egyértelműen felesleges pluszt jelent szervezetünknek, mely azt raktározni fogja, hosszú távon kialakítva az elhízást.

Nem mindegy tehát, hogy milyen zsírtartalmú húst fogyasztunk. Ebből a szempontból a táplálkozástudományi ajánlások egyértelműen a fehér húsok mellett törnek lándzsát. Azaz bevásárlás során a húsospult előtt állva gondoljunk az egészségünkre, és a sertés helyett baromfihúst válasszunk. Ez nemcsak a zsír összmennyisége szempontjából jobb választás, hanem a hús koleszterintartalma miatt is kedvezőbb. Ugyanis a másik fő érv, mely a húsfogyasztás korlátozását javasolja, a húsok viszonylag magas koleszterintartalma. Ismert, hogy a szív- és érrendszeri betegségek talán legfontosabb rizikófaktora az emelkedett koleszterinszint. Éppen ezért jogosan javasolják az étrendünk kapcsán bevitt koleszterinmennyiség tudatos csökkentését azoknál, akiknek vérében magas a koleszterintartalom. S mivel húsféleségek valóban jelentős mennyiségben tartalmazhatnak koleszterint, ezért itt sem mindegy milyen fajta húst választunk. Ebből a szempontból is az alacsonyabb koleszterintartalmú baromfi- és halhúsok egészségesebbek.

Meg kell persze említenünk, hogy egyáltalán nem mindegy, a csirkének melyik részét fogyasztjuk, valamint az sem, hogy azt bőrrel vagy bőr nélkül készítjük, illetve fogyasztjuk el. Mert míg például a bőr nélküli csirkemell koleszterin tartalma 65 mg 100 grammonként, addig a csirkeszárny bőrrel 285 mg-ot is tartalmazhat, mely szinte fedezi a napi ajánlott bevitel (300 mg/nap) teljes egészét.

Játssz velünk! A linkre kattintva válaszolj egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdéseinkre. A helyesen válaszolók között a négy csillagos Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Hotel 2 személy számára szóló 3 nap 2 éjszakás aktív pihenési lehetőségét sorsoljuk ki, teljes értékű fürdőbelépővel, valamint félpanziós ellátással!


A nyereményről»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top