Egészség

Le a fáradtsággal!

Ha felõrölnek a mindennapok, akkor éppen ideje mérlegre tenni dolgaid! A fáradtságnak számtalan oka lehet, nem feltétlenül kell mindent a tavasznak és a melegfrontnak betudni. Ismerd meg az okokat, és iktasd ki õket, hogy teljes életet élhess!





Borzasztó érzés, amikor a pokoli fáradtság hirtelen rád zuhan úgy a délután közepén. Legszívesebben aludnál egy jót, de sajnos a körülmények ezt nem teszik lehetővé. Ha ez csak néhanapján egyszer esik meg, még belefér, de ha heteken át ismétlődik, akkor bizony már gondot jelent. Esetleg még jön egy rövidke aktív állapot az este folyamán, de aztán az ágy, mint egy erős mágnes, magába ránt.

Ha úgy érzed, felőrölnek a mindennapok, akkor éppen ideje, hogy mérlegre tegyed a dolgaid! Vajon az egészséged szempontjából fontos összes terület egyformán helyet kap az életedben, vagy csak 3-4 köré csoportosulnak a napi teendőid? Susan Jeffers professzornő dolgozta ki az Élet Sablonját, amelyben 9 területre bontja fel az emberi életet: személyes fejlődés, kapcsolatok, karrier, család, lelki fejlődés, barátok, mások segítése, egyedül töltött idő és szabadidős kikapcsolódás. Mérlegeld, vajon egyformán helyet kapnak-e időnként e területek az életedben, netán van-e olyan közöttük, amelyeket évek óta elhanyagolsz?

Amellett, hogy egyoldalú életet élsz, számtalan más oka lehet még a fáradtság állandósulásának. Vizsgáld meg alaposan magadra nézve az alábbi szempontokat, hogy megtaláld a választ tested kimerültségére!






Táplálkozásod minősége

Minden gépezet a beletöltött üzemanyagnak megfelelően funkcionál. Könnyen fáradttá tehet a vitaminszegény táplálkozás, a sok, napközben elfogyasztott üres kalória. Ilyen ételek a péksütemények, édességek és a gyorséttermek, büfék palettáján sorakozó dolgok többsége. A napi 5-6 szem gyümölcs, 3-4 alkalommal fogyasztott nyers zöldségfélék, a délelőtti komplex szénhidrát, a sok ásványvíz az energikusság alapfeltételei. Ne a minőségtelen liszt- és cukorkalóriákra támaszkodj!


Munka / pihenés aránya

Számold össze, hogy összesen hány órát dolgozol egy nap, és ehhez hány óra aktív – kikapcsolódással töltött -, ill. passzív pihenéssel – fekvés, alvás – töltött óra társul. A fele-fele arányt vedd célba!






Teljesítménycentrikus órák / spontán semmittevés aránya


A teljesítménycentrikus órákba beletartoznak a munkaórák, de emellett még az az idő is, amit egyéb konkrét, időhöz kötött feladatok végrehajtásával töltünk. Ilyen lehet egy kötelező vacsora, amelyen mindenképp ott kell lenned, pedig legszívesebben otthon videóznál egyet, vagy olyan családi dolgok elintézése is, amelyek rád hárulnak és halaszthatatlanok. A takarítás, mosás, postára rohanás és “muszáj-főzés” ilyenek.

A spontán semmittevés magáért beszél: nincs hová rohannod, nincs több kötelező feladatod, azt csinálsz, amit csak akarsz. Ha kedved szottyan, ellátogatsz egy új kávézóba egy kedves haveroddal, vagy bulizol egy jót. Az ideális arány egy hétre kivetítve 50-50% ebben az esetben is, ha tökéletes kipihentségre, frissességre törekszel!


Testedzések rendszeressége, eloszlása

Igen megterhelő lehet a testednek a rendszertelen edzés. Néha kihagysz jó néhány napot, máskor pedig folyamatosan, minden nap edzel. Így a kihagyás időszakában csökken a fittségi szinted, a sorozatos edzésekre pedig még nem készült fel a szervezeted, ezért az első két nap pozitív eredményei után egyszer csak beköszönt az elfáradás, mivel nem adtál szegény testednek időt az edzések utáni regenerálódásra. Fáradtan terhelted magad újra és újra, nem csoda, hogy kipurcansz.






Edzések utáni regenerációs időszak minősége


Nem mindegy, hogy a fokozatosan erősödő edzésterhelések között mennyi idő telik el, és hogy a pihenőidő milyen minőségű! Dolgozol, mint a güzü, vagy jókat alszol, és tápláló ételeket eszel? Ugyanis csak az utóbbi esetben képes a szervezeted úgy regenerálódni, hogy jól teljesítsen a következő edzésen, úgy, hogy még te is élvezd az edzést!

Amennyiben rátaláltál az életedben hibádzó területre, változtasd meg, hogy felfrissülhess! Életviteledet nem az estékre beszorított edzések fogják igényessé tenni, hanem a melléjük párosuló minőségi pihenőórák és kiváló táplálkozás egyszerre! Edzés, táplálkozás, regenerálódás – ha bármelyik hiányzik a körből, kimerülhet a tested!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top