Egészség

A lábgomba – a leggyakoribb gombás fertõzés

Mint az ma már jól ismert, a mûbõr cipõk viselete, a zárt sportcipõ, bakancs, gumicsizma rendszeres hordása, az erõs lábizzadás kedvezõ feltételeket teremt a lábgombásodás kialakulásához.

A fertőző forrás rendszerint az uszodák, fürdők vize, a szauna farácsa, az üzemek, szállodák, sportlétesítmények, fitness-klubok, kövezete, de akár otthon is megfertőződhetünk, ha a család valamelyik tagja gombás fertőzésben szenved. Nem köztudott, de a gombaspórák nagy számban lehetnek jelen a hotelek, edzőtermek száraz szőnyegpadlóján is, tehát itt sem célszerű mezítláb sétálgatnunk!

A lábgomba a leggyakoribb gombás fertőzés a mérsékelt égövön, a városi lakosság kb. 30%-át érinti, népbetegségnek számít.

Három megjelenési formája van:
•  A lábujjközök gombás fertőzése (atlétaláb) legtöbbször a negyedik és az ötödik ujj között alakul ki, ahol szorosan egymáshoz fekszenek a lábujjak. A bőr felázott, fehér színű, berepedt, erősen viszket. Később hámlás, kis seb is keletkezhet, a folyamat apró hólyagocskákkal terjedhet a széli részeken.
•  Néha „mokaszin”-szerűen terjedhet a lábhátra és a talp felületére is, az élénkvörös alapot hámló, vaskos, fehér pikkelyek fedik. Az elnevezés abból ered, hogy a talpon, sarkon, a lábfej szélein, azokon a területeken alakul ki, amelyeket egy mokaszin éppen eltakarna.
•  A hólyagképződéssel járó lábgombásodásban a talpon csoportosan elhelyezkedő vízszerű hólyagocskák, vagy kis gennyhólyagok láthatók. Nyáron a fokozott izzadás miatt ezek a tünetek súlyosbodnak.







Az évek óta fennálló lábujjközti gombásodás kórokozói 20-30%-ban megbetegíthetik a körömlemezt is. A tartósan fennálló, kezeletlen lábgombásodás igen komoly szövődményeket, akár életfogytig tartó kezelést igénylő betegségeket – nyirokérgyulladást, orbáncot, visszérgyulladást, ekcémát – okozhat!





A gombás fertőzés felismerése és kezelése felelősség magunkkal és környezetünkkel szemben, hiszen a fertőzéssel nemcsak önmagunkat, hanem családtagjaink, embertársaink egészségét is veszélyeztetjük.
A lábgombásodás helyi kezelésére igen sok gombaellenes szer áll rendelkezésre. Ezek egy része évtizedek óta használatos, ma már korszerűtlen fertőtlenítő szer. Gombaellenes hatásuk csak igen mérsékelt, gyakori az irritáló mellékhatás és többségük kellemetlenül színez is, megfogja a bőrt, ruhaneműt. A gombaellenes hintőporok szerepe csupán a fertőzés megelőzésében jelentős.
A hatékonyabb gombaellenes gyógyszerek gátolják a gombasejtek növekedését, szaporodását, illetve egy részük meg is öli azokat. Azokat a készítmények, amelyek csak a szaporodást gátolják, de nem képesek megölni a gombákat, 3-4 hétig is alkalmazni kell. A gyógyulás elérte után további 2 hétig folytatni kell a már egészségesnek látszó bőr kezelését, mert csak így lehet kivédeni a fertőzés újbóli fellángolását.

Recept nélkül juthatunk azokhoz a gombaellenes gyógyszerekhez is, amelyek már alacsony koncentrációban is képesek elpusztítani a gombasejteket. Ezeket elegendő 1 héten keresztül, naponta 1-2 alkalommal vékony rétegben felvinni a fertőzött bőrfelületre, és utókezelésre sincs szükség. A rövidebb kezelési idő betartása kevesebb türelmet igényel, és ez magasabb gyógyulási arányt eredményez.

A gombás bőrbetegségeket nem lehet “egy csapásra”, 1-2 nap alatt meggyógyítani. A panaszok, tünetek gyorsabban megszűnnek, mint ahogy a fertőzés megszűnik, ezért minden esetben fontos az előírt kezelési idő, és a megfelelő higiéniás szabályok betartása.





A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

A Terbisil krém vény nélkül kapható gyógyszer. Napgomba esetén az ajánlott kezelési idő két hét. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top