Egészség

Hogyan válassz személyi edzõt?

A személyi edzés remek lehetõség, hogy te is profivá válj a fitneszben. Valaki mindig melleted van, kérdéseid megválaszolja és segít a minõségi életformaváltást megvalósítani. Nincsenek többé kifogások: megvannak a heti edzésidõpontok, lemondani ciki…





Edzőválasztás

Honnan tudhatod meg, hogy kivel állsz szemben? Elsőre nem könnyű eldönteni, hogy a mosolygós edző, akinek épp bemutattak, tényleg jártas-e a szakmában.

Egy profi személyi edző

valószínűleg folyékonyan beszél legalább egy másik világnyelvet, ennek hiányában ugyanis képtelen lenne naprakész tudással rendelkezni,
testkultúrájával, ápoltságával, kitűnő kondiciójával példát mutat,
szakképesítéssel rendelkezik: nem csupán személyi edzői oklevele van, hanem a fitneszpaletta lehető legszélesebb spektrumában végzett tanulmányokat: táplálkozás, masszázs, természetgyógyászat, prevenció, lehetőleg minél több népszerű sportágban edzői végzettséggel rendelkezik.
fellépése határozott, kommunikációja tiszta, meggyőző számodra,
edzésén a középpontban Te állsz, nem pedig ő maga,
kisugárzása pozitív, feltöltődsz tőle,
hatalmas motivációs erővel rendelkezik, nem tudsz neki ellenállni,
szakmája iránt óriási elhivatottságot érez.

A képzettségéről már az első alkalommal bátran kérdezgethetsz. A Te érdeked, hogy olyan edző kezébe kerülj, aki már régóta a fitnesziparban dolgozik, nem pedig csak egy éve találta ki, hogy személyi tréner lesz, valójában pedig a “papírszerzése még folyamatban van”. Magyarországon még fiatal a szakma, az első személyi trénerek kb. 4 évvel ezelőtt jelentek meg, többnyire külföldön szerzett papírral, úgyhogy ne várd, hogy bárki is azt mondja, hogy 10 éve profi személyi edzőként dolgozik. Kérdezd ki bátran, mit tanult és merre, hogyan tartja fenn tudását, kikkel konzultál!






Kérdezz!


Az első beszélgetés alkalmával már érdeklődhetsz is jövőbeli edződ más vendégeiről. Kérd el egy-két olyan vendége telefonszámát, akik hasonló fitneszcélokkal keresték meg. Kérdezd őket az edzőről: pontosan érkezik-e a tréningekre, felkészült-e, sikeresek voltak-e az eddigi edzéseik? Ha túláradóan pozitívak a visszajelzések, biztos lehetsz benne, hogy jó helyen jársz.
Érdeklődj az edzőtől a szerződési feltételekről: hogyan történik a fizetés, az edzések lemondása, stb. Ezeket – a későbbi félreértések elkerülése érdekében – jó írásban lefektetni.
Mindenképpen olyan edzőt keress, aki alkalmas arra, hogy a Te speciális szükségleteidnek megfelel: ad edzést abban az időpontban, ami neked megfelel, ha bármi egészségügyi problémád van, kompetensen konzultál az orvosoddal, és úgy alakítja ki az életmód programodat, edzéstervedet. Minden edző komplex teszteket végeztet az edzések kezdetével, valamint ki kell, hogy töltsön rólad egy, az életmódod minden területére kiterjedő anamnézist.
Kérdezz rá a díjazásra. Ma Magyarországon többnyire edzőtermekben fogsz elsőként személyi edzőre találni: az edzőtermi edzők általában olcsóbban igénybe vehetők, mint egy olyan független edző, aki házhoz megy, egyéb helyszíneken is képes neked programokat kínálni. Az alkalmankénti pénzösszeg függhet az edző képzettségétől, tapasztalatától, az edzés időtartamától.
Döntsd el, hogy egyáltalán képes lennél-e vele együtt dolgozni? Megfelel-e az, hogy ő férfi, vagy inkább női edzőt képzelsz el magadnak? Nem találod-e túl fiatalnak, tapasztalatlannak?
Az edző, akit kiválasztasz, mindig adjon neked pozitív visszajelzéseket, ne a negatív, esetleg bántó dolgokra – hibás gyakorlatvégrehajtások, rossz tartás, stb. – fektesse a hangsúlyt. Ha sok dicséretet kapsz, az csak tovább fog motiválni az edzések folytatására, amely közelebb hozza a céljaidat!
Gondolkodj el azon, hogy jól kijössz-e majd vele, és hogy őt tényleg érdeklik-e a Te fitneszcéljaid!

A legjobb választás egy közös próbaedzés. Ez a legtöbb esetben ingyenes, és sok minden kiderül az első együtt töltött órából. Légy bátor, az első együttedzésnek semmi tétje nincs! Ha nem vagy megelégedve, nyugodtan keresgélhetsz tovább.





Személyes tapasztalataim – segítségül


Felhívom a figyelmed néhány kritikus pontra, amivel az edzőtermeket járva magam is rendszeresen találkozom.

Vannak személyi trénerek, akik néha nekiállnak edzeni, és maguk is elcsodálkoznak azon, milyen az intenzív edzés…
A legutóbbi negatív élményeim közé tartozik az is, amikor edzőket láttam végigpróbálni olyan alap edzésprogramokat, amelyeket másokkal már jó ideje végeztetnek.
Ne feledd: néhány ritka kivételtől eltekintve csak az lehet profi edző, aki maga is fitt ember, gyakorolja azt az életvitelt, amit másoknak igyekszik átadni. Komikus az olyan edző, aki képtelen felülkerekedni saját zsírpárnáin, zsömléket majszolgat, nyúzott, és az egész szakmát csak kényszerűségből űzi.
Ha igazi személyi edzésben akarsz részesülni, csak olyan edzővel kezdj együttdolgozni, aki valóban személyi edzést kínál. A nagy igény életrehívta a személyi edzésnek egy eltorzított verzióját. Sajnos itt csak ál-személyi edzésről beszélhetünk: az edző egyszerre több emberrel foglalkozik, más szóval kiscsoportos edzést végeztet. Így nem marad ideje a helyes gyakorlatvégrehajtás bemutatására, a gyakorlatok elmagyarázására, az esetleges hibák folyamatos javítására, az edzéseid nyilvántartására. Óvakodj az olyan edzőtől, akinek párhuzamosan rengeteg vendége van: az ilyen szinte biztos, hogy nem szentel elegendő figyelmet rád, ugyanakkor “személyi edzés” címen szeretne pénzhez jutni.



Konklúzió

A személyi tréner nagy tudással rendelkező, pozitív kisugárzású személy, akitől életre szólóan klassz tippeket sajátíthatsz el az egészséges életmód megvalósításáról. Segítségével a fitnesz, a testedzés, az igényes táplálkozás, a betegségmegelőzés mindennapos része lesz az életednek. Ő az edzésprogramodat mindig az aktuális igényeidhez fogja igazítani, úgyhogy nyugodtan rábízhatod magad!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top