Egészség

Tavaszt a léleknek!

Bizonyára te is várod már a tavaszt! Ez nem véletlen! A tavasz beköszöntével ugyanis legtöbbünk teste és lelke is fellélegzik, mivel magunk mögött hagyjuk az életünket megnehezítõ téli tüneteket.




A leghidegebb hónapban rövidek a nappalok, végtelen hosszúnak tűnnek viszont a sötét éjszakák. A hangulatunk pedig a hőmérséklettel együtt a mélybe zuhan. Este már csak nagy nehezen mozdulunk ki, és sokkal kevésbé érezzük attraktívnak magunkat, mint az enyhébb időjárású hónapokban.


Lássuk, mennyi kellemetlenségnek vet véget a tavasz

Vége a fáradékonyságnak

Télen legszívesebben mi is téli álmot aludnánk, megnő az alvásigényünk, mintha a hideg idő elszívná az energiánkat. De hiába alszunk többet a megszokottnál, mindig fáradtnak érezzük magunkat. Ezért a melatonin hormon felelős, melyet az agy tobozmirigye termel fényadagunk csökkenésével. Az ő feladata a szervezet belső óráját átállítani, ezzel pedig a testhőmérsékletet csökkenteni, és egyben álmosságot okozni. A tavasz beköszöntével viszont csökken a melatonin-termelődés, feltöltődnek lemerült energiatartályaink, és máris sokkal könnyebben vesszük az akadályokat.






Vége a lehangoltságnak


A hideg hónapokban még korábbi rutinfeladataink is megterhelőnek tűnhetnek. A téli depresszió főként minket, nőket érint, méghozzá 80 százalékos arányban, ezen belül is leginkább a 20-40 éves korosztályt. Pontos okát még a kutatók sem ismerik, annyi biztos, hogy ez is a fényhiánnyal és az agy kémiáját érintő változásokkal függ össze. Kialakulásáért a melatonin és szerotonin egyensúlyának felborulása a felelős. Tünetei akkor a legsúlyosabbak, amikor a legrövidebbek a nappalok, ugyanakkor tavasszal könnyedén bekövetkezik a spontán gyógyulás. A növekvő szerotonin-termelés jóvoltából érzelmeink is felerősödnek, így válunk fogékonyabbá a szerelemre.


Vége az evési rohamoknak

A fokozott étvágy és az öngyógyításnak szánt csokinassolás ugyan fokozzák az agy szerotonin-termelését, viszont formás kis zsírpárnák képében ütnek vissza. Tavasszal már tudatosabban táplálkozunk, és jobb hangulatunk következtében kevésbé érezzük megterhelőnek a szigorúbb étkezési programot vagy a testmozgást. Úgyhogy kezdj bátran fogyókúrába! A szép idő és a hosszabbodó nappalok kárpótolnak majd szenvedéseidért. 


Vége a fényhiánynak




A szezonális hangulatzavarról

A szakorvosok a téli depressziót szezonális affektív zavarként (rövidítése: SAD) emlegetik. Míg a depressszió általában étvágytalansággal, fogyással és álmatlansággal jár, addig a téli depresszióban szenvedők fokozott étvágyról, hízásról, megnövekedett alvásigényről számolnak be.
Általában fényterápiával kezelik, méghozzá speciális, teljes fényspektrumot sugárzó lámpával.
Ha már több éve küzdesz vele, nagy valószínűséggel a következő tél derekán is kopogtathat az ajtódon. De remélhetőleg te is azok közé tartozol, akik tavasszal könnyedén megszabadulnak tőle. És még rengeteg időd van, hogy felvértezd magad jövő télig. Ha mégsem tudnál leszámolni a napjaidat megkeserítő rosszkedvvel, igyál meg minden nap 2-3 csésze antidepresszáns hatású orbáncfű teát!

Télen az egyre kevesebb minket érő természetes fény hatására biológiai óránknak is át kellene állnia. Ha ez nem sikerül, ránk tör a téli lehangoltság. A sok sötétség hatására növekszik a melatonin-kiválasztás, amelynek a véráramba kerülését a tavaszi gyarapodó napfény már képes meggátolni. Csak összehasonlításképpen: míg májusban a napsütéses órák száma 15, addig januárban mindössze 7 óra.
A fényhiányt a hideg hónapokban a zárt terek fénycsövei sem tudják pótolni. Míg télen a kinti fényerősség 5000 lux körül mozog, addig egy verőfényes tavaszi napon ennek akár triplája is lehet. És hogy mindezt magunkba szívjuk, elegendő napi fél órát eltölteni a szabadban.


Vége a mozgáshiánynak

A szabadtéri sportok kedvelői télen gyakran a négy fal közé szorulnak. A jobb idő beköszöntével viszont nagyobb lelkesedéssel vágunk neki a testmozgásnak, amely hangulat- és közérzetjavítás szempontjából is kiváló. A Harvard Medical School kutatásai szerint heti háromszor 30 percnyi sportolás hatása felér az antidepresszáns tablettákéval. És még mellékhatása sincs – no persze az eleinte jelentkező izomlázat leszámítva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top